Beleggen in hedgefunds

Beleggen in hedgefunds

Begint u met beleggen, dan komt u vast en zeker de term hedgefund tegen. Wat een hedgefund, hoe een hedgefund werkt en wat de risico's en voordelen zijn, zetten we voor u op een rijtje. Zo krijgt u een voorsprong op beleggen. 

Alles over hedgefunds


Wat zijn hedgefunds?

Hedgefunds zijn beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een portefeuille die door experts beheerd wordt. In deze portefeuille is de inleg van meerdere investeerders samengevoegd. Dit fonds wordt beheerd door een fondsbeheerder die het geld gespreid en goed probeert te beleggen.

Een hedgefund werkt net iets anders dan een normaal beleggingsfonds. Een beleggingsfonds kan namelijk alleen rendement behalen in een stijgende markt, daarom worden beleggingsfondsen ook wel eens long-only-fondsen genoemd. Bij hedgefunds kan de belegger ook short gaan.

Hedgefunds laten een beperkt aantal klanten toe, de drempel om in te stappen is hoger dan bij een normaal beleggingsfonds.

Hoe werkt een hedgefund?

Hedgefunds proberen beleggingsrisico’s te hedgen. Dit houdt in dat ze (een deel van) het financiële risico willen afdekken. Dit doen ze om te zorgen dat er zo min mogelijk geld verloren gaat aan een stijgende of dalende markt. Rendementen worden behaald door de prijsverschillen in gerelateerde markten.

Hedgefunds passen verschillende strategieën toe:

Global macro strategie

Wanneer de global macro strategie wordt toegepast, worden macro-economische cycli en trends bestudeerd. Hierdoor proberen beleggers te achterhalen wat de effecten op rentetarieven, koersen of aandelen kunnen zijn wanneer er bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden.

Equity long-short strategie

Bij deze strategie gaat het hedgefund ervan uit dat er meerdere rendementen worden behaald uit verschillende aandelen. Hierbij wordt er long gegaan op aandelen waarvan de verwachting is dat deze gaat stijgen, en short op aandelen die naar verwachting gaan dalen. Bij deze strategie wordt de kans op winst gemaximaliseerd en de risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Fixed income arbitrage strategie

Bij de fixed income strategie wordt er ingespeeld op hele kleine prijsverschillen bij bijvoorbeeld bedrijfsobligaties. Deze strategie is niet heel risicovol en levert een daardoor bescheiden rendementen op.

Merger arbitrage strategie

Deze strategie wordt ingezet wanneer er een fusie of overname van ondernemingen plaats vindt. Hierbij worden tegengestelde posities ingenomen: een long positie in het bedrijf dat wordt overgenomen, en short in het bedrijf die gaat overnemen. Het grootste risico bij deze strategie is dat de fusie of overname niet door kan gaan.

Distressed securities strategie

Hierbij wordt er belegd in bedrijven die financiële problemen hebben. Dit is erg risicovol, maar als deze bedrijven er bovenop komen, levert dat mooie rendementen op. Doordat deze bedrijven in financiële problemen zitten, kunnen aandelen vaak met flinke korting worden gekocht.

Convertible arbitrage strategie

Bij deze strategie wordt een deel van de converteerbare schuld van een bedrijf geïnvesteerd in bijvoorbeeld een obligatie, en een aandeel in het eigen vermogen van het bedrijf. Deze investeringen houden elkaar daardoor in evenwicht. Deze strategie werkt het beste wanneer de markt erg volatiel is.

Risico’s van beleggen in hedgefunds

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Ook beleggen via hedgefunds. We zetten de belangrijkste risico’s voor u op een rijtje.

Hefboomproducten

Bij hedgefunds kan er gebruik worden gemaakt van een hefboom. Hierdoor kunnen de risico’s groter zijn dan bij gewone beleggingsfondsen.

Niet transparant

Hedgefunds zijn niet altijd transparant. Dit komt omdat de portefeuilles niet zijn gebaseerd op een benchmark. Ook zijn kosten niet altijd duidelijk.

Mindere liquiditeit

Hedgefunds zijn niet altijd dagelijks verhandelbaar. Een fondsbeheerder kan een hegdefund zelfs sluiten in bepaalde situaties. Daarom is de liquiditeit bij hedgefunds minder goed.

Voordelen van beleggen in hedgefunds

Beleggen in hedgefunds brengt naast risico’s natuurlijk ook een aantal voordelen met zich mee. We leggen de belangrijkste voordelen aan u uit.

Spreiding

Bij hedgefunds is er veel spreiding in de portefeuille, hierdoor worden de risico’s beperkt en is het negatieve effect beperkt bij een dalende markt.

Minder afhankelijk

Door het gebruik van absolute-return strategieën is het rendement minder afhankelijk van ontwikkelingen in de markt.

Stijging en daling

Bij hedgefunds is er de mogelijkheid om te profiteren van zowel stijgingen als dalingen in de markt. Door het innemen van long- en shortposities.

Waarom beleggen in hedgefunds?

Een belangrijke reden om te beleggen in hedgefunds kan zijn dat u minder afhankelijk wilt zijn van de markt. Wanneer een markt erg volatiel is, zijn hedgefunds namelijk een goede oplossing. Belangrijk is in ieder geval om goed op de hoogte te zijn van alle voorwaarden wanneer u in hedgefunds wilt beleggen.

Let op: lees u altijd goed in voordat u begint met beleggen. Ga bij uzelf na op wat voor manier u wilt beleggen en in welk product. Met Beursgenoten heeft u in elk geval een voorsprong op beleggen. 


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer