Online beleggen

Online beleggen

Heeft u geld over om opzij te zetten? Tegenwoordig stellen de rentes op de spaarrekening niet veel meer voor. Wellicht is beleggen een goede optie voor u. Tegenwoordig is het vrij gemakkelijk om te starten met beleggen, bijvoorbeeld door online te beleggen. Voordat u hiermee start is het echter belangrijk dat u weet wat online beleggen inhoudt en wat de mogelijke risico's kunnen zijn. Pas dan kunt u de vraag beantwoorden: is online beleggen iets voor mij?

Alles over online beleggen


Wat is online beleggen?

De tijd dat beleggen alleen via de post of via de telefoon kon ligt ver achter ons. Tegenwoordig is online beleggen dé manier om te beleggen. Het enige verschil met deze vormen van in- en verkoop van beleggingen is de manier waarop u opdrachten doorgeeft. Bij online beleggen kunt u simpel en snel via internet uw opdrachten doorgeven. Ook de mogelijkheden wat betreft beleggingen zijn divers. Wilt u beleggen in duurzame energie, in goud, of misschien wel in obligaties? Met een paar muisklikken doet u dit zo online!

Hoe kunt u online beleggingen doen?

Bovenstaande klinkt simpel en dat is online beleggen in de praktijk eigenlijk ook. Het enige wat u nodig heeft om op deze manier te kunnen beleggen is een beleggingsrekening bij een online bank of beleggingsmakelaar, ook wel een broker genoemd.

Het openen van een rekening is vrij gemakkelijk. Er zijn diverse partijen waarbij u een beleggingsrekening kunt openen. Veel van hen bieden een handige app aan, waarbij u de koersen nauwlettend in de gaten kunt houden. Daarnaast heeft u direct een overzicht van uw beleggingen. Wilt u aandelen verkopen of juist inkopen? Dan kunt u dit direct online doen. Er zit dus weinig tijd tussen het moment waarop u actie onderneemt en het moment waarop deze actie wordt uitgevoerd. Het is tegenwoordig ook niet meer nodig om direct een heel hoog bedrag te investeren in beleggingen. Veel online brokers bieden de mogelijkheid om met kleine bedragen te beleggen. 

Overigens kunt u naast beleggingen in aandelen ook kiezen voor beleggen in obligaties. Obligaties zijn niets meer dan leningen die worden uitgegeven door een overheid of bedrijf. Wanneer u obligaties aanschaft, leent u het geld eigenlijk uit aan een overheid of bedrijf. Als vergoeding krijgt u daarvoor van de obligatiehouder een vergoeding. Couponrente wordt periodiek uitgekeerd. Stijgt de beurswaarde van uw obligaties? Dan kunt u daarnaast ook nog koersrendement behalen.

Een praktijkvoorbeeld

Stel dat u in de krant leest dat de olieprijzen dalen. Dat kan een handig moment zijn om voor een voordelige prijs aandelen in olie aan te schaffen. Daarvoor heeft u een online beleggingsrekening nodig, die u eenvoudig online kunt aanvragen. Via die online beleggingsrekening kunt u vervolgens met een paar muisklikken aandelen aan- of weer verkopen. Online kunt u ook de koersen in real-time volgen, waardoor u snel op veranderingen kunt inspelen.

Rendement en risico's van online beleggingen

U kunt in diverse beleggingsinstrumenten beleggen door online te beleggen. Dat maakt dat ook het te behalen rendement erg divers kan zijn. Over het algemeen geldt dat u bij de veiligste opties (zoals obligaties), waar u het minste risico loopt, ook het laagste rendement behaald. Daar staat tegenover dat de kans dat u hier (veel) op verliest ook klein is.

Wilt u actief gaan handelen in aandelen en daarvoor ook de koersen dagelijks bijhouden? Dan kan die investering zich uiteindelijk ook uitbetalen in een hoger rendement. De kans dat u echter (veel) verlies maakt is ook groter. Het is hierbij dus een kwestie van het afwegen van de risico's en in welke mate u zelf wilt beleggen of beheerd wilt beleggen.

Voor- en nadelen van online beleggen

Zoals uit bovenstaande blijkt heeft online beleggen diverse grote voordelen. We zetten ze nogmaals kort op een rijtje:

  • Online beleggen is snel en gemakkelijk;
  • U heeft geen beleggingsadviseur nodig om de beleggingen voor u te regelen;
  • De drempel om te starten is laag: een beleggingsrekening openen is niet duur (soms zelfs gratis) en u heeft niet direct grote bedragen nodig om te kunnen beleggen.

Natuurlijk blijft het belangrijk om ook de nadelen niet te vergeten. Zo kan de snelheid van online beleggen ook nadelig uitpakken, wanneer u de neiging heeft om te snel te reageren op koersveranderingen.

Daarnaast is het aan te raden u goed in te lezen voordat u start met online beleggen. Zeker bij grotere bedragen is het aan te raden om eerst beleggingsadvies in te winnen. Met name als u nog weinig beleggingservaring hebt. Al met al is online beleggen echter een goede manier om met beleggen kennis te maken.

Ga voorbereid van start met online beleggen

Ook al is online beleggen in de praktijk vrij simpel, het is wel belangrijk dat u enige kennis heeft van de financiële markt. Zonder te begrijpen hoe beleggen werkt, is het lastig om een goed rendement uit uw investering te halen. Het is daarom goed om uzelf een aantal vragen te stellen voordat u begint met online beleggen:

Daarnaast raden wij aan om u aan te sluiten bij een beleggersplatform zoals Beursgenoten. Onze specialisten geven u de laatste stand van zaken wat betreft de koersen. Door treffende beursanalyses krijgt u een uniek inkijkje in de beurswereld. Dus waar wacht u op? Word nu lid van Beursgenoten en geniet ook van een voorsprong in beleggen.


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer