Obligaties: wat bepaalt het rendement?

Een obligatie is een waardepapier uitgegeven door de overheid, een bedrijf of instantie. Bij een obligatie ontvangt u rendement in de vorm van couponrente en mogelijk ook in de vorm van koersrendement. Hoe wordt de couponrente bepaald? 

Er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen in de hoogte van de couponrente:

  • Het rendement van een staatslening met een gelijkwaardige looptijd.
  • De uitgifteprijs, is deze onder pari (minder dan 100%), a pari (precies 100%) of boven pari (meer dan 100%.
  • Ook de looptijd van de obligatie kan meespelen.

Hoe wordt het koersrendement bepaald? 

Het koersrendement wordt bepaald door een stijging (of daling) in de koers van een obligatie. Verkoopt u de obligatie duurder dan waarvoor u deze kocht, dan maakt u winst. De koers van een obligatie kan stijgen of dalen door verschillende factoren. 

  • Bewegingen in de langetermijnrente
  • Stabiliteit van de emittent

Langetermijnrente en de koers van een obligatie

Bij het verstrekken van een obligatie wordt geld geleend aan de emittent (uitgever obligatie). De koper van de obligatie ontvangt rente over deze lening, dit noemen we ook wel couponrente. De hoogte van deze rente wordt bepaald door de rentevoet op dat moment. Jaren terug was de rente nog ontiegelijk hoog. Heeft u een obligatie uit die tijd, dan ontvangt u veel meer couponrente dan wanneer u een obligatie hebt van afgelopen jaren. De koerswaarde van de oude obligatie ligt hoger omdat deze vanwege het hoger rendement meer gewild is. 

Stabiliteit emittent en de koers

Als eigenaar van een obligatie wilt u graag het geleende geld terug hebben. Is de emittent financieel instabiel, dan kan dit betekenen dat u het geleende geld niet terugkrijgt. Hierdoor worden obligaties van deze emittent minder geliefd en daarom daalt de koerswaarde. 

Meer weten over beleggen in obligaties? Lees hier meer over de verschillende soorten obligaties, welke obligaties een veilige belegging zijn en algemene informatie over beleggen in obligaties.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.