Groene beleggingen

Groen beleggen in 2023

Groen beleggen. Wat is het? En waarom is het aantrekkelijk om in 2022 en ook in 2023 groen te beleggen? Met de verduurzaming van de samenleving ontstaat er steeds meer interesse naar groen beleggen. Dit is niet gek. Met groen beleggen slaat u namelijk twee vliegen in één klap. Zo belegt u geld om rendement te behalen en daarnaast draagt u een steentje bij aan een beter milieu. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op wat groen beleggen precies is, de vrijstellingen die gelden voor groen beleggen en waar u terecht kunt om te beleggen in groenfondsen.


In dit artikel leest u alles over groen beleggen


Wat zijn groene beleggingen?

Als u kiest voor groen beleggen in 2023, dan investeert u in beleggingsfondsen die projecten ondersteunen voor de bescherming en verbetering van het milieu. Dit zijn uiteenlopende projecten. Hierbij kan gedacht worden aan een melkveehouder die zijn stal wil verduurzamen of een groot bedrijf dat stroom wilt opwekken met behulp van zonnepanelen. Deze bedrijven kloppen dus aan bij een beleggingsfonds om een duurzame investering te kunnen financiëren. Het ‘groen’ in groen beleggen staat voor de gedachtegang achter het beleggen. Het heeft dus geen betrekking op de manier van beleggen. 

Voordelig groen beleggen door vrijstelling groene beleggingen 2022

Naast dat u een steentje bijdraagt aan een beter milieu, ontvangt u met groen beleggen in 2022 en 2023 ook extra belastingvoordelen. Wees er wel bewust van dat u alleen dit belastingvoordeel ontvangt als u belegt in een erkend groenfonds door de Nederlandse overheid. Later in dit artikel wordt behandeld waar u terecht kunt voor het beleggen in een groenfonds.

Groene beleggingen in 2023 leveren op twee manieren belastingvoordeel op. Zo geldt er een vrijstelling voor groene beleggingen. U betaald alleen belasting als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uit komen. Voor fiscaal jaar 2022 is deze vrijstelling €61.215 (zonder fiscale partner) en €122.430 (met fiscale partner). Naast deze vrijstelling heeft u ook recht op een extra heffingskorting die u van uw inkomstenbelasting kan aftrekken. Deze korting is 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar u recht op heeft. Dit zal in 2022 dus een maximum bedrag zijn van €428,50 per fiscale partner. Dit maakt het aantrekkelijk om ook in 2022 uw geld weer groen te beleggen.

Nadelen groen beleggen

Het beleggen in groenfondsen brengt vele voordelen met zich mee. Zo kunt u rendement verdienen over uw vermogen, draagt u bij aan een beter milieu en kunt u gebruik maken van de aantrekkelijke belastingvoordelen. Echter, heeft het beleggen in groenfondsen in ook nadelen, zoals:

  • Beperkte keuze: In Nederland ontvangt u alleen belastingvoordeel bij erkende groenfondsen. Aangezien deze groenfondsen aan strenge eisen moeten voldoen, is het aantal van deze fondsen erg beperkt in Nederland. Zo moet een groenfonds om erkend te worden minimaal 70% beleggen in een groene instelling.
  • Lager rendement: Over het algemeen loopt u als belegger in een groenfonds weinig risico. Om deze reden ligt het rendement ook lager. Het directe rendement uit groen beleggen zal dus niet meer geld opleveren dan andere fondsen. Wel kunt u indirect uw voordeel doen uit de belastingvoordelen die het groene beleggen met zich mee brengen.

Als we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, is het met de aantrekkelijke belastingvoordelen en de verduurzaming van de samenleving ook in 2023 weer interessant om groen te gaan beleggen.

Erkende groenfondsen in 2022 en 2023

Wanneer u gebruik wilt maken van de belastingvoordelen voor het beleggen in groene fondsen is het belangrijk om dit te doen in erkende fondsen. Het aantal erkende groenfondsen is erg beperkt in Nederland. U kunt daarom ook niet overal terecht om te beleggen in een groenfonds. Mocht u willen beleggen in een groenfonds dan kunt u terecht bij de volgende banken: ABN AMRO Groenbank B.V., ASN Groenprojectenfonds, Groenwoningen fonds, ING Groenbank N.V., Nationaal Groenfonds. Een volledig overzicht van alle groenfondsen in Nederland vindt u op de website van de belastingdienst.

Neem een voorsprong in beleggen

In welk groenfonds kan ik het best beleggen? Wat is een goed moment om moment om te beginnen met groen beleggen in 2023? Wanneer kan ik het best mijn huidige beleggingen uitbreiden? Om antwoord te krijgen op deze vragen is het belangrijk om constant de ontwikkelingen op de markt in de gaten te houden en op de hoogte te zijn van de laatste trends.

Wij begrijpen dat u niet alle tijd heeft om urenlang onderzoek te doen en verschillende analyses uit te voeren. Wilt u toch een voorsprong in beleggen? Word dan lid bij beursgenoten en ontvang dagelijkse updates online en per e-mail. Als Beursgenoot ontvangt u maandelijks ons magazine met het laatste nieuws over beleggen. Bent u nou benieuwd naar het Beursgenoten magazine? Vul dan hieronder uw e-mail in en ontvang gratis ons magazine.