Institutionele beleggers

Verschillende partijen zijn geïnteresseerd in beleggen. Van particulieren tot bedrijven en instellingen. Er zijn veel verschillende soorten beleggers. Van particuliere beleggers tot ondernemingen en institutionele beleggers. Institutionele beleggers zijn veelal grote partijen die met veel vermogen beleggen. Wat zijn institutionele beleggers en wat is hun invloed op de economie, bedrijven waarin ze beleggen en andere beleggers? Je leest het op deze pagina.

Wat zijn institutionele beleggers?

Om te beginnen gaan we dieper in op de definitie: institutionele beleggers. In feite zijn institutionele beleggers rechtspersonen in verschillende rechtsvormen die een vergunning hebben om te beleggen in financiële instrumenten. Maar wie zijn die institutionele beleggers dan? Het zijn bedrijven of instellingen die door hun functie en activiteiten de beschikking hebben over grote sommen geld waarmee zij kunnen beleggen. Zoals pensioenfondsen of levensverzekeraars. Maar er zijn nog vele andere institutionele beleggers. Zoals:

  • Lokale overheden;
  • Verenigingen, stichtingen, kerken;
  • Verzekeringsmaatschappijen;
  • Investeringsfondsen en kapitaal beheermaatschappijen;
  • Kredietinstellingen;
  • Bedrijven;
  • Vermogensbeheer;
  • Pensioenregelingen, pensioenfondsen, openbare instellingen voor aanvullend pensioen;
  • Sociale zekerheidsinstellingen; 
  • Gouvernementele en internationale organisaties, supranationale instellingen.

Wat is het verschil tussen particuliere en institutionele beleggers?

Onder particuliere beleggers verstaan we privépersonen die op verschillende manieren geld beleggen. Bijvoorbeeld in aandelen of beleggingsfondsen. Institutionele beleggers investeren niet met eigen vermogen maar met het vermogen van derden. Het vermogen van institutionele beleggers is vele malen hoger dan dat van particuliere beleggers. 

Voordelen voor institutionele beleggers

Zowel institutionele beleggers als particuliere beleggers hebben als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen uit de beleggingen die zij gedaan hebben. Institutionele beleggers hebben ten opzichte van particuliere beleggers een aantal grote voordelen.

Doordat institutionele beleggers meer geld hebben om te beleggen, kan er met dit geld een breder beleggingsportfolio worden aangekocht. Hierdoor hebben koersschommelingen op individuele aandelen minder invloed op het totale portfolio en is het risico voor de belegger dus kleiner.

Een ander groot voordeel is het feit dat financiële instellingen liever samenwerken met institutionele beleggers dan met particuliere beleggers. Ze hebben meer vermogen en meer expertise, waardoor de financiële instelling ervoor kan kiezen om een hoger risicoprofiel toe te laten of om toegang te geven tot andere financiële producten. Om deze redenen krijgen institutionele beleggers vaak voordelen zoals lagere transactiekosten of commissies. Zo wordt voorkomen dat ze voor de concurrent kiezen. 1,5% commissie over 2 miljoen euro levert immers meer op dan 2% over 2.000 euro...

Sterke invloed op economie, bedrijven en andere beleggers

Institutionele beleggers kunnen veel invloed uitoefenen de bedrijven waarin ze beleggen en andere beleggers. Ze kunnen markttrends versnellen en versterken omdat ze vaak een relatief groot deel van het handelsvolume van bijvoorbeeld de aandelen van een bedrijf bezitten. Als een institutionele belegger besluit om aandelen te kopen of te verkopen, dan kan dit ervoor zorgen dat andere beleggers hierop reageren. Er ontstaat een domino-effect en de koers verandert daardoor snel.

Institutionele beleggers hebben ook invloed op de economie in algemene zin. Bijvoorbeeld door te investeren in bepaalde bedrijven of juist het uitsluiten van bedrijven, denk aan milieuvervuilende bedrijven. De grote invloed komt voornamelijk door het grote vermogen, en daardoor ook de grote handelsvolumes die institutionele beleggers bezitten. Als ze zich onverwachts terugtrekken uit een bepaald bedrijf dan zorgt dit ervoor dat er minder geld beschikbaar is voor het bedrijf om te investeren. Hierdoor kan het in financiële problemen komen. Dit kan vervolgens ook een probleem vormen voor andere handelspartners. En in het meest extreme geval kan het zelf gevolgen hebben voor de algehele (wereld-) economie.

Strenge regelgeving voor institutionele beleggers

Omdat institutionele beleggers zo veel invloed uit kunnen oefenen op de (wereld-) economie, bedrijven en andere beleggers geldt er strenge regelgeving. Daarnaast worden institutionele beleggers ook goed in de gaten gehouden door markttoezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten.

Pak uw voorsprong!

Wilt u alles leren over beleggen? Neem dan een kijkje op onze kennisbank. Wilt u daarnaast ook op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom beleggen? Word dan abonnee bij Beursgenoten en ontvang dagelijks updates online en per e-mail. Als Beursgenoot ontvangt u maandelijks ook ons magazine met het laatste nieuws over beleggen!

Lid worden van Beursgenoten