De stierenmarkt (bull market) en de berenmarkt (bear market)

Metaforen helpen beleggers om de markt beter te begrijpen en van daaruit beter te kunnen handelen. In de beleggerswereld wordt dan ook wel gesproken van de stierenmarkt (bull market) en de berenmarkt (bear market). Wat deze twee soorten markten betekenen, leggen we uit in dit artikel.

Alles over de stieren- en berenmarkt


De stierenmarkt

De horens van de stier wijzen omhoog, daarom staat de stier symbool voor de stijging van de koersen. Wie denkt aan Wall Street, kent vast het bronzen beeld van de Charging Bull wel. Een stier, klaar voor de aanval. Hij staat hier symbool voor de hoop van beleggers op alsmaar stijgende beurskoersen.

De stierenmarkt (bull market)

De beleggers 

In een stierenmarkt is het vertrouwen van de belegger groot. Er wordt een stroom aan goed nieuws verwacht: meevallende bedrijfsresultaten en een gunstige economische omgeving. Tegen die achtergrond bestaat er een gerede kans dat de beurskoersen blijven stijgen. 

De stier wordt (ooit) verslagen door de beer 

De aandelenkoersen blijven maar stijgen en er worden fantastische winsten gerealiseerd. De stierenmarkt houdt de kiem van zijn eigen ondergang in. Beleggers worden hebberig, verliezen voorzichtigheid uit het oog en zijn ervan overtuigd dat de koersen blijven stijgen. 

Inmiddels voert hebzucht de boventoon en de markt belandt in de overdrijvingsfase. De verwachtingen worden niet meer ingelost en de eerste voorzichtige beleggers trekken zichzelf terug uit de beurs. Dit leidt tot een correctie en deze zal steeds grotere vormen aannemen.  

Vervolgens zullen de analisten de stierenmarkt ‘over en uit’ verklaren. De stier is verslagen, de beer heeft de overhand gekregen en de berenmarkt ontstaat. 

De berenmarkt 

Een markt waarin vriend noch vijand wordt gespaard. Op de beurs is de beer de grootste vijand van de stier. Met zijn klauwen haalt de beer genadeloos de beurskoersen neer. Algemeen wordt aangenomen dat een berenmarkt van start gaat wanneer de beurskoersen 20% onder hun piekkoers zijn teruggevallen.

De berenmarkt (bear market)

De beleggers

Dit stadium van de berenmarkt wordt gekenmerkt door ‘fear’. De hebberigheid van de beleggers heeft plaatsgemaakt voor angst. De beleggers vrezen dat de beurskoersen maar blijven dalen en hun vertrouwen is tot onder het minpunt weggezakt. 

Wanneer gaat de beer weer in zijn hol? 

Het economische en bedrijfsnieuws is somber, de bedrijfsresultaten staan onder druk en ook de beurskoersen worden fors lager gezet. De nacht is altijd het donkerst vlak voor het aanbreken van de dageraad. Vertaald in beurstermen is dat het moment dat de beleggers de wanhoop nabij zijn. Meestal is dit moment het einde van de berenmarkt. Uiteraard is het niet altijd makkelijk om te bepalen wanneer dat omslagmoment is bereikt. 

Symboliek voor volatiliteit 

Niet alleen op de aandelenbeurs is er sprake van een stieren- en berenmarkt. Deze zijn ook op andere markten waar gehandeld wordt en waar sterke schommelingen waar te nemen zijn. In de beleggerswereld wordt ook wel gesproken van volatiliteit. Denk bijvoorbeeld aan de handel in olie, het goud, de dollar, rente en nog veel meer. Is de trend omhoog gericht, dan spreken we opnieuw van een stierenmarkt. Het omgekeerde geldt uiteraard ook: grondstoffen, valuta, enzovoort kunnen eveneens in een berenmarkt belanden.