Collectief beleggen

Samen sta je sterker, is een motto wat goed past bij de collectieve belegger. Krachten en (financiële) middelen bundelen om de drempel te verlagen tot een mooi rendement. Wat houdt collectief beleggen precies in? Wanneer ga je samen of tóch alleen op pad? En wat zijn de voor- en nadelen van collectief beleggen. In dit artikel geven we daar antwoord op.

Alles over collectief beleggen


Wat is collectief beleggen?

Zoals eerder aangegeven kiest u bij collectief beleggen voor een gezamenlijke portefeuille. Uw ingelegde vermogen wordt samen met dat van andere beleggers gebundeld, alvorens het belegd wordt. Deze vorm van beleggen is toepasbaar op verschillende modellen. 

Waar kun je collectief beleggen? 

Collectief beleggen is in veel gevallen een mogelijkheid. Een beleggingsfonds is bijvoorbeeld een vorm van collectief beleggen, maar ook banken bieden steeds meer mogelijkheden. Zo kunt u bij banken laagdrempelig beleggen in standaard portefeuilles die het geld van alle klanten besteden. Maar wanneer kies je nou voor collectief beleggen, of toch individueel?

Collectief versus individueel beleggen

De meest invloedrijke factor die de afslag richting collectief of individueel beleggen bepaalt is het bedrag waarmee u wilt beleggen. Zoals de naam al verraad, is individueel beleggen een persoonlijk traject. Beleggingen en bijbehorende portefeuilles worden speciaal voor u geselecteerd. Mede hierdoor is €100.000 de meest voorkomende drempel om te kunnen beleggen op individuele basis. Heeft u meer baat bij een laagdrempelige, maar minstens net zo interessante vorm van beleggen, kies dan voor de collectieve basis.

Voordelen van collectief beleggen

Collectief beleggen biedt een aantal voordelen. Hieronder lichten we er een paar toe. 

Minimum inleg

Omdat de financiële middelen van meerdere beleggers gebundeld worden, kunt u beleggen vanaf een relatief laag minimumbedrag. Zoals eerder vermeld ligt dit bedrag een stuk hoger in het geval van individueel beleggen. 

Het kostenplaatje

Collectief beleggen kent zogeheten schaalvoordelen. U legt niet alleen uw vermogen in samen met andere beleggers, maar jullie delen ook de kosten, o.a. bestaande uit beheerders- en transactiekosten. Minder kosten, betekent meer rendement en dat is the name of the game. 

Het opent deuren

Een collectief vermogensbeheerder bezit vaak, mede door de inleg van de vele beleggers, een groot vermogen. Hierdoor zijn de grote beleggingsproducten met hoge minimumbedragen (>€1 miljoen) ook toegankelijk voor u. 

Deskundig ondersteund

Door collectief te beleggen, kiest u voor beheer door een grote partij. Omdat zo een partij het vermogen beheert voor talloze klanten, kunt u ervan uit gaan dat dit deskundig gebeurt. De beheerder of het fonds belegt uw vermogen voor u, waardoor u er geen tijd in hoeft te steken. 

Nadelen van collectief beleggen

Collectief beleggen kent ook nadelen ten opzichte van andere vormen. Hieronder treft u er twee.

Weinig invloed

Omdat u samen met vele anderen belegt in dezelfde portefeuille, heeft u weinig tot geen invloed op de strategiekeuze van de collectieve beheerder of het fonds. Wel kunt u een risicoprofiel selecteren met bijbehorende prognose, maar veel verder zal uw invloed niet reiken. Collectief beleggen is daarom een zeer interessante optie voor een passieve belegger.

Geen maatwerk

Waar u bij individueel beleggen maatwerk kunt verwachten, is dit bij de collectieve vorm eerder het tegenovergestelde. Dit komt omdat u deel neemt in een gedeelde portefeuille. 

Collectief beleggen iets voor u?

We hebben de basisprincipes van collectief beleggen voor u op een rijtje gezet. Of collectief beleggen iets voor u is, dat is aan uzelf om te bepalen. Het is geheel afhankelijk van uw stijl van beleggen. Bent u liever actiever bezig met beleggingen? Dan past individueel beleggen wellicht beter bij u. 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de beurs? Word dan lid van Beursgenoten en profiteer van onze kennis en experts.

Vertel mij meer over lid worden