Hoe betrouwbaar zijn aandelentips van de analisten van banken?

Disclaimer: onderstaand artikel bevat mogelijk verouderde informatie. 

Het seizoen van de halfjaarcijfers is op de beurzen van start gegaan en dat betekent dat beleggers weer eens overstelpt worden met adviezen van de analisten van de grote beurshuizen. Ervaren beleggers zullen ongetwijfeld al hebben gemerkt dat er door die analisten steevast meer koopadviezen dan verkoop- of houdadviezen worden gegeven. Bovendien komen twee verschillende analisten op basis van dezelfde cijfers vaak tot heel uiteenlopende conclusies. Waar de eerste analist op basis van een bepaald nieuwsbericht een koopadvies geeft, kan zijn collega op basis van datzelfde nieuwsbericht een verkoopadvies geven. Hoe betrouwbaar zijn de adviezen van de analisten van de banken met betrekking tot koop- en verkooptips voor aandelen? Minder betrouwbaar dan we denken, zo blijkt.


Belangenverstrengeling

Op de eerste plaats is er altijd sprake van belangenverstrengeling. Banken verdienen minder aan gewone klanten dan via investment banking aan bedrijven, dus proberen ze die bedrijven zo veel mogelijk te vriend te houden. Dat betekent dat ze de adviezen voor bedrijven waar ze relaties op het vlak van investment banking mee onderhouden, zo positief mogelijk proberen te formuleren. Het geven van een verkoopadvies voor de aandelen van een goede klant kan namelijk het einde van de relatie tussen de bank en het bedrijf betekenen. En dat is iets wat de bankiers absoluut willen vermijden. Analisten zullen dus worden aangespoord om een houdadvies te geven, wanneer op basis van de informatie een verkoopadvies misschien beter op zijn plaats zou zijn. Maar zelfs wanneer een bedrijf geen klant is bij de bank in kwestie, zal de analist mogelijk toch worden gevraagd om geen negatief advies te geven. Je weet per slot van rekening nooit of het betreffende bedrijf, wanneer er ‘vriendelijk’ over geadviseerd wordt, op enig moment in de toekomst klant wil worden.

Transacties

Een tweede factor die een onafhankelijke adviesverlening in de weg kan staan is dat een koopadvies meestal meer transacties oplevert dan een verkoopadvies. Om nog maar te zwijgen van een neutraal advies. In geval van een houdadvies zal een belegger waarschijnlijk helemaal niets doen, zodat de bank ook geen transacties mag afhandelen. Dat ligt totaal anders met een koopadvies, dat vaak grif door nieuwe klanten zal worden opgevolgd. Zodoende volgen de analistenteams van de diverse banken graag nieuwe aandelen, want in geval van een koopadvies kunnen ze vervolgens heel wat kooporders verwachten.

Bedrijven zelf zijn traditioneel erg voorzichtig

Tenslotte is er ook nog het gegeven dat alle analisten hun advies uiteindelijk baseren op dezelfde bron. Die bron is uiteraard het bedrijf zelf, dat bovendien ook nog eens zijn eigen agenda afwerkt. Bij de publicatie van bedrijfsresultaten zal de dienst public relations van een willekeurig bedrijf er alle belang bij hebben om zo positief mogelijk voor de dag te komen. De prognoses zullen dus zo voorzichtig mogelijk klinken, met de bedoeling die prognose achteraf, uiteraard het liefst zo vlot mogelijk, te kloppen. De meeste analisten wagen het niet om op eigen houtje een door het bedrijf zelf gedane voorspelling aan te passen, uit vrees dat ze er compleet naast zullen zitten.

Op Wall Street deden meer dan 1600 bedrijven het tijdens het eerste kwartaal van 2016 beter dan verwacht, wat overeenstemt met 64% van het totaal aantal genoteerde bedrijven. De meeste bedrijven springen dus inderdaad (te) voorzichtig om voor wat betreft het geven van prognoses. Wanneer u dus terughoudend bent kan dat geen kwaad. Beursgenoten is onafhankelijk en het maakt ons niet uit of de directie van de aandelen die wij analyseren het wel of niet leuk vinden wat wij u aanraden. We gaan voor het resultaat en willen de beste zijn in ons vak. Wij toetsten ons ook, maar durven contrair te denken als dat nodig is. Dat geeft goede resultaten en zo ontdekten wij al vele “parels” waar Beursgenoten om bekend staat.