Een obligatie is een waardepapier uitgegeven door de overheid, een bedrijf of instantie. Bij een obligatie ontvang je rendement in de vorm van couponrente en mogelijk ook in de vorm van koersrendement.
Er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen in de hoogte van de couponrente:
Het koersrendement wordt bepaald door een stijging (of daling) in de koers van een obligatie. Verkoop jij jouw obligatie duurder dan waarvoor je deze kocht, dan maak je winst. De koers van een obligatie kan stijgen of dalen door verschillende factoren.
Bij het verstrekken van een obligatie wordt geld geleend aan de emittent (uitgever obligatie). De koper van de obligatie ontvangt rente over deze lening, dit noemen we ook wel couponrente. De hoogte van deze rente wordt bepaald door de rentevoet op dat moment. Jaren terug was de rente nog ontiegelijk hoog. Heb je een obligatie uit die tijd, dan ontvang je veel meer couponrente dan wanneer je een obligatie hebt van afgelopen jaren. De koerswaarde van de oude obligatie ligt hoger omdat deze vanwege het hoger rendement meer gewild is.
Als eigenaar van een obligatie wil je graag jouw geleende geld terug hebben. Is de emittent financieel instabiel, dan kan dit betekenen dat jij het geleende geld niet terugkrijgt. Hierdoor worden obligaties van deze emittent minder geliefd en daarom daalt de koerswaarde.
Meer weten over beleggen in obligaties? Lees hier meer over de verschillende soorten obligaties, welke obligaties een veilige belegging zijn en algemene informatie over beleggen in obligaties.