Wanneer moet u aandelen kopen of verkopen?

Wanneer moet u aandelen kopen of verkopen?

Aandelen op het juiste moment kopen en verkopen zorgt voor mooie koerswinsten. Maar hoe weet u nou wanneer u aandelen precies moet verkopen? Ook al beweren sommigen dat ze het wiel hebben uitgevonden, niemand kan het antwoord geven op deze vraag. 

Hoe doen ervaren beleggers dat? 

Ervaren beleggers hebben een soort onzichtbare vinger waardoor aandelen een richting kiezen die dan ook de goede blijkt te zijn. Maar hoe doen zij dat? 

  1. Zij anticiperen op de toekomst
  2. Bijten zich niet vast tegen beter weten in
  3. Lopen niet met de kudde mee
  4. Zijn zich bewust van de risico’s
  5. Ze doen hun huiswerk goed

1. Anticiperen op de toekomst 

Als beginnend belegger is het onbegrijpelijk dat een aandeel daalt, terwijl het bedrijf hele goede cijfers bekendmaakt. Hoe kan dat? Eigenlijk is het heel simpel. Deze goede cijfers werden al verwacht door de beleggers. Het bedrijf wordt daardoor belast met de taak om deze verwachtingen te overtreffen en beleggers te verrassen met verbluffende resultaten.

Terwijl de economie als een zonnetje loopt en alles op rolletjes lijkt te lopen, kan de effectenbeurs zelfs instorten. Ervaren beleggers weten dit en reageren op wat er mogelijk over zo’n zes tot achttien maanden kan gebeuren. Zelfs tijdens een recessie waarbij bedrijven omvallen en medewerkers op straat komen te staan kunnen de aandelenkoersen flink stijgen. De beleggers kijken over het dal heen en anticiperen op het conjuncturele herstel wat vroeg of laat gaat komen. 

2. Niet vastbijten tegen beter weten in

Uit onderzoek blijkt dat mensen om een euro te verdienen een kilometer willen lopen. Als ze een euro verloren hebben, dan willen ze wel drie kilometer lopen om deze terug te verdienen. Dit is een belangrijke les voor beleggers op de beurs en dat zult u gaan ontdekken. 

Vaak zie je dat zodra een belegger verliest op een aandeel, deze zich vastbijt in dit aandeel om het verlies hiermee terug te verdienen. De belegger bijt zich vast tegen beter weten in, terwijl de boodschap is: maak dat je wegkomt en verkoop die aandelen! Een ervaren belegger had dit aandeel verruild tegen een winnaar, want zo is het papieren verlies eerder terugverdiend. 

3. Lopen niet met de kudde mee  

Ervaren beleggers lopen niet als een makke schaap met de kudde mee. Kuddegedrag is namelijk een hele slechte eigenschap voor een belegger. De koersen van een aandeel zijn torenhoog gestegen, maar toch wordt het aandeel nog flink aangekocht. Alleen maar omdat anderen het ook doen. Staan de beurskoersen op een dieptepunt, dan durft niemand meer te kopen. 

Goede beleggers durven zich te onderscheiden en gaan tegen de massa in. Dan heeft de belegger ook meer kans op klappers binnen de portefeuille. Ken de koersdoelen en haak net iets eerder af. De beurs is een plaats waar iedereen zijn weg denkt te kennen. Wanneer de aandelenbeurs echter hét onderwerp van een gesprek in restaurants, kroegjes en andere openbare plaatsen wordt, is het hoogtepunt van de aandelen zo goed als bereikt. Tijd om te verkopen dus. 

4. Zijn zich bewust van risico’s

Hoe kunnen de risico’s die een aandelenbelegging met zich meebrengt tot een minimum worden beperkt? Het zich bewustzijn van die risico’s is om te beginnen natuurlijk een belangrijke voorwaarde. Op de beurs wordt namelijk ook geld verloren.

5. Doen hun huiswerk goed 

Doorgewinterde beleggers verdiepen zich goed in de situatie van de bedrijven waarvan zij de aandelen willen kopen. Koop geen aandelen op basis van een vage tip van een cafékennis, maar analyseer de situatie grondig. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een fundamentele analyse om zo te komen tot een waardeoordeel over het aandeel. Vervolgens kunt u deze uitkomsten toetsen aan de mening van analisten en gespecialiseerde beleggingsbladen. 

Tip: abonneer op een beleggingsblad

Een goed beleggingsblad geeft niet alleen koop- en verkoopadviezen die erg handig zijn, maar ook maken ook uitvoerige analyses van bedrijven, de markt en individuele aandelen. Deze analyses zijn voor u als belegger erg interessant. Hiermee maakt het blad u bewust van het feit dat er bij aandeel X of Y een addertje onder het gras zit of juist van de beleggingskansen die er zijn. 

Lees meer over ons magazine 


Altijd op de hoogte van de laatste koop- en verkoopadviezen?

Wilt u het laatste beleggingsnieuws volgen? Of het nieuws specifiek rondom uw favoriete aandeel? Word dan ook Beursgenoot! Wij houden u op de hoogte van het laatste beursnieuws, voorzien u van koop- en verkoopadviezen én u kunt uw favoriete aandelen nauwgezet volgen op onze schaduwlijst. 

Word lid van Beursgenoten

  • Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws
  • Inzicht in de laatste verkoop- en koopadviezen van beleggingsexperts
  • Uw favoriete aandelen nauwgezet volgen op uw schaduwlijst 

Ja, ik neem een abonnement op Beursgenoten

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.