Aandelen kopen

U wilt beginnen met beleggen en u bent zover dat u aandelen wilt gaan kopen. Maar hoe kunt u die aandelen kopen? Waar kunt u aandelen kopen? Hoe koop ik aandelen op het juiste moment? En wat kost het kopen van aandelen eigenlijk? Lees de antwoorden op deze vragen in dit artikel en ontdek onze tips voor het kopen van aandelen. 


Alles over het kopen van aandelen


Hoe kan ik aandelen kopen?

Als particulier kon u voorheen alleen aandelen kopen via de bank. Daarbij betaalde u transactiekosten. Tegenwoordig kunt u ook online uw aandelen kopen via financiële instellingen (online brokers). Bent u onderdeel van een financiële instelling? Dan (ver)koopt u aandelen op de effectenbeurs. 

Hoe kan ik online aandelen kopen?

U kunt uw aandelen kopen via online brokers (financiële instellingen). In een mum van tijd zijn uw aandelen aangekocht of verkocht. Bekijk welk aandeel u wilt kopen, selecteer de geschikte online broker en koop uw aandeel. 

Online beleggen in 3 stappen: 

 1. Bekijk welk aandeel u wilt hebben
 2. Bekijk welke online broker bij u past
 3. Schaf online uw aandeel aan

Waar kan ik aandelen kopen? 

U kunt fysiek uw aandelen kopen bij de bank of online via brokers. Maar bij wie moet u dan precies zijn als u aandelen wilt kopen? 

Via verschillende banken:  

 1. ING
 2. Rabobank
 3. ABN Amro

Via online brokers, zoals:  

 1. Robeco One
 2. Bink Fundcoach
 3. Degiro
 4. Binck
 5. Plus500
 6. eToro
 7. Vestle

Hoe koop ik aandelen op het juiste moment? 

Aandelen kopen en verkopen op het juiste moment zorgt voor koerswinst. Dit is een vraagstuk die vele beleggers bezighoudt. Wanneer u aandelen moet kopen of verkopen hangt af van vele factoren. Ervaren beleggers hebben hier een getraind neusje voor en vinden eenvoudig de parels op de markt.

Tip: abonneer u op een goed beleggingsblad. Zo profiteert u van de kennis van beleggingsexperts en heeft u inzicht in de laatste koop- en verkoopadviezen voor een aandeel. 

Wat kost het kopen van aandelen? 

Bij het aanschaffen van aandelen betaalt u transactiekosten aan de bank of broker. Deze transactiekosten worden bepaalt door de spread. Dit is de verkoopprijs van het aandeel minus de koopprijs van het aandeel. Vaak heeft u bij het kopen van aandelen te maken met een starttarief vermeerderd met een procentuele commissie. 

Voorbeeldberekening transactiekosten

Hoe de transactiekosten worden berekend bij het kopen van aandelen, kunnen we het beste laten zien met een voorbeeld: 

 • Er worden 50 aandelen gekocht
 • De aandelen zijn gekocht voor € 20 per aandeel
 • De huidige koers per aandeel is € 30
 • Het starttarief van de transactiekosten is € 5
 • De commissie is 0,5% van de spread

De spread is € 30 - € 20 = € 10 per aandeel. Hierover wordt 0,5% commissie betaald, dat is dus € 10 x 0,005 = € 0,05 per aandeel. De totale transactiekosten bedragen daarom € 5 + (€ 0,05 x 50 aandelen) = € 7,50. 

Aandelen kopen voor beginners

Bent u beginnend belegger en wilt u aandelen kopen? Doe eerst een stap terug en ga bedenken waarom, hoe en waarin u wilt beleggen. Dan kunt u van daaruit bekijken of het beleggen in aandelen het beste bij u past. 

Beginnen met beleggen in drie stappen:

 1. Ga beleggen, begin bij uzelf
 2. Bedenk waarin u wilt beleggen
 3. Bepaal hoe u wilt beleggen

Naast beleggen in aandelen zijn er nog meer mogelijkheden om te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in vastgoed of een vastgoedfonds, indexbeleggen of beleggen in obligaties

Onze tips

Hierbij een aantal tips om de parels op de beurs te vinden en uw aandelen op het juiste moment te kopen en verkopen.

 1. Analyseer het bedrijf waarvan u het aandeel wilt kopen grondig. Gebruik hiervoor de fundamentele analyse.
 2. Kijk naar de huidige situatie, maar ook naar toekomstige ontwikkelingen in de markt.
 3. Onderscheid u en koop niet als een mak schaap aandelen omdat anderen het ook doen.
 4. Abonneer u op een goed beleggingsblad zodat u op de hoogte bent van het laatste beursnieuwsLees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer