Callable obligatie

Beleggen in obligaties is een populaire manier van beleggen. Als u belegt in obligaties leent u geld uit waarvoor u in ruil rente ontvangt. Er zijn veel verschillende soorten obligaties. Voorbeelden van verschillende soorten obligaties zijn: een eeuwigdurende obligatie, een inflatiegelinkte obligatie en een callable obligaties. In dit artikel duiken we dieper in op de callable obligatie.

Alles over de callable obligatie


Wat is een callable obligatie?

Als u gaat beleggen in obligaties leent u geld uit aan een onderneming of overheid. U wordt dan geen eigenaar van de instelling, zoals bij een aandeel wel het geval is. In ruil voor de lening ontvangt u vervolgens rente. Deze rente wordt coupon genoemd. Obligaties hebben over het algemeen een duidelijke einddatum waarop u uw geld terugkrijgt, tenzij een onderneming een uitstel van betaling heeft aangevraagd of failliet gaat. Als dit gebeurt kan het bedrag dat u ontvangt en de einddatum afwijken.

Voor veel particuliere beleggers kan een callable obligatie een interessante belegging zijn. Vaak wordt gedacht dat obligaties voor beleggers met een groter vermogen interessant zijn. Dit komt omdat obligaties vaak worden gezien als een relatief veilige investering.

Een callable obligatie wordt ook wel een vervoegd aflosbare obligatie, redeemable obligatie of een opvraagbare obligatie gezien. Deze soort obligatie stelt de uitgever van de callable obligatie in staat om de obligatie terug te kopen voor de werkelijke vervaldag. De calldatum geeft de uitgever dan het recht om te obligatie terug te kopen. Dit bedrag wordt vooraf bepaald samen met de callprijs. In deze situatie heeft de uitgever geen verplichting om de obligatie terug te kopen.

Hoe werkt een callable obligatie?

Zoals eerder aangegeven heeft de uitgever van een callable obligatie een optie om de obligatie terug te kopen. Dit kan de uitgever doen door een hogere coupon aan te bieden. Bij deze obligatie wordt dus op een andere manier rendement gegenereerd dan bij bijvoorbeeld een zero coupon obligatie. De uitgever van de obligatie betaalt dus om de mogelijkheid tot terugkopen vast te leggen. De uitgever van de obligatie kan actie ondernemen op het moment dat de rentevoeten naar beneden gaan terwijl de betreffende obligatie callable is. Het voordeel voor de uitgever is dan dat het op deze manier mogelijk is om zijn schuld opnieuw te financieren op basis van een lagere rentevoet.

Een praktijkvoorbeeld van een callable obligatie

Om een callable obligatie beter te begrijpen nemen wij u mee in een praktijkvoorbeeld. Stel, een bedrijf geeft obligaties uit met een nominale waarde van €100 en een couponrente van 7%, terwijl de huidige rente op dat moment 3,5% is. De obligaties vervallen in dit geval over tien jaar.

Het bedrijf heeft er echter voor gekozen om de obligaties uit te geven met een call-optie om de obligaties van de beleggers na de eerste vijf jaar terug te betalen.

Als het geval is dat de rentetarieven na vijf jaar zijn gedaald, kan het desbetreffende bedrijf de obligaties terugkopen en de schuld herfinancieren met nieuwe obligaties met een lagere couponrente. In dat geval ontvangen te investeerders de nominale waarde van de obligatie, maar verliezen ze toekomstige couponbetalingen.

Het is ook mogelijk dat de rente stijgt of gelijk blijft. Er is dan geen reden voor het bedrijf om de obligaties terug te kopen.  De call-optie vervalt vervolgens als deze niet wordt uitgeoefend.

Het rendement van een callable obligatie

De prijs van een callable obligatie is altijd lager dan de prijs van een gewone obligatie. Dit is omdat de call-optie een voordeel geeft aan de uitgever van de obligatie. Het rendement is daarnaast hoger dan het rendement van een gewone obligatie.

De nadelen van callable obligaties

Een callable obligatie kent net als vele andere beleggingsproducten niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Zo kan de belegger niet profiteren wanneer de marktrente stijgt. Daarnaast dienen beleggers obligaties te vervangen door producten met een lagere rente. Tot slot zijn voor bedrijven de tarieven op de coupons hoger en nemen de bedrijfskosten hierdoor toe.

Waarom beleggen in callable obligaties?

Voor callable obligaties bestaan verschillende markten. De obligaties die door de overheidsorganisaties zijn uitgegeven is de grootste markt. Deze obligaties worden staatsobligaties genoemd. Callable obligaties hebben meerdere voordelen. Zo is het stimulerend voor bedrijven om kapitaal te genereren. Daarnaast is het voor het bedrijf voordelig dat terugroeping en/of herfinanciering van schulden mogelijk wordt gemaakt op deze manier. Voor de belegger is het voordelig dat er een hogere coupon of rente betaald wordt. Tot slot resulteert de door de belegger gefinancierde schuld in meer flexibiliteit voor de uitgever. 

Pak uw voorsprong

Wilt u niet alleen leren over een callable obligatie, maar juist alles wat met beleggen te maken heeft? Neem dan een kijkje op onze kennisbank. Hier vindt u meerdere artikelen over alles wat met beleggen te maken heeft.

Wilt u op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom beleggen, aandelen en de beurs? Word dan abonnee bij Beursgenoten.

Vertel meer over een lidmaatschap

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.