Wanneer moet u aandelen kopen of verkopen?

Wanneer moet u aandelen kopen of verkopen?

Aandelen op het juiste moment kopen en verkopen zorgt voor mooie koerswinsten. Maar hoe weet u nou wanneer u aandelen precies moet verkopen? Of wanneer het de juiste tijd is om aandelen te kopen? Ook al beweren sommigen dat ze het wiel hebben uitgevonden, niemand kan het antwoord geven op deze vragen. Wel zijn er een aantal lessen te leren van de ervaren beleggers met betrekking tot het kopen of verkopen van aandelen. 

Hoe doen ervaren beleggers dat? 

Ervaren beleggers hebben een soort onzichtbare vinger waardoor aandelen een richting kiezen die dan ook de goede blijkt te zijn. Het moment van aandelen kopen of verkopen blijkt de juiste te zijn. Maar hoe doen zij dat? We geven vijf tips die jou kunnen helpen bij het bepalen van de juiste tijd om aandelen te kopen of te verkopen: 

  1. Zij anticiperen op de toekomst
  2. Bijten zich niet vast tegen beter weten in
  3. Lopen niet met de kudde mee
  4. Zijn zich bewust van de risico’s
  5. Ze doen hun huiswerk goed


Welk aandeel kunt u nu het beste kopen?

Beursexpert Geert Schaaij voorziet in 2021 grote kansen voor drie specifieke aandelen. Voor iedereen die belangstelling heeft in zijn tips, hebben we een top 3 gemaakt van aandelen die in 2021 een heel goede belegging kunnen zijn. 

Download de 3 aandelen die kunnen gaan knallen in 2021


1. Anticiperen op de toekomst 

Het is zover: u heeft als beginnend belegger besloten om aandelen te kopen. Daarvoor heeft u aandelen gekozen van een bedrijf dat net hele goede cijfers heeft bekendgemaakt. Maar het aandeel daalt...hoe kan dat? 

Eigenlijk is het heel simpel. Deze goede cijfers werden al verwacht door de beleggers. Het bedrijf wordt daardoor belast met de taak om deze verwachtingen te overtreffen en beleggers te verrassen met verbluffende resultaten. Gebeurt dit niet, dan kan het voorkomen dat het aandeel daalt. 

Terwijl de economie als een zonnetje loopt en alles op rolletjes lijkt te lopen, kan de effectenbeurs zelfs instorten. Ervaren beleggers weten dit en reageren op wat er mogelijk over zo’n zes tot achttien maanden kan gebeuren. Op basis daarvan wordt er een keuze gemaakt welke aandelen ze kopen, of welke aandelen ze laten schieten.

Zelfs tijdens een recessie waarbij bedrijven omvallen en medewerkers op straat komen te staan kunnen de aandelenkoersen flink stijgen. De ervaren beleggers kijken over het dal heen en anticiperen op het conjuncturele herstel wat vroeg of laat gaat komen. Op basis daarvan besluiten ze welke aandelen interessant zijn om te kopen. 

2. Niet vastbijten tegen beter weten in

Uit onderzoek blijkt dat mensen om een euro te verdienen een kilometer willen lopen. Als ze een euro verloren hebben, dan willen ze wel drie kilometer lopen om deze terug te verdienen. Dit is een belangrijke les voor beleggers op de beurs. 

Het bovenstaande voorbeeld is te vertalen naar de beurs. Vaak zie je dat zodra een (beginnend) belegger verliest op een aandeel, deze zich vastbijt in dit aandeel om het verlies hiermee terug te verdienen. Vaak is dit tegen beter weten in. Het is in dit geval juist verstandig om de aandelen zo snel mogelijk te verkopen. Deze aandelen zijn de investering niet meer waard. Een ervaren belegger had dit aandeel verruild tegen een winnaar, om papieren verlies eerder terug te verdienen. 

3. Lopen niet met de kudde mee  

De koersen van een aandeel zijn torenhoog gestegen, en toch wordt het aandeel nog flink aangekocht. De aandelen worden gekocht, alleen maar omdat anderen het ook doen. Staan de beurskoersen op een dieptepunt, dan durft niemand meer te kopen. Voor een ervaren belegger is dit juist het moment om aandelen te kopen. Zij lopen niet met de kudde mee. Kuddegedrag is namelijk een hele slechte eigenschap voor een belegger. En zoals gezegd, kijkt een ervaren belegger naar de lange termijn en ziet op die manier kansen om aandelen te kopen. 

Goede beleggers durven zich te onderscheiden en gaan tegen de massa in. Dan heeft de belegger ook meer kans op klappers binnen de portefeuille. Een tip is om de koersdoelen te kennen en net iets eerder af te haken.

De beurs is een plaats waar iedereen zijn weg denkt te kennen. Wanneer de aandelenbeurs echter hét onderwerp van een gesprek in restaurants, kroegen en andere openbare plaatsen wordt, is het hoogtepunt van de aandelen zo goed als bereikt. Vergelijk het met het moment dat de oudere generatie op een sociaal netwerk oververtegenwoordigd is: tijd om weg te gaan en in dit geval, om de aandelen te verkopen. 

4. Zijn zich bewust van risico’s

Hoe kunnen de risico’s die een aandelenbelegging met zich meebrengt tot een minimum worden beperkt? Er blijven altijd risico's hangen aan het kopen van aandelen. Het bewust zijn van de risico's is om te beginnen een belangrijke voorwaarde. Weet dat het mogelijk is dat de investering verloren kan gaan. Lees hier meer over de risico's rondom het kopen van aandelen. 

5. Doen hun huiswerk goed 

Doorgewinterde beleggers verdiepen zich goed in de situatie van de bedrijven waarvan zij de aandelen willen kopen. Koop geen aandelen op basis van een vage tip van een kennis, maar analyseer de situatie grondig voordat u overgaat tot het kopen van aandelen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een fundamentele analyse om zo te komen tot een waardeoordeel over het aandeel. Vervolgens kunt u deze uitkomsten toetsen aan de mening van analisten en gespecialiseerde beleggingsbladen. 

Tip: abonneer op een beleggingsblad

Zit u eraan te denken om aandelen te kopen of te verkopen? Dan is het verstandig om u goed te laten informeren, bijvoorbeeld door het lezen van een beleggingsblad. Een goed beleggingsblad geeft niet alleen koop- en verkoopadviezen die erg handig zijn, maar maken ook uitvoerige analyses van bedrijven, de markt en individuele aandelen. Deze analyses zijn voor u als belegger erg interessant. Hiermee maakt het blad u bewust van het feit dat er bij aandeel X of Y een addertje onder het gras zit of juist van de beleggingskansen die er zijn.


Altijd op de hoogte van de laatste koop- en verkoopadviezen?

Wilt u het laatste beleggingsnieuws volgen? Of het nieuws specifiek rondom uw favoriete aandeel? Word een Beursgenoot! Wij houden u op de hoogte van het laatste beursnieuws, voorzien u van koop- en verkoopadviezen én u kunt uw favoriete aandelen nauwgezet volgen op onze schaduwlijst. 

  • Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws
  • Inzicht in de laatste verkoop- en koopadviezen van beleggingsexperts
  • Uw favoriete aandelen nauwgezet volgen op uw schaduwlijst 

Ja, ik wil lid worden


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in optiesbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?