Deze cryptomunten moet u in de gaten houden

Cryptomunten zijn hot. Iedereen heeft het er over. Althans, iedereen die zich ook maar een beetje met beleggen bezig houdt. Maar wat zijn cryptomunten nou precies? Waar kunt u cryptomunten kopen en welke nieuwe cryptomunten zijn dan interessant? We geven u een kleine introductie in de wereld van cryptomunten kopen en noemen er een aantal die voor u interessant kunnen zijn. Let wel: dit is geen beleggingsadvies.

Alles over cryptomunten



Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten, ook wel cryptogeld genoemd, zijn digitale munteenheden. U zult ze dus nooit fysiek in handen hebben, zoals met andere valuta wel nog altijd kan. De cryptomunt is een belangrijk alternatief geworden voor die andere geldsoorten. Er is overigens nog steeds discussie of cryptomunten nu echt geld zijn of niet. In Nederland is bijvoorbeeld de bitcoin, de bekendste cryptomunt ter wereld, in juridische zin wel een ruilmiddel, maar geen geld.

Welke cryptomunten zijn er?

Dé cryptomunt die iedereen kent, al is het maar van naam, is uiteraard de bitcoin. Om een idee te geven van zijn invloed: er gaat inmiddels ruim 1 biljoen Amerikaanse Dollars om in deze cryptomunt. Oprichter van de bitcoin was Satoshi Nakamoto (een pseudoniem). Ethereum is de op één na grootste bitcoin (in geld uitgedrukt), met ruim USD 200 miljard. Daarnaast kennen we nog een hele reeks andere, in aandeel op de cryptomarkt wat kleinere cryptomunten.

Crypto en criminaliteit

Cryptomunten worden nogal eens in verband gebracht met criminaliteit. Ze vormen een handig betaalmiddel voor bijvoorbeeld wapens en drugs, door hun anonieme karakter. Echter, wat criminelen steeds meer tegenhoudt, is dat transacties een onuitwisbaar online spoor achterlaten.

Voor de duidelijkheid: cryptovaluta zijn absoluut niet opgezet voor illegale activiteiten. Ze zijn bedoeld voor een grotere financiële onafhankelijkheid voor individuen, omdat u met cryptomunten uw vermogen zonder tussenkomst van een derde kunt beheren.

Cryptomunten kopen

Sommige mensen die willen starten met beleggen, vinden ’t allemaal maar ingewikkeld. Anderen kijken er juist te makkelijk tegenaan. De waarheid ligt ook bij cryptomunten kopen in het midden. Investeren in cryptomunten lijkt eenvoudig: u koopt ze op een lage koers, en verkoopt ze op een hoge koers. Easy. In de praktijk blijkt echter dat die juiste momenten nou niet bepaald makkelijk te kiezen zijn.

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging kan dan een passende strategie zijn. De term klinkt ingewikkelder dan het in de praktijk is. Het is een strategie die veel beleggers ook bij aandelen e.d. toepassen. U koopt simpelweg elke week, of elke maand, of elk kwartaal voor een vast bedrag aan cryptomunten. Soms hebt u geluk, en koopt u op een lage koers cryptomunten. Af en toe heeft u pech en betaalt u iets meer dan nodig zou zijn. Op de lange termijn komt u echter gemiddeld genomen goed uit (en het scheelt een boel keuzestress).

Houd uw gretigheid in de hand

Wat zeker ook voor cryptomunten geldt: wees niet te gretig. De koers cryptomunten kan namelijk hard op en neer gaan. Denkt u slim te zijn en te kopen op een lage koers cryptomunten? Wellicht schiet de koers nog veel harder naar beneden en is geduldig zijn dus een betere strategie. Stijgt een koers cryptomunten flink? Dan stijgt hij wellicht nog verder, maar hij kan ook kort daarna weer flink dalen.

Verkoop in delen

Bij het verkopen van cryptomunten geldt eigenlijk hetzelfde als bij het kopen. Verkoop niet al uw crypto’s in één keer, maar in delen. U middelt dan ook uw winst per munt. Uiteraard mag u ook al uw cryptovaluta tegelijk verkopen, als u zeker bent van uw zaak (wanneer is dat?). Het is immers uw geld.

Verschillende cryptomunten om in de gaten te houden

Het is onmogelijk om een uitputtende lijst cryptomunten te geven. Wilt u ermee beginnen, dan zit u met bitcoins in principe goed. We hebben het immers over een gevestigde naam. Het bovengenoemde Ethereum lijkt als nummer twee qua marktkapitalisatie ook een goede keuze. Ook Binance Coin, Tether, Polkadot, Cardano en Ripple hebben inmiddels ook een behoorlijk aandeel op de markt. Daarnaast komt bijvoorbeeld Chainlink regelmatig positief in het nieuws.

Het staat u uiteraard helemaal vrij om nieuwe cryptomunten te kopen, dus cryptovaluta die nog niet zo lang verhandelbaar zijn. Een kleine waarschuwing daarbij: één van de kritiekpunten van cryptomunten is dat kleinere cryptosoorten soms niet lang bestaan. Ze worden opgezet, mensen worden uitgenodigd om in te stappen, de initiatiefnemer verdient geld en stopt vervolgens met zijn cryptomunt. Natuurlijk hebben we het hier over een uitzondering, maar ook een gewaarschuwde cryptobelegger telt voor twee.

Meer weten over beleggen in cryptomunten?

Onze leden hebben een voorsprong in beleggen. Zo ook als het gaat om beleggen in cryptomunten. In ons maandelijkse magazine gaan we regelmatig dieper in op beleggen in cryptomunten. Bijvoorbeeld over het effect van de bitcoin koers op andere aandelen. Word lid en profiteer van de kennis van onze specialisten!

Vertel meer over lid worden van Beursgenoten



Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer