De koers-cashflowverhouding

Wilt u aandelen kopen, maar weet u niet of deze een goede beleggingskeuze zijn? De koers-cashflowverhouding is één van de factoren die u kunt gebruiken om een aandeel te waarderen.  


Alles over de koers-cashflowverhouding


Wat is de koers-cashflowverhouding?

De koers-cashflowverhouding geeft de verhouding weer tussen de koers van een aandeel en de cashflow van een aandeel. Voordeel van de koers-cashflowverhouding is dat eenmalige items, zoals bijvoorbeeld ontwikkelingskosten, buiten beschouwing worden gelaten. 

De koers-cashflowverhouding berekenen

De koers-cashflowverhouding drukt de verhouding uit tussen de actuele koers van een aandeel en de actuele cashflow van een aandeel. Hierbij wordt de koers gedeeld door de cashflow van het aandeel. 

Wat zegt de koers-cashflowverhouding over een aandeel? 

Hoe lager de koers-cashflowverhouding is, hoe goedkoper het aandeel is. Des te hoger de koers-cashflowverhouding, des te duurder is het aandeel. Een hoge of lage koers-cashflowverhouding zegt niet direct of een aandeel interessant is om te kopen of niet. Hiervoor moet naar veel meer factoren gekeken worden. 

De koers-cashflowverhouding bij volwassen bedrijven

Ook volwassen bedrijven kunnen gedurende een of meerdere jaren van hun bestaan verlieslatend zijn, waardoor er natuurlijk geen koers-winstverhouding te geven valt. Een algemene richtlijn voor de waardering van verlieslatende bedrijven valt niet te geven, de situatie moet geval per geval worden bekeken. Op een bepaald moment drukten analisten het verlies uit in een burnratiocijfer; dit betekent dat verbranding van geld in een getal wordt uitgedrukt. Te gek voor woorden. Dit toont op een vreemde wijze aan dat hoe hoger de burnratio is, des te sneller het geld van een dergelijk bedrijf op is. Om te overleven, moet de onderneming in dat geval een beroep doen op de kapitaalmarkt. Zo niet, dan legt de onderneming het loodje. Precies die grote verscheidenheid aan bedrijven en situaties maakt beleggen zo interessant! 

Onderdeel van de fundamentele analyse

De koers-cashflowverhouding is één van de factoren die bepalen of een aandeel wel of niet koopwaardig is. Om een goed beeld te vormen of een aandeel interessant is, moeten veel meer factoren bekeken worden. Bij Beursgenoten werken wij onder andere met de fundamentele analyse om te bepalen of een aandeel interessant is. Dit is een grondige analyse om de koopwaardigheid van een aandeel vast te stellen.

Alles leren over beleggen?

Wilt u niet alleen leren over het berekenen van de koers-cashflowverhouding, maar over beleggen in het algemeen? Ga dan naar onze kennisbank over beleggen en neem uw voorsprong in beleggen.