Pensioenbeleggen

Als u eenmaal ophoudt met werken, wilt u het liefst een zo klein mogelijke terugval in besteedbaar inkomen. U heeft recht op AOW en u heeft wellicht pensioen opgebouwd bij een aantal werkgevers of pensioenfondsen. Als dit tezamen onvoldoende is, is het verstandig om te denken aan pensioen opbouwen door middel van eigen beleggingen, als noodzakelijke aanvulling. Bent u ondernemer, dan kunt u uw oudedagsreserve in mindering brengen op uw winst en storten op een pensioenrekening.

Alles over pensioenbeleggen


Wat is pensioenbeleggen en hoe werkt het?

Als u gepensioneerd bent, heeft u recht op AOW. Bent u uw leven lang werknemer geweest, dan maakt u waarschijnlijk gebruik van een pensioenregeling via het bedrijf waarvoor u werkt, of via een pensioenfonds waar uw werkgever bij aangesloten is. Denkt u bijvoorbeeld aan ABP voor overheid en onderwijs, of PFZW voor de zorgsector.

De overheid wil voorkomen dat u na uw pensioen te maken krijgt met een grote inkomensachteruitgang. U kunt met belastingvoordeel sparen of beleggen voor uw pensioen. Elk jaar mag u gebruik maken van uw zogenaamde jaarruimte voor lijfrente. Dit geldt echter alleen als u concreet minder pensioen opbouwt en te maken krijgt met een pensioengat.

Heeft u dit nog niet gedaan en geldt voor u dat uw pensioengat structureel is, dan mag u de niet gebruikte jaarruimte over de laatste 7 jaar optellen en als reserveringsruimte gebruiken voor pensioen opbouwen via een lijfrentepolis. Bent u ondernemer, dan gebruikt u uw ruimte voor oudedagsreserve, die u in mindering mag brengen op uw jaarlijkse bedrijfswinst.

Sparen of beleggen voor uw pensioen

Wilt u veel zekerheid, dan kunt u het beste kiezen voor pensioensparen of beleggen in minder risicovolle beleggingsproducten. Sparen levert echter de laatste jaren nauwelijks iets op. Bovendien is de kans groot dat u rente moet betalen over uw vermogen.

Sparen heeft zin als uw rente-inkomsten hoger liggen dan het inflatieniveau. In deze tijd kunt u het beste kiezen voor beleggingen, omdat de kans op een positief rendement aanzienlijk groter is.

Belastingvoordelen bij pensioenbeleggen

Of u als ondernemer gebruik maakt van uw oudedagsreserve of als werknemer uw jaarruimte inzet, pensioenbeleggen levert u fiscale voordelen op. Het bedrag dat u inlegt, wordt namelijk afgetrokken van uw bruto inkomen. U betaalt er nu geen belasting over, maar wél als u eenmaal gepensioneerd bent.

Uw belastingtarief als gepensioneerde is lager, zodat u niet alleen minder inkomstenbelasting betaalt, maar ook in de tussentijd profiteert van koerswinsten. Heeft u een groot vermogen, dan betaalt u in Box 3 vermogensrendementsheffing. Het vermogen dat op uw pensioenrekening geparkeerd is, wordt echter niet meegeteld. Ook dit kan u een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren.

Aanbieders van pensioenbeleggingsrekeningen

Uw aanvullende pensioen opbouwen via beleggingen kan bij elke gerenommeerde bank. Veel banken, zoals ING en Triodos, scharen dit onder vermogensbeheer. Rabobank biedt deze dienstverlening aan onder de naam Rabobank Pensioen Beleggen.

Naast banken kunt u ook terecht bij financiële dienstverleners als AEGON, Binck Bank, ASR Vermogensbeheer, BrightPensioen, DeGiro of Brand New Day.

Omdat de hoogte van uw pensioen voor u belangrijk is, is het verstandig om niet te snel te kiezen voor een aanbieder van pensioenbeleggen. Neemt u gerust de tijd om de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijkt u niet alleen naar behaalde resultaten uit het verleden, maar ook naar serviceniveau en de 'kleine lettertjes'.

Voor- en nadelen van pensioenbeleggen

Laten we beginnen met de nadelen van pensioen opbouwen door beleggingen.

Uiteraard kan het economisch zo tegenzitten, dat een groot deel van uw inleg ineens verdampt. Dit is een risico dat u altijd loopt met beleggen.

Een ander nadeel is het feit dat uw geld pas beschikbaar komt als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Het kan gebeuren dat u uw vermogen eerder nodig heeft.

Ook kan de overheid wet- en regelgeving wijzigen, zodat pensioenbeleggen minder aantrekkelijk wordt.

De voordelen wegen voor de meeste mensen ruimschoots op tegen de eventuele nadelen.

U betaalt tijdens de looptijd minder inkomstenbelasting.

Als uw pensioen uitgekeerd wordt, betaalt u over uw pensioenbedrag minder belasting.

Uw opgebouwde pensioenvermogen wordt niet meegerekend in Box 3, zodat u ook geen vermogensrendementsheffing verschuldigd bent.

Pensioenbeleggen iets voor u?

De kans is aanwezig dat de oudedagvoorziening van tegenwoordig de komende decennia verandert. Om ervoor te zorgen dat u rond uw pensioengerechtigde leeftijd er warmpjes bij zit, is het verstandig om uit te zoeken of beleggen iets voor u is. Hoe oud u ook bent, want voor u het weet, is het zover. 

Een echte voorsprong in beleggen? Word dan lid van Beursgenoten. Onze experts geven adviezen over welke aandelen de moeite waard zijn om in te investeren. Ook voor de passieve beleggers onder ons zeer waardevolle informatie. 

Vertel mij meer over lid worden