Slim beleggen, hoe moet dat?

Iedereen kan beleggen, maar kan ook iedereen slim beleggen? U wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen met zo weinig mogelijk risico. Slim beleggen draait niet alleen om het uitkiezen van de beste aandelen. Het draait vooral om de juiste keuzes maken en de discipline hebben om de door u gemaakte keuzes na te leven. Slim beleggen kan u veel geld opleveren. In dit artikel leggen wij u uit hoe u slim kunt beleggen.

Alles over slim beleggen


Wanneer moet u beginnen met beleggen?

Wat is een slim moment om te beginnen met beleggen? Het antwoord op deze vraag is simpel: gelijk! Op de lange termijn is het namelijk duurder om niet te beleggen. Over het algemeen behaalt u een hoger rendement met beleggingen in aandelen dan op uw spaargeld. Gemiddeld ligt het jaarlijkse rendement rond de 7%.

Dus heeft u elke maand geld waar u niet direct iets mee doet of nodig hebt? Dan is het interessant om te gaan beleggen.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen is een krachtige en slimme manier van beleggen. Als u periodiek een gelijk bedrag investeert en dit steeds opnieuw investeert, is het mogelijk om over een langere periode een behoorlijk groot rendement op te bouwen. Stel dat u jaarlijks €1000 inlegt tegen een rendement van 7%. U heeft dan na 10 jaar een bedrag van €14.783 en na 20 jaar een bedrag van €43.865. Het geld neemt sneller toe dan de bedragen die u inlegt. Dit dankzij het principe van exponentiële groei.

Voordelig beleggen

Voor beleggen is natuurlijk enige investering nodig. Veel mensen onderschatten echter het belang van de kosten. Ze hebben de stap gemaakt om te beleggen, maar doen dit helaas bij een dure aanbieder. Het is onder andere mogelijk om bij uw eigen bank te beleggen, dit is in de meeste gevallen niet verstandig. Een bank rekent namelijk een hoog kostenpercentage.

Gelukkig zijn er genoeg partijen waar u wel tegen lage kosten kunt beleggen. Het is zelfs bij een aantal aanbieders mogelijk om geheel zonder vaste commissies te beleggen. Doe dus goed onderzoek waar u wilt beleggen voordat u begint met beleggen.

Beleggen met een plan

Als u slim wilt beleggen is een plan noodzakelijk. Dit hoeft niet een heel ingewikkeld plan te zijn. Het is voornamelijk belangrijk om voor uzelf een aantal zaken helder te krijgen. Zo is uw doel een belangrijk onderdeel van het plan. 

Het is daarnaast belangrijk om te weten wat uw risicobereidheid is. Heeft u het geld niet direct nodig? Dan kunt u iets meer risico nemen. Is het al bijna tijd voor uw pensioen? Dan is het slimmer om de risico’s te beperken. Op basis van de tijd dat u in beleggen wilt investeren en de risico’s die u wilt nemen, kunt u bepalen in welke beleggingsproducten u wilt investeren.

Tot slot is het belangrijk om een duidelijk entry & exit strategie te ontwikkelen. Wilt u alleen beleggen wanneer de koers gunstig is of wilt u periodiek beleggen? Neemt u soms de winst of houdt u de aandelen langer vast? Door over deze zaken goed na te denken voorkomt u handelen uit emoties.

Kansen spreiden

Slimme beleggers spreiden hun beleggingen over verschillende beleggingsproducten en regio’s. U kunt ervoor kiezen om een deel van uw beleggingen in aandelen te stoppen en een ander deel in obligaties, dit is afhankelijk van uw risicobereidheid. Op deze manier is het mogelijk om binnen elk economisch klimaat goede resultaten te behalen. Wanneer u ook op korte termijn een goed resultaat wilt behalen, kunt u besluiten om een deel van uw geld in derivaten te stoppen.

Daarnaast is het belangrijk om uw beleggingen te spreiden over verschillende regio’s. In het verleden waren er regelmatig regio’s die langere tijd slechte resultaten lieten zien.

Als u uw kansen niet volledig spreidt, bent u eerder aan het gokken dan aan het beleggen. Uiteindelijk is het beter om een wat lager maar stabieler rendement te behalen. Op deze manier heeft u meer zekerheid.

Ga slim om met de risico’s

Een aantal beleggers maakt de fout om risico’s te vermijden. Als u slim wilt beleggen moet u begrijpen dat er zonder risico’s geen winst te behalen is. Een belegger wordt namelijk betaald om risico’s te nemen. Als u probeert om risico’s te vermijden zal uw rendement ook een stuk lager liggen. Wanneer u slim en verstandig wilt beleggen is het noodzakelijk om verstandige risico’s te omarmen. 

De mate waarin u risico neemt is afhankelijk van uw beleggingsplan. Als u op een jonge leeftijd begint met beleggen, is het mogelijk om meer risico’s te nemen. Wanneer de markt slechte resultaten laat zien, heeft u voldoende tijd om te wachten op betere resultaten.

Wilt u geen risico nemen? Misschien is beleggen dan niet voor u weggelegd.

Bereid u voor op mindere tijden

Beurskoersen veranderen continu. Ze zullen niet alleen maar stijgen. Het is daarom belangrijk dat u goed voorbereid bent op mindere tijden. Gemiddeld wisselen goede en slechte economische perioden elkaar elke 7 jaar af. Om slim te beleggen is het belangrijk dat u hier rekening mee houdt.

Als u slim belegt zorgt u ervoor dat u van uw belegging kunt profiteren. Dit betekent niet dat u op de top moet instappen. Het is belangrijk om gespreid in te stappen. Als u echt slim wilt beleggen kunt u ook profiteren van slechte tijden. Er zijn namelijk meerdere beleggingsproducten die het mogelijk maken om te profiteren van dalende koersen. Zo kunt u onder andere een short positie nemen op een aandeel. Hiervoor maakt u gebruik van derivaten zoals opties en CFD’s. Met een short positie verdient u geld wanneer de koers van een aandeel daalt.

Laat u niet te veel leiden door emoties

Bij het nemen van beslissingen spelen emoties een grote rol. Het is belangrijk dat u bewust bent van de invloed die uw emoties hebben op uw beleggingsprestaties. Slimme beleggers laten zich niet sturen door angst. Mensen gaan van nature risico uit de weg. Dit zorgt er vaak voor dat we niet altijd goede beslissingen nemen.

Een slimme belegger belegt nooit op basis van angst. Het is daarom belangrijk dat u een duidelijk plan opstelt en uw eigen regels nauwlettend volgt. Helemaal zonder emoties beleggen is onmogelijk. Neem belangrijke beslissingen daarom op een kalm moment.

Weet waar u mee bezig bent

Het is belangrijk om te begrijpen waar u mee bezig bent. Beleg alleen in beleggingsproducten die u begrijpt. Zorg dat uw basiskennis over beleggen en de beurzen op orde is voor dat begint met beleggen. Beleg alleen in ingewikkeldere beleggingsproducten als u voldoende ingelezen bent. 

Uw kennis vergroten kan bijvoorbeeld door onze online kennisbank door te nemen. Op zoek naar analyses met betrekking tot specifieke bedrijven of aandelen? Word dan lid van Beursgenoten en profiteer van de kennis van onze analisten.

Veel of weinig tijd besteden?

Beleggen kan veel tijd kosten. De meeste mensen die willen beleggen, willen echter vooral een leuk rendement behalen en vinden het zonde dat hun geld steeds minder waard wordt. Om tijd te besparen kunt u dan het beste gebruik maken van een indexfonds. U volgt dan automatisch een groepje aandelen en de risico’s worden daarmee ook gespreid. Door vervolgens periodiek een bedrag te storten profiteert u met een minimale tijdinvestering van de ontwikkelingen op de beurs.

Wilt u slim beleggen en heeft u tijd om de beurzen echt te volgen? Dan is actief beleggen het overwegen waard. Dit is wel iets ingewikkelder. Ga alleen actief beleggen als u voldoende tijd heeft en u het interessant vindt.

Beleggen bij een online broker

Beleggen bij een online broker is een slimme en moderne manier van beleggen. Bij een online broker kunt u namelijk gebruik maken van een hefboom. Als u gebruik maakt van een hefboom kunt u met een klein bedrag toch een hoge winst behalen. Als u bijvoorbeeld besluit om €100 te beleggen, is het mogelijk om bij een hefboom van één om tien voor €1000 aan aandelen te kopen. U verdient of verliest dan vervolgens ook tien keer zoveel bij iedere daling of stijging van de koers.

Dankzij de hefboom is het mogelijk om een relatief klein geldbedrag toch geld te verdienen met beleggen. Daarnaast zijn de transactiekosten relatief laag. Hierdoor verliest u niet een te groot gedeelte van uw positie aan transactiekosten.

Tips voor veilig beleggen

Naast slim beleggen is veilig beleggen net zo belangrijk. Wij geven u in het artikel '10 tips voor veilig beleggen’ een aantal tips die het beleggen een stuk veiliger maken. Maar vergeet niet, beleggen is nooit zonder risico.

Alles leren over beleggen?

Wilt u slim beleggen? Dan is kennis in alles wat met beleggen te maken heeft noodzakelijk. In onze kennisbank staan ruim voldoende artikelen om uw kennis in beleggen te vergroten. Ga naar onze kennisbank en pak vandaag nog uw voorsprong in beleggen.

Profiteren van onze kennis? Word dan lid van Beursgenoten!

Vertel mij meer over een lidmaatschap