Beleggen in waterstof

Er wordt al jaren geroepen dat we een schoner klimaat nodig hebben. Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt onder ander onderzoek gedaan naar hoe benzine- en dieselmotoren kunnen worden vervangen. Elektrisch rijden lijkt een oplossing, maar ook hieraan kleven nadelen. De grondstoffen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk schaars. Het opladen van een elektrische auto duurt tegenwoordig ook nog vrij lang. Kortom: nog niet het ideale alternatief voor benzine- en dieselmotoren.  

Echter komt er nog een alternatieve brandstof om de hoek kijken: waterstof. Auto's die rijden op waterstof zijn nu nog toekomstmuziek. Echter zijn de mogelijkheden in het gebruik van waterstof in razend tempo aan het ontwikkelen. Zo wordt waterstof ook genoemd als duurzamere bron van energie en kan het een rol spelen in de vergroening van de energievoorziening. Wellicht een interessante grondstof om in te beleggen? 


Wat is waterstof?

Laten we bij het begin beginnen: wat is waterstof eigenlijk? Waterstof is het meest voorkomende element op aarde. Waterstof is in pure vorm een gas en nog lichter dan lucht. Waterstof is van nature niet puur gas; het moet gewonnen worden. Een manier om waterstof in puur gas om te zetten is elektrolyse. Water wordt onder stroom gezet, om waterstof- en zuurstofmoleculen te scheiden. Op dit moment komen er bij dit proces nog fossiele brandstoffen kijken. Geheel duurzaam is het dus nog niet te noemen. 

Beleggen in waterstof klinkt wellicht wat raar. Want u kunt niet direct beleggen in het element waterstof. Als u wilt investeren in waterstof, denk dan aan beleggen in bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling rondom het gebruik van waterstof als brandstof.

Hoe kunt u beleggen in waterstof?

U kunt op twee manieren beleggen in waterstof: door het kopen van aandelen of door te beleggen in een ETF. 

Beleggen in aandelen

Is volgens u waterstof de toekomst, dan kunt u beleggen in aandelen van bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van de mogelijkheden rondom waterstof. Denk aan bedrijven zoals het Zweedse Powercell, een producent van brandstofcellen om waterstof om te zetten in energie. Ook is het mogelijk om te beleggen in aandelen van automerken die zich bezig houden met waterstof, zoals Toyota en Hyundai. 

Aangezien de waterstof industrie nog niet heel lang bestaat, is het lastig in te schatten wat de koersen gaan doen. Een tip: neem een abonnement op een beleggersplatform zoals Beursgenoten en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Beleggen in ETF

Wilt u het risico verlagen dan is het investeren in een ETF waterstof een slimme keuze. Sinds begin 2021 is het mogelijk om te beleggen in twee ETF's die zich richten op waterstof. Deze ETF's beleggen in verschillende bedrijven die actief bezig zijn met waterstof. Ook bedrijven die essentieel zijn voor de waterstofeconomie, zoals brandstofcelproductie, zijn toegevoegd aan de ETF. 

Wat levert beleggen in waterstof aandelen op?

Wanneer u investeert in een waterstof aandelen doet u dat omdat u gelooft in het product. U verwacht een stijging van het aandeel of omdat u een duurzame industrie wilt stimuleren. Natuurlijk kan het ook een combinatie zijn van meerdere factoren zijn.

De prijs van een aandeel kan stijgen omdat een bedrijf goede financiële cijfers presenteert of als de dienst of product waarde creëert voor de toekomst. Bij het investeren in waterstof zal het vooral om het laatste gaan. Hoewel de ontwikkelingen omtrent waterstof als brandstof groeien, zal het nog een poos duren voordat de meerderheid van de auto's op waterstof rijdt.

Risico’s voor beleggen in waterstof aandelen

Beleggen neemt altijd risico's met zicht mee. U weet immers nog niet wat het aandeel of de markt gaat doen. Vaak kunt u op basis van de historische koers en eerder uitgeven rendement een indicatie krijgen hoe een aandeel het doet. Het beleggen in waterstof aandelen is echter nog vrij jong. Hierdoor weet u ook nog niet wat het aandeel zal gaan doen.

Sommige adviesbureaus verwachten dat waterstof in 2050 een cruciale rol gaat spelen, waardoor de potentie in waterstof hoog is. Enkel het risico bestaat dat het beleggen in waterstof nu op een hoogtepunt kan zijn en dat het aandeel pas na enkele jaren weer boven dit hoogtepunt uit stijgt. In dat geval heeft u dus enkele jaren geen rendement.

Het succes van een investeren in waterstof valt of staat met de toekomstige investeringen in de waterstofeconomie. Wanneer u gelooft dat de komende jaren deze investeringen zullen toenemen is beleggen in waterstof zeker een goede keuze.

Voorsprong in beleggen met Beursgenoten

Wat de toekomst brengt, weten we niet. Dat waterstof een grote potentie heeft om de nieuwe groene brandstof te worden, dat staat vast. De ontwikkelingen omtrent waterstof als brandstof gaan razendsnel. Daarom is het een interessante markt om in de gaten te houden.

Echt een voorsprong met beleggen? Word dan lid van Beursgenoten. Onze experts delen vrijwel dagelijks hun kijk op de huidige koersen. Komt er een mooie kans voorbij, dan bent u als lid als eerste op de hoogte. 

Vertel mij meer over lid worden


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer