Beleggen in ruimtevaart aandelen

Beleggen in ruimtevaart aandelen: dit zijn de opties 

Op zoek naar nieuwe beleggingskansen, maar dan binnen de ruimtevaart? Een prachtig project, dat wellicht kansen biedt: Artemis! Denkt u bij beleggen in de ruimtevaart alleen maar aan NASA? Lees dan gauw verder. NASA heeft namelijk serieuze concurrentie vanuit de bedrijfswereld en ook daar doen zich prachtige kansen voor. 


Lees in dit artikel meer over:


Investeren in Artemis: hét ruimtevaartprogramma dat de maan gaat veroveren

Een hele nieuwe generatie jongeren kan gaan dromen van ruimtereizen, want in de Verenigde Staten zijn ze er klaar voor. Artemis 1 is de benaming voor de eerste fase van een reeks missies die zijn ontworpen om mensen naar de maan te sturen als onderdeel van het grote Artemis-programma. Dat programma heeft bijna tien jaar ontwikkeling gevergd en kostte na een reeks technische, juridische en kostengerelateerde vertragingen maar liefst $ 4,1 miljard. Het volledige Artemis-programma, dat loopt van 2012 tot 2025, is begroot op $ 93 miljard. De race naar de maan is begonnen, ook op de beurs. 

We zochten voor Beursgenoten naar aandelen binnen de ruimtevaart die kunnen profiteren van de verovering van de maan. 


Het doel van Artemis 

Het doel van Artemis is om het creëren van een langdurige aanwezigheid op de maand. Daarna worden de blikken op Mars gericht. NASA streeft ernaar om tegen het einde van 2025 twee mensen op het maanoppervlak te laten landen. Daarna volgen er (hopelijk) meer landingen. Ook is er een klein ruimtestation gepland dat een baan om de maan moet gaan draaien. Tegen 2030 hoopt de NASA een infrastructuur op de maan te bouwen die het mogelijk moet maken om er langer te verblijven. 

NASA heeft concurrentie vanuit de bedrijfswereld

Vergeleken met de ruimtewedloop van de jaren zestig, ondervindt de NASA deze keer concurrentie vanuit de bedrijfswereld. SpaceX (van Elon Musk) bouwt onder de naam Starship een krachtige en herbruikbare raket. die is ontworpen om mensen naar de maan en later naar Mars te brengen. Deze raket is nodig om de maanlander in een baan om de maan te brengen. 

SpaceX is niet beursgenoteerd en het is dus niet mogelijk om daar aandelen van te kopen. Toch is dit bedrijf een serieuze concurrent voor NASA. SpaceX won namelijk het eerste maanlandercontract bij de NASA en meteen ook het tweede contract. 

Rivalen Lockheed Martin, Northrop Grumman, Leidos en misschien ook Boeing kunnen nog steeds meedingen naar toekomstige, nieuwe maanlandercontracten. Ze zullen het echter moeilijk krijgen om met SpaceX te concurreren, want het bedrijf van Musk slaagt erin om heel goedkoop te werken.  

Beleggen in ruimtevaart aandelen - dit zijn de opties

Wilt u graag beleggen in de ruimtevaartsector? Maar heeft u geen idee in welke (ruimtevaart)bedrijven u dan kunt investeren? Hier volgt een lijst van beursgenoteerde bedrijven die betrokken zijn bij het Artemis-programma. Grote kans dat zij zullen profiteren van de verovering van de maan en daar zien wij mogelijkheden. 

Aandelen binnen de ruimtevaartsector 

Aandelen Northrup Grumman (NOC)

Northrup Grumman is veel meer dan een ruimtevaartbedrijf. Deze defensiereus is van vele markten thuis en is niet alleen een belangrijke leverancier van militaire technologie maar ook een van de grootste wapenproducenten ter wereld. Het bedrijf staat bekend om de productie van 's werelds enige bekende stealth-bommenwerper, die nu wordt vervangen door de moderne versie de B-21 raider. Op de beurs deed dit aandeel het de laatste tijd niet zo slecht. De koers-winstverhouding bedraagt iets minder dan 15 en het dividendrendement iets minder dan 1,5%. Successen in de ruimtevaart kunnen de koers van het aandeel Northrop een extra duwtje in de rug geven. 

Aandelen Boeing (BA)

The Boeing Company is vooral bekend vanwege zijn commerciële vliegtuigen. De grootste exporteur in de Verenigde Staten is echter ook betrokken bij de productie van satellieten, ruimtevaartuigen en militaire vliegtuigen. Hoewel het aandeel Boeing op de beurs betere tijden heeft gekend, leek de koers de afgelopen maanden wel te stabiliseren. Van de deelname aan het Artemis-programma lagen de aandeelhouders van Boeing blijkbaar niet wakker. Als de media aandacht gaan geven aan de race naar de maan, kan dit echter nog veranderen.


Aandelen Lockheed Martin Corporation (LMT)

Lockheed is een van de grootste defensie-aannemers ter wereld. Van alle vermelde bedrijven realiseert Lockheed de hoogste omzet uit opdrachten van de Amerikaanse federale overheid. Zo ontving het in 2013 bijna 10% van alle investeringen die door het Pentagon werden gedaan. Momenteel is Lockheed verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de F-35 Lightning II, die voor de komende decennia wordt beschouwd als de hoeksteen van de NAVO en het Amerikaanse leger. Het is dan ook niet vreemd dat de koers van Lockheed zich op een recordniveau bevindt en dit bedrijf voorlopig de winnaar is van de race naar de maan.

Aandelen Aerojet Rocketdyne (AJRD)

Als ontwikkelaar van raketmotoren kende Aerojet Rocketdyne de afgelopen jaren een relatief lauwe omzet- en winstgroei. De brutowinst en de omzet zijn over een periode van een jaar zelfs gedaald. In het derde kwartaal bedroeg de omzet $550 miljoen, terwijl de aangepaste winst per aandeel van $0,45 de verwachting met een cent overtrof. Als het gaat om de groeiprognoses voor de langere termijn heeft het bedrijf echter een belangrijke troef achter de hand. Aerojet moet namelijk maximaal kunnen profiteren van de verwachte golf van lanceringen van raketten naar de ruimte, en de bestellingen voor de RL10C-X Aerojet-raketmotoren stromen dan ook binnen. De goede vooruitzichten vertalen zich in een beurskoers die zich dichtbij de historische piekniveaus bevindt.

Aandelen Redwire (RDW)

Redwire Corporation ontwikkelt zeer betrouwbare componenten voor de volgende generatie ruimtevaarttechnologie. Het management verwacht dat een hogere omzet en de hogere brutomarges ervoor zullen zorgen dat de resultaten in het vierde kwartaal beter zullen zijn dan in het derde kwartaal. Dit vooralsnog verlieslatende bedrijf wordt amper door analisten gevolgd is door beleggers nog niet ontdekt, wat het dus tot een speculatief aandeel maakt.

Aandelen Aeva Technologies (AEVA)

Ook Aeva Technologies is een aandeel dat door de beleggers nog wat wordt gewantrouwd, ondanks de sterke technologie die het in huis heeft. Het bedrijf ontwerpt met zijn frequency modulated continuous wave (FMCW)-detectietechnologie een 4D LiDAR-on-chip die de toepassing van LiDAR op diverse terreinen mogelijk maakt, waaronder dus ook in de ruimtevaart. Op 1 augustus kondigden Aeva Tech en de wereldwijde sensorfabrikant en leverancier van sensoroplossingen SICK AG een meerjarige samenwerking aan, die goede perspectieven naar de toekomst biedt. Tot nader order blijft dit echter een speculatief aandeel.

Aandelen KULR Technology Group (KULR)

Evenals Aeva is ook dit bedrijf nog verlieslatend. KULR Technology Group ontwikkelt en commercialiseert thermische beheertechnologie voor batterijen, elektronica en andere componententoepassingen. De technologie van het bedrijf wordt gebruikt in elektrische voertuigen, energieopslag, transport van batterijrecycling, cloudcomputing en 5G-communicatieapparatuur, en ook in de ruimtevaart. Vooral de wat speculatiever ingestelde beleggers kunnen met dit aandeel een gokje wagen, maar succes in de vorm van een stijgende beurskoers kan niet worden gegarandeerd.


Altijd op de hoogte zijn van het laatste beleggingsnieuws?

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom aandelen? Weten en begrijpen waarom en wanneer u aandelen moet kopen, houden of verkopen? Word dan abonnee en blijf eenvoudig op de hoogte van de laatste stand van zaken. De koersen bepalen namelijk niet het nieuws, maar het nieuws bepaalt de koersen. Door op de hoogte te zijn van het nieuws kunt u de beste beleggingskeuzes maken. Pak vandaag nog uw voorsprong!