Hoe weet u wanneer u aandelen moet kopen of verkopen? Ook al beweren sommigen dat ze het wiel hebben uitgevonden, niemand kan het antwoord geven op deze vraag. Beleggers hebben een soort onzichtbare vinger waardoor aandelen een richting kiezen die dan ook de goede blijkt te zijn.

Veel beginnende beleggers begrijpen vaak niet dat een aandeel daalt terwijl het heel goede cijfers bekendmaakt. Het antwoord is simpel: deze goede cijfers werden door de beleggers verwacht en zat al ingeprijsd in de koers van het aandeel. Een bedrijf moet de verwachtingen van de beleggers dan overtreffen. Terwijl de economie nog als een zonnetje loopt en alles in het dagelijkse leven oké lijkt te gaan, kan de effectenbeurs wel ineens instorten. Beleggers reageren in de regel zes tot achttien maanden vooruit op wat plaatsvindt. En als er dan een recessie aan de gang is en we dagelijks om ons heen bedrijven zien vallen en vele medewerkers op straat komen te staan, dan kan het zijn dat in deze misère de aandelen alweer stijgen. Beleggers kijken al over het dal heen en anticiperen op het conjuncturele herstel wat vroeg of laat gaat komen.

Vastbijten en kuddegedrag

Uit onderzoek blijkt dat mensen om een euro te verdienen een kilometer willen lopen. Als ze een euro verloren hebben, dan willen ze echter wel drie kilometer lopen om deze terug te verdienen. Dit is een belangrijke les voor beleggers op de beurs; dat zult u gaan ontdekken. Bij beleggers zie je vaak dat ze pertinent weigeren te switchen als ze verliezen op een aandeel. Ze bijten zich vast in hun visie, terwijl de boodschap is: maak dat je wegkomt. Met het aandeel waar ze het geld aan verloren hebben, willen ze het ook weer mee terugverdienen. Ze wachten dus, tegen beter weten in. Zouden beleggers tijdig het zwakkere aandeel verruilen tegen een winnaar, dan was het papieren verlies eerder terugverdiend.

Een andere slechte karaktertrek is kuddegedrag. Daarmee bedoelen we dat beleggers dikwijls als makke schapen elkaar achternalopen. Aandelen worden dikwijls gekocht als de koersen al torenhoog zijn gestegen. Er wordt gekocht om de simpele reden dat anderen dit ook doen. Staan de beurskoersen daarentegen op een dieptepunt, dan durft niemand te kopen. De belegger die zich durft te onderscheiden, en daarmee dus tegen de massa ingaat, heeft meer kans op klappers binnen de portefeuille. Op een overvolle rijdende trein te springen, kan goede resultaten opleveren, maar spring er wel als eerste uit. Ken de koersdoelen en haak net iets eerder af. De beurs is een plaats waar iedereen zijn weg denkt te kennen. Wanneer de aandelenbeurs echter hét onderwerp van een gesprek in restaurants, kroegjes en andere openbare plaatsen wordt, is het hoogtepunt van de aandelen zo goed als bereikt.

Hoe kunnen de risico’s die een aandelenbelegging met zich meebrengt tot een minimum worden beperkt? Het zich bewust zijn van die risico’s is om te beginnen natuurlijk een belangrijke voorwaarde. Op de beurs wordt namelijk ook geld verloren. Daarnaast moet een belegger zijn huiswerk goed doen. Koop een aandeel niet op basis van een vage tip van een cafékennis, maar analyseer de situatie van de bedrijven waarvan u de aandelen wilt kopen grondig. Het advies dat op basis van die informatie wordt gevormd, kan worden getoetst aan de mening van analisten en van gespecialiseerde beleggingsbladen. 


Adviezen van analisten en ratinghuizen

Een heikel punt zijn de adviezen van analisten. Tijdens de zware stormen die beurzen tijdens de kredietcrisis teisterden, bleken hun adviezen waardeloos en achterhaald. Sommige analisten bleven tot de laatste snik Fortis verdedigen. Dit had het eigenaardige gevolg dat we koopadviezen kregen terwijl het aandeel ten onderging aan claims en processen. Analistenadviezen zijn niet per definitie waardeloos, integendeel. Maar de meeste analisten gaan er nog steeds van uit dat de ‘buy-and-hold’-strategie werkt. De belangrijkste meerwaarde van een analist of beleggingsblad ligt niet bij het door hem verstrekte advies, maar wel bij de studie die hij maakt over een bepaald bedrijf. Bladen zoals Beursgenoten, Beleggingsexpres, Beleggersbelangen, VEB of Cash hebben als taak de belegger attent te maken op het feit dat er bij aandeel x of y addertjes onder het gras zitten. Of juist erop te attenderen dat er kansen zijn.

Wat geldt voor de adviezen van de analisten, geldt zeker ook voor de adviezen van de ratinghuizen. De deskundigheid van de ratingverschaffers wordt steeds openlijker aan de kaak gesteld. Op geen enkel moment hebben zij een stormwaarschuwing gegeven terwijl zich boven de horizon donkere wolken samenpakten rond de banken. Wat leert ons dit voor de toekomst? Beleggers dienen naar adviseurs te luisteren die met beide benen op de grond staan. Dit liever dan allerlei geleerde figuren aan te horen die een taal spreken die moeilijk te begrijpen is. Zij geven vooral veel adviezen en hebben bovendien dubbele petten op. Vermogensbeheerders of bankiers die u laten investeren in hun eigen beleggingsfonds doen dit vaak voor eigen gewin. Dat heeft niets met beleggingsadvies van doen, dat kunt u zelf ook.


Alles leren over beleggen?

Wilt u niet alleen weten wanneer u aandelen moet kopen of verkopen, maar over beleggen in het algemeen? Ga dan naar onze kennisbank over beleggen en pak uw voorsprong in beleggen. 

+0,44
+6,87%

ICT

6,84
+1,74
+6,26%

Telenet

29,54
+1,09
+5,40%

Ahold Delhaize

21,28
+1,38
+5,26%

Flow Traders

27,60
+0,92
+2,85%

Ageas

33,20
+0,18
+2,46%

NIBC

7,50
+0,13
+2,40%

ForFarmers

5,55
+14,40
+1,86%

Adyen

790,00
+1,85
+1,44%

Dassault Systemes

130,10
+0,25
+1,09%

ASR Nederland

23,17
-2,87
-9,85%

Accor

26,26
-2,72
-8,77%

Bouygues

28,31
-3,665
-8,64%

AB Inbev

38,735
-0,517
-8,62%

ING Groep

5,479
-0,351
-8,49%

Fugro

3,785
-1,17
-8,32%

AMG

12,90
-4,01
-8,27%

KBC

44,50
-1,42
-8,03%

Societe Generale

16,258
-5,26
-8,01%

Sodexo

60,40
-10,80
-7,85%

Barco

126,80