Prioriteitsaandelen - wat zijn prioriteitsaandelen?

Prioriteitsaandelen 

Er bestaan diverse soorten aandelen.Niet alleen heten deze aandelen anders, ze geven u als aandeelhouders ook verschillende soorten rechten. Zo bestaan er bijvoorbeeld preferente aandelen en winstaandelen. In dit artikel vertellen we meer over prioriteitsaandelen. Wat zijn prioriteitsaandelen, wat betekent het als u zo'n aandeel koopt en wat zijn de voor- en nadelen? 

Alles over prioriteitsaandelenWat zijn prioriteitsaandelen?

Prioriteitsaandelen zijn aandelen met speciale rechten. Als eigenaar van een prioriteitsaandeel heeft u meer zeggenschap dan een normale aandeelhouder. Op het financiële gebied heeft iemand die een prioriteitsaandeel bezit geen voordelen ten opzichte van een normale aandeelhouder.

Prioriteitsaandelen worden bijvoorbeeld uitgegeven wanneer een bedrijf naar de beurs gaat. Zo kunnen de bestuurders van het bedrijf die de prioriteitsaandelen bezitten de koers van het bedrijf blijven bepalen.

Rechten voor de aandeelhouders

Als aandeelhouder van prioriteitsaandelen heeft u meer rechten dan een normale aandeelhouder. De rechten die u als prioriteitsaandeelhouder heeft, verschilt per situatie. Voorkomende rechten zijn:

  • Beslissingen mogen nemen over nieuwe bestuurders
  • Beslissingen mogen nemen over bestaande bestuurders
  • Veto uitspreken over beslissingen binnen de organisatie
  • Statuten van het bedrijf wijzigen
  • Delen van het bedrijf in de verkoop doen

Voor- en nadelen

Prioriteitsaandelen kennen zowel voor- als nadelen. 

Voordelen prioriteitsaandelen

Het grootste voordeel van prioriteitsaandelen is dat u als aandeelhouder meer zeggenschap heeft in de organisatie. Hoeveel zeggenschap een prioriteitsaandeelhouder heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid aandelen. Hoe meer aandelen u bezit, hoe meer zeggenschap u heeft binnen de organisatie.

Nadelen prioriteitsaandelen

Als er binnen een organisatie prioriteitsaandelen zijn uitgegeven, kan dit gevolgen hebben voor de koers van het aandeel. Dit betekent namelijk dat de normale aandeelhouders minder te zeggen hebben, waardoor de waarde van een normaal aandeel in de ogen van de beleggers lager ligt.

Prioriteitsaandelen bij een BV

Door prioriteitsaandelen uit te geven bij een besloten vennootschap (BV) blijft de macht in handen van slechts een paar personen. Dit kunnen natuurlijke personen zijn, maar ook rechtspersonen. Prioriteitsaandelen van een besloten vennootschap worden in veel gevallen ondergebracht bij een stichting die speciaal daarvoor is opgericht.

Prioriteitsaandelen als een beschermingsconstructie

Wanneer u in het bezit bent van prioriteitsaandelen, biedt dat bescherming voor eventuele overname van het bedrijf. Iemand die een bedrijf wil overnemen moet namelijk alle prioriteitsaandelen bezitten. Zolang u een prioriteitsaandeel bezit, kan het bedrijf niet worden overgenomen. Er zijn aan prioriteitsaandelen geen financiële voordelen verbonden ten opzichte van normale aandelen.

Verschil preferente en prioriteitsaandelen 

In veel gevallen zijn aandeelhouders gelijk en hebben ze dezelfde rechten, ongeacht wat voor aandeel ze bezitten. Er zijn twee uitzonderingen: aandeelhouders van prioriteitsaandelen en aandeelhouders van preferente aandelen.

Prioriteitsaandeelhouders hebben, zoals besproken, meer zeggenschap dan normale aandeelhouders. Preferente aandelen, ook wel ‘prefs’ of bevoorrechte aandelen genoemd, bieden andere voordelen dan prioriteitsaandelen. Preferente aandelen hebben namelijk voorrang op uitbetaling van een dividend. Preferente aandelen worden vaak verstrekt wanneer een bedrijf in moeilijkheden zit. Door preferente aandelen uit te geven, trekken ze investeerders aan waardoor ze het hoofd boven water kunnen houden.


Beginnen met beleggen?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Waarin en hoe u belegt, is helemaal afhankelijk van uzelf. Kiest u ervoor om zelf te beleggen, of doet u dit liever beheerd? Belegt u in aandelen, obligaties of vastgoed? Of kiest u gericht voor duurzaam beleggen? Er zijn diverse keuzes te maken, geheel afhankelijk van uw eigen doelen en manier van beleggen. 

Waarin u ook gaat beleggen, het is aan te raden om u goed in te lezen. Aan beleggen zijn altijd risico's gebonden. Maar de kans op een mooi rendement is ook zeker aanwezig.

Word Beursgenoot en krijg een voorsprong in beleggen!