Aandeelhouders

Er zijn verschillende manieren om geld te beleggen. Eén van die manieren is door aandelen te kopen. Wanneer u aandelen koopt, koopt u een stukje van een bedrijf. Hierdoor krijgt u ook een zekere vorm van inspraak bij het bedrijf waarvan u de aandelen koopt. Na het kopen van een aandeel mag u uzelf een aandeelhouder noemen. Maar wat is een aandeelhouder nou precies? Wat zijn de voordelen? Welke soort aandeelhouders zijn er? En wat komt er terug in een aandeelhoudersovereenkomst? U leest op het deze pagina.

Wat is een aandeelhouder?

Aandeelhouders zijn eigenaar van één of meerdere aandelen. Daarnaast worden ze bij de aankoop van een aandeel ook mede-eigenaar van het bedrijf. Aandeelhouders worden ook wel stock- of shareholders genoemd. Om aandeelhouder te kunnen worden moet u tenminste één aandeel van een bedrijf bezitten. Zo is iedere aandeelhouder voor een gedeelte eigenaar van een bedrijf. De mate waarin iemand eigenaar is, is afhankelijk van het totaal aantal uitstaande aandelen en het aantal aandelen dat diegene in bezit heeft.

Stel dat een bedrijf 1.000.000 aandelen heeft en iemand beschikt over 100 aandelen, dan is hij of zij voor 0,01% eigenaar van het bedrijf. Wat veel kleine beleggers niet weten is dat zelfs als ze slechts beschikken over één aandeel van een onderneming, ze alsnog stemrecht hebben tijdens de aandeelhoudersvergadering (AVA).

Soorten aandeelhouders

Een aandeelhouder is dus een persoon die tenminste beschikt over één aandeel van een bedrijf. Niet elke aandeelhouder is hetzelfde. Zo zijn er drie soorten aandeelhouders:

  • De (gewone) aandeelhouder: Dit is de gewone belegger die één of meerdere aandelen van een bedrijf koopt en hierdoor automatisch voor een deel eigenaar wordt van het bedrijf.
  • De grootaandeelhouder: De naam geeft het al aan. Dit is een aandeelhouder die een relatief groot deel van de aandelen van een bedrijf bezit. 
  • De meerderheidsaandeelhouder: Dit is een aandeelhouder die meer dan 50% van de uitstaande aandelen bezit. In de meeste gevallen is dit de oprichter van een bedrijf. Deze persoon heeft dan ook meer macht ten opzichte van de kleinere aandeelhouders. Zo is hij of zij bevoegd om functionarissen en de raad van bestuur van een bedrijf te vervangen.

Voordelen aandeelhouders

Aandeelhouderschap brengt verschillende voordelen met zich mee. Eén van de voordelen is dat u niet persoonlijk aansprakelijk bent voor datgene dat in de naam van het bedrijf wordt verricht. Verder is het als aandeelhouder mogelijk om op verschillende manieren rendement te behalen. Verschillende aandelen leveren dividend op. Daarnaast is het ook mogelijk om aandelen met winst te verkopen na een koersstijging op de beurs. Dit wordt ook wel koerswinst genoemd.

Aandeelhoudersovereenkomst

Om onderlinge conflicten tussen aandeelhouders te voorkomen wordt er gewerkt met aandeelhoudersovereenkomsten. Dit is een overeenkomst tussen de aandeelhouders van een bedrijf. In deze overeenkomst worden alle belangrijke zaken vastgelegd. Een aandeelhoudersovereenkomst is niet verplicht. Een bedrijf is wel wettelijk verplicht om statuten te hebben. De voordelen van een aandeelhoudersovereenkomst ten opzichte van de statuten zijn de flexibiliteit en de geheimhouding. Een aandeelhoudersovereenkomst kan geheim worden gehouden voor de buitenwereld. Het is daarnaast een stuk flexibeler dan de statuten, omdat er geen notaris of goedkeuring van de AVA nodig is bij wijzigingen. Aandeelhoudersovereenkomsten verschillen per bedrijf, omdat geen een bedrijf hetzelfde is. Voorbeelden van onderwerpen die in de aandeelhoudersovereenkomsten terugkomen zijn de namen en gegevens van de partijen, de verdeling van aandelen, definities en afspraken over het bestuur.

Mis geen kansrijke aandelen

Bent u van plan om te gaan beleggen in aandelen, maar weet u nog niet in welke aandelen? Vul uw e-mail in en ontvang gratis het Beursgenoten magazine vol met achtergrondinformatie en grondige analyses van kansrijke aandelen.