Welke aandelen kunt u het beste in 2024 kopen?

U wilt beleggen in aandelen, maar welke aandelen kunt u nu het beste kopen? Met zeer veel zorg hebben wij de beste aandelen voor 2024 voor u samengesteld. Zo weet u precies wat de beste aandelen zijn die u nu kunt kopen. Niet het meest gebruikelijke lijstje, maar wel één met de beste tips die u een voorsprong in beleggen geeft.

In dit artikel vindt u een snelle scan van de vijf beste aandelen om in 2024 te kopen. Dit is erg belangrijk, want weet welk aandeel u koopt, waarom u het koopt en waarvoor u het koopt. Uiteraard kunnen zich altijd onverwachte omstandigheden voordoen die ons ertoe nopen onze visie te veranderen of bij te sturen met betrekking tot welke aandelen u nu het beste kunt kopen.

Geert Schaaij treedt actief met zijn adviezen naar buiten, waar veel beleggingsadviseurs juist passief blijven. Schaaij verbaast zich over die houding. “Wij zien dit bij Beursgenoten met grote regelmaat en wij bieden juist dat stukje extra waarom beleggers ons platform bezoeken. Naast alle reguliere adviezen en vlijmscherpe analyses blijven wij altijd op zoek naar het kwartje tussen de dubbeltjes.”

Deze aandelen vinden wij op het moment van schrijven, december 2023, koopwaardig. Op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken rondom deze aandelen? Pak uw voorsprong in beleggen met een abonnement op Beursgenoten.


De 5 beste aandelen om nu te kopen

  1. ASR Nederland
  2. Heineken Holding
  3. SBM Offshore
  4. Unilever
  5. Vopak

1. Aandelen van ASR Nederland

Kostenpost woekerpolissen veel lager dan worstcasescenario.

ASR heeft eind 2023 een schikking getroffen met klanten over hun woekerpolissen. ASR trekt in totaal €300 miljoen uit om een einde te maken aan alle lopende procedures tegen zowel ASR als het overgenomen Aegon. Een bedrag van €250 miljoen zal eind 2023/begin 2024 worden verdeeld onder de aangesloten leden van de stichtingen die nog claims tegen ASR en Aegon hadden lopen. Beleggers en analisten reageren enorm enthousiast omdat het worstcasescenario van een veel hogere kostenpost was uitgegaan.

De belangrijkste boodschap tijdens de Capital Markets Day die ASR eind 2023 hield was dat de groep meer kosten denkt te kunnen besparen met de samenvoeging van alle onderdelen die het van Aegon heeft overgenomen dan verwacht. Waar eerder werd gemikt op €185 miljoen, wordt nu uitgegaan van €215 miljoen – ruim 10% meer! Het management gaf aan dat de integratie van de Aegon-onderdelen goed op schema ligt.

2. Aandelen van Heineken Holding

Alles afwegend ziet Beursgenoten de lage koers als een kans.

De angst die er eind 2023 heerste voor een winstwaarschuwing bleek niet realistisch. Heineken realiseerde in het derde kwartaal van 2023 volumes en een omzet die 1 procent beneden de verwachtingen waren en het management herhaalde de eerder gegeven jaarprognoses, ondanks dat gesproken wordt over een vertraging in de vraag van consumenten in verschillende markten. Op autonome basis was er sprake van een krimp in de biervolumes van 4,2 procent. Voor de totale omzet gold een volumedaling van 4,5 procent. Het merk Heineken presteerde beduidend beter dan de overige merken. Beursgenoten verwacht een geleidelijk herstel van de winstgevendheid.

Het meeste geld wordt op de beurs verdiend door contrair te handelen en te denken. Beursgenoten is van mening dat het slechte nieuws van Heineken nu wel verrekend zit in de koers en dat zich op de huidige niveaus een instapkans aanbiedt. Meer zelfs: Heineken is een aandeel dat een sterke wissel voor de toekomst biedt, en is in onze ogen op de huidige lage beurskoers een pareltje.

We geven in plaats van het ‘gewone’ aandeel Heineken de voorkeur aan het aandeel Heineken Holding vanwege de forse discount. Deze aandelen geven dezelfde rechten als die van Heineken, maar zijn ruim 15% goedkoper, waardoor het rendement hoger is. De discount wordt veroorzaakt door de geringere verhandelbaarheid, maar met een gemiddeld aantal dagelijks verhandelde aandelen van 90.000 zal dat voor de meeste particuliere beleggers niet bezwaarlijk zijn.

3. Aandelen van SBM Offshore

SBM Offshore lijkt naar onze mening achter te blijven op Beursplein 5.

Hoewel de derde kwartaalcijfers van 2023 in lijn waren met de verwachtingen, heeft de uitoefening van de aankoopoptie van FPSO Liza Unity door ExxonMobil Guyana ervoor gezorgd dat de groep haar omzet- en EBITDA-verwachtingen aanzienlijk heeft verhoogd. Nu wordt verwacht dat de EBITDA-resultaten rond de $1,3 miljard zullen liggen, vergeleken met het eerdere bedrag van ruim $1 miljard. Dit positieve nieuws lijkt echter nauwelijks invloed te hebben gehad op de koers van SBM.

Beursgenoten merkte op dat het bedrijf veel tijd besteedde aan het onderhandelen over nieuwe financieringslijnen en desinvesteringen, zoals het verkopen van de exit uit de leasevloot en het verkopen van Braziliaanse activa. Bij het genereren van cash zou het kunnen dat ze aandeleninkoopprogramma's gaan opzetten. Ook zou grootaandeelhouder HAL zich mogelijk ergens in dit proces kunnen melden. Het aandeel is wanneer we kijken naar de waarderingen van de lease vloot een prijs van €20 plus waard. Beursgenoten heeft een conference call van het bedrijf gevolgd en als je dan het bedrijf hoort praten, dan zijn ze zondermeer optimistisch. Ze concluderen zelfs dat het dividendbeleid in 2024 ongewijzigd blijft op €1,10, wat bij een koers van op moment van schrijven van €12,45 al een aanzienlijk rendement van 9% oplevert.

4. Aandelen van Unilever

We denken dat Unilever de comeback kid wordt voor 2024.

Unilever is een krachtige onderneming die actief is in vijf segmenten: Schoonheid & Welzijn, Persoonlijke Verzorging, Huishoudelijke Verzorging, Voeding, en IJs. De nieuwe CEO, Hein Schumacher, lijkt de drijvende kracht achter de transformatie van de product- en merkenportfolio te zijn. Hoewel de derde kwartaalcijfers van 2023 licht tegenvielen, lijkt er wel weer een consistente strategie te zijn, wat zich in onze ogen zal vertalen in een koersstijging. De activistische belegger Nelson Peltz zal als een ekster ervoor zorgen dat het aandeel gaat schitteren, want dat is zijn werk en ultieme doel.

Unilever zag de autonome omzet in het derde kwartaal van 2023 met 5,2 procent stijgen, wat conform de verwachtingen was. De prijzen stegen iets meer dan verwacht (5,8% versus 5,2%). De volumes daalden met 0,6 procent, waar werd gerekend op een marginale stijging (+0,1%). Als gevolg van slecht weer in Europa en het afbouwen van voorraden in China had de ijsdivisie de wind vol tegen (volumes -10,1% versus verwacht -3,4%). Aan de andere kant presteerden de activiteiten met hogere marges beter dan verwacht.

Als de beurs wat onzekerder wordt, gaan beleggers weer op zoek naar zekerheden en dan zijn sectoren als voeding en persoonlijke verzorging waar ze groei kunnen vinden en zekerheid uit kunnen putten. Dat is in elk geval de ervaring van Geert Schaaij, als oude rot in het vak! De bevolking groeit en mensen moeten eten. We denken dat Unilever de comeback kid wordt voor 2024.

5. Aandelen van Vopak

Vopak doet waar beleggers doorgaans zo van houden: het (opnieuw) opschroeven van de jaarverwachting.

Het brutobedrijfsresultaat kwam het derde kwartaal van 2023 uit op €241 miljoen (verwacht €188 miljoen). Ook de winst (€97 miljoen) kwam hoger uit dan analisten vooraf dachten (€92 miljoen). De groep profiteert volop van de sterke vraag naar opslagruimte voor olie en gas, wat resulteerde in een omzet van €352 miljoen en een stabiele bezettingsgraad (91%). Dacht het bedrijf het jaar 2023 eerst te eindigen met een bedrijfsresultaat van €950 miljoen, nu is dat €970 miljoen, waarmee de voorspelling voor de tweede maal in 2023 wordt verhoogd.

Beursgenoten gelooft in de strategie van Vopak. De energietransitie is volop gaande en olie- en gasbedrijven die daar niet op inspelen zullen de boot missen. Door bestaande faciliteiten om te bouwen blijft Vopak een belangrijke speler in Amerikaanse havens en zorgen meerjarige overeenkomsten voor stabiele terugkerende inkomsten. De verkopen van de terminals in Savannah en Rotterdam maken dat Vopak voor zijn resultaten minder afhankelijk wordt van de olieprijzen, waarmee het risicoprofiel verbetert. Ook versterken deze transacties de financiële balans van het bedrijf. In augustus 2023 tipten wij Vopak nog als een van de dividendkampioenen van Nederland. Op moment van schrijven bedraagt het dividendrendement 3,5%.


Geert Schaaij in Business Class

Wilt u precies weten wat Geert Schaaij over de kansen voor 2024 te zeggen heeft? Bekijk dan het item uit Business Class van december 2023. Hierin vertelt Geert over het beleggingsnieuws van afgelopen jaar, maar ook zijn visie op welke aandelen potentieel hebben de komende periode en in 2024.

 


Altijd op de hoogte zijn van het laatste beleggingsnieuws?

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom aandelen? Weten en begrijpen waarom en wanneer u aandelen moet kopen, houden of verkopen? Word dan abonnee en blijf eenvoudig op de hoogte van de laatste stand van zaken. De koersen bepalen namelijk niet het nieuws, maar het nieuws bepaalt de koersen. Door op de hoogte te zijn van het nieuws kunt u de beste beleggingskeuzes maken. Pak vandaag nog uw voorsprong!