Beleggen via een bank

Tegenwoordig zijn de spaarrentes erg laag. Spaargeld op een bankrekening levert weinig op. Wanneer u uw spaargeld een langere tijd niet nodig heeft, kunt u er voor kiezen om het geld te beleggen. Dit kan een hoger rendement opleveren.

Bij beleggen heeft u meerdere mogelijkheden. U kunt zelf beleggen of u laat uw beleggingen door een broker of een bank beheren. In Nederland zijn er een aantal banken waar u kunt beleggen. Zo kunt u bij de ING, Rabobank of ABN AMRO beleggen.

Heeft u al een bankrekening bij één van deze banken, dan kan het starten met beleggen eenvoudig zijn. U kunt daarnaast ook starten met beleggen bij een beleggingsbank zoals DeGiro. Waar moet u op letten bij beleggen via een bank? En wat zijn de verschillen per bank? We zetten het uiteen in dit artikel. 

Alles over beleggen via een bankBeleggen bij een bank of broker?

Wanneer u niet zelf actief bezig wilt zijn met beleggen, kunt u kiezen voor beleggen via een bank of een online broker. De keuze voor beleggen bij een bank of broker is afhankelijk van wat u zelf het prettigste vindt.

Bij de keuze voor een beleggingsbank spelen gebruiksgemak, lage kosten en veiligheid een grote rol. Een voordeel van beleggen bij uw eigen bank is dat u al een lopende rekening heeft waardoor het vrij eenvoudig is om een beleggingsrekening te openen. Daarnaast hebben banken een fysieke locatie waar u gemakkelijk kunt binnenlopen voor beleggingsadvies.

Vaak rekenen banken echter wel hogere kosten dan een online broker. Zo kunnen de transactiekosten, servicekosten of beheerkosten hoog zijn en drukken op uw rendement. Bij een online broker zijn deze kosten vaak een stuk lager.

Daarnaast heeft u bij een online broker vaak meer vrijheid. U bent bij een bank vaak afhankelijk van advies, terwijl u bij een online broker veelal zelf alles kunt bepalen.

Beste bank om te beleggen

Welke bank het beste is om te beleggen is niet zomaar te zeggen. Immers de keuze voor beste beleggingsbank hangt volledig af van uw wensen. Bij het vergelijken van de verschillende beleggingsbanken kunt u letten op de kosten, de voorwaarden en de beleggingsproducten. Zo kunt de kosten vergelijken, de voorwaarden en kijken naar hoe de service is. Wij zetten de drie grootste beleggingsbanken op een rij.

Beleggen bij ING

De ING bank is één van de goedkopere grootbanken om goedkoop te beleggen. Wanneer u bij deze bank wilt beleggen heeft u wel een betaalrekening nodig. U kunt handelen op 20 verschillende beurzen. U kunt kiezen om te handelen in beleggingsfondsen, obligaties, opties, valuta’s en trackers. Wilt u liever beleggen in beheer? Dat is ook al mogelijk vanaf €50 per maand. U kunt kiezen uit verschillende risicoprofielen om te beleggen. Naast het feit dat ING een laag minimum hanteert om te starten heeft ze ook lage servicekosten. Lees hier meer over beleggen bij ING.

Beleggen bij Rabobank

Beleggen bij de Rabobank kan op twee manieren. U kunt zelf beleggen of beheerd beleggen. Bij beheerd beleggen heeft u de keuze uit verschillende profielen die variëren van defensief tot offensief. U kunt starten met beheerd beleggen vanaf €5.000. Zowel voor Zelf beleggen als Beheerd beleggen betaalt u kosten. Hierin is Rabobank lang niet de goedkoopste. Dit komt onder andere doordat er vaste servicekosten worden gerekend. Wanneer u kiest voor zelf beleggen kunt u gebruik maken van een eenvoudig platform. U kunt op dit platform wel wat adviezen van analisten terugvinden, maar als u aandelen wilt analyseren zijn de mogelijkheden beperkt. U kunt kiezen om aandelen, (duurzame) beleggingsfondsen, indextrackers, obligaties, opties en turbo’s te kopen. Lees hier meer over beleggen bij Rabobank.

Beleggen bij ABN AMRO

Met ABN Amro direct beleggen kunt u gemakkelijk en zelfstandig beleggen op de belangrijkste Europese en Amerikaanse beurzen. U heeft bij zelf beleggen twee keuzes, een basis pakket en een pluspakket. Het pluspakket biedt u meer handels- en analysemogelijkheden. U kunt bij de ABN AMRO handelen in 10 beurzen met iets meer dan 190 aandelen en meer dan 100 beleggingsfondsen. De kosten voor het beleggen hangen sterk af van het pakket dat u afneemt. Het is ook mogelijk om begeleid te beleggen. Lees hier meer over beleggen bij ABN AMRO.

Groen beleggen bij een bank

Wanneer u groen belegt komt u in aanmerking voor een aardig belastingvoordeel. Dat is niet alleen leuk voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. De twee bekendste banken om bij duurzaam te beleggen zijn de ASN bank en de Triodos bank.

Duurzaam beleggen bij ASN bank

Bij de ASN bank kunt u uit 12 duurzame fondsen kiezen. Ook kun u in ASN groenprojecten fonds investeren en dan heeft u een vrijstelling van €59477. Hierover hoeft u geen vermogensbelasting te betalen. Lees hier meer over beleggen bij ASN bank.

Duurzaam beleggen bij Triodos bank

De Triodos bank heeft het Triodos Groenfonds. Wanneer u kiest voor beleggen bij Triodos heeft u keuze uit acht Triodos beleggingsfondsen en één mixfonds. Elk fonds heeft zijn eigen focus. Zo kunt u kiezen voor impactfondsen, bedrijven die bijdragen aan duurzame oplossingen. 

Bij Themafondsen belegt u in bedrijven die zich focussen op eerlijke economie of schone energie. Daarnaast kunt u middels certificaten ook mede-eigenaar van de Triodos Bank worden. Lees hier meer over beleggen bij Triodos.

De keuze is aan u

Op welke manier u belegt, bij welke bank en in welk product: de keuze is geheel aan u. Wees ervan bewust dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt: u kunt uw inleg verliezen. Daarentegen zijn er ook mooie kansen om uw geld te laten groeien. Beleg met geld dat u kunt missen en zorg ervoor dat de belegging bij u past. 

Écht op de hoogte blijven van de wereld rondom beleggingen?

Word lid van Beursgenoten!


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer