In 7 stappen leren beleggen

Met beleggen investeert u geld om hiermee financieel voordeel te behalen. Deze vorm van investeren houdt in dat u geld inlegt voor een langere termijn. Zolang u weet wat u moet doen is beleggen eenvoudig.

Er is veel te leren over beleggen. Wilt u leren beleggen? Wij hebben een stappenplan van 7 stappen voor u gemaakt. Voor u het weet kunt u met vertrouwen zelf beginnen met beleggen.

Snel naar:


Hoe werkt beleggen?

Voordat u de stappen doorloopt, is het goed om te weten wat beleggen inhoudt. Beleggen is een manier om op de lange termijn rendement te behalen. Bij beleggen investeert u geld met de verwachting dat deze investering in de toekomst meer waard gaat worden. U kunt beleggen in verschillende beleggingsproducten. 

In aandelen beleggen

Als u belegt in aandelen wordt u eigenlijk een stukje eigenaar van een bedrijf. U kunt hierdoor profiteren als het goed gaat met het bedrijf en de koers van het aandeel stijgt. Ook wordt er vaak dividend uitgekeerd, dit is een stukje van de winst van het bedrijf. De aandelen waar we het nu over hebben,  worden op de beurs verhandeld. De prijs (de koers) wordt bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod. Het is ook mogelijk dat de waarde van een aandeel daalt als het minder goed gaat met het bedrijf.

Beleggen in obligaties

U kunt ook kiezen om uw geld uit te lenen aan een bedrijf, instantie of een land. U als obligatiehouder ontvangt dan rente over deze lening. Deze rente wordt ook wel couponrente genoemd. U wordt bij beleggen in obligaties dus geen mede-eigenaar, zoals bij aandelen wel het geval is. 

Beleggen in een beleggingsfonds

Als u begint met beleggen is beleggen in een beleggingsfonds een goede keuze. Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille waarin de inleg van verschillende beleggers is samengevoegd. Het geld dat ingelegd is, wordt vervolgens belegd in allerlei soorten beleggingsproducten zoals aandelen of obligaties.

Bij een beleggingsfonds is het mogelijk om met een klein bedrag te starten met beleggen. Een ander voordeel is dat u eigenlijk zelf niet hoeft te beleggen, maar dit overlaat aan de experts. Een nadeel kan echter zijn dat u weinig invloed heeft over de handelingen of het beleid.

Hoe kan ik leren beleggen?

Voor u de stappen doorloopt is het allereerst goed om uzelf af te vragen om het verstandig is om te beleggen met geld. Het is belangrijk dat u keuzes maakt die bij u en uw budget passen. Ga bij uzelf na waarom u wilt beleggen en welke stijl bij u past. Zorg er voor dat u goed ingelezen bent. Heeft u geld wat u enige tijd kunt missen? En bent u op de hoogte van de risico’s van beleggen? Dan kunt u gaan beginnen met beleggen.

Stap 1: Welk doel wil ik bereiken?

Als u begint met beleggen, is het belangrijk dat u weet wat uw doel is. Waarom wilt u geld beleggen? Wilt u op korte termijn winst behalen? Of wilt u een comfortabel pensioen voor de toekomst opbouwen? Of wilt u op termijn verhuizen en heeft u wat extra kapitaal nodig? Als u weet wat uw doel is kan dat u verder helpen om te bepalen in welke markt u wil beleggen. 

Stap 2: Met hoeveel geld kan en wil ik beleggen?

Nadat u bepaald heeft waarom u wilt gaan beleggen, is het belangrijk om te bepalen wat uw budget is. Een tip: beleg alleen met geld dat u niet nodig hebt. Van daaruit kunt u een budget bepalen om mee te beginnen. Beleggen kan ook met een klein budget. 

Beleggen is niet zonder risico’s. Het is altijd mogelijk dat u geld kunt verliezen. Het is daarom belangrijk dat u alleen met geld belegd dat u niet nodig hebt. Zo voorkomt u financiële problemen. Door een duidelijk plan op te stellen weet u hoeveel u kan en wil beleggen.

Stap 3: Bepaal uw beleggersprofiel

Er zijn meerdere manieren waarop u kunt beleggen. Wij adviseren starters in de wereld van beleggen om eerst uw stijl van beleggen helder te krijgen. Wilt u defensief, offensief of juist neutraal beleggen?

Defensief beleggen

Bent u een defensieve belegger, dan wilt u weinig tot geen risico lopen met uw investering. Met deze manier van beleggen is niet te verwachten dat u enorme winsten gaat bereiken. Een voordeel is dat van verlies nauwelijks of geen sprake is. Als u kiest voor defensief beleggen, kiest u voor stabiel en rustig rendement. 

Wanneer u kiest voor defensief beleggen, kunt u kiezen voor bijvoorbeeld beleggen in obligaties. Ook beleggen in vastgoed kan een manier van defensief beleggen zijn.

Heeft u nog niet veel kennis van beleggen en wilt u er weinig tijd en energie aan besteden? Dan raden wij aan om defensief beleggen te proberen.

Offensief beleggen

Durft u wel wat aan? Ga dan offensief beleggen! Een offensieve belegger wil door middel van een hoog risico zo veel mogelijk rendement behalen. Als u offensief gaat beleggen wilt u uw vermogen behoorlijk zien groeien. Wie bang leeft, die bang sterft, is het motto van de offensieve belegger. Hier staat wel tegenover dat u meer risico loopt. 

Als u offensief wilt gaan beleggen kunt u er voor kiezen om te beleggen in onder andere: 

Neutraal beleggen

De derde optie is neutraal beleggen. Neutraal beleggen ligt tussen defensief en offensief beleggen in. U loopt minder risico maar ontvangt ook minder rendement. U belegt een gedeelte van uw vermogen actief, maar ook een gedeelte passief. 

Een neutrale belegger is bereid om enig risico te nemen om zo een bepaald rendement te vergaren. Neutraal beleggen kunt u zelf doen door een goed gespreide portefeuille aan te leggen. U maakt daarin dan een goed verdeling tussen obligaties en aandelen. 

U kunt uw geld ook laten beleggen door een bank of vermogensbeheerder.

Stap 4: Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Het is mogelijk om zelf te beginnen met beleggen. U kunt het ook uitbesteden aan een externe partij. Of u zelf of beheerd gaat beleggen, is geheel afhankelijk van uw eigen wensen en situatie. 

Zelf beleggen

Als u zelf gaat beleggen, heeft u via een beleggingsbank (broker) toegang tot de beurs. U kunt dan vervolgens zelf kiezen of u gaat beleggen in aandelen, opties of obligaties.

Bij zelf beleggen maakt u eerst de keuze voor een trading platform. U maakt vervolgens een account aan en dan kunt u direct beginnen met beleggen. U heeft veel vrijheid in de beslissingen die u maakt. De afgelopen jaren is zelf beleggen steeds makkelijker geworden. Er zijn veel rekenmodellen en online tools die u kunt gebruiken om zelf een portefeuille samen te stellen of een beleggingsplan te maken.

Beheerd beleggen

Heeft u wat minder ervaring of tijd? Als u kiest voor beheerd beleggen worden de investeringen gedaan door een specialist. Er wordt dan een beleggersportefeuille samengesteld, passend bij uw beleggingsprofiel. 

Dit wordt vervolgens door de specialisten in gemonitord en indien nodig wordt er bijgestuurd. Bij beheerd beleggen wordt er altijd gezocht naar een goede balans tussen rendement en risico en altijd in overleg.

Stap 5: Waarin wilt u beleggen?

Er zijn redelijk wat mogelijkheden om uw geld te investeren. Het is als beginnende belegger belangrijk om erachter te komen waarin u wilt investeren. Lees u daarom goed in. Wij lichten een aantal opties voor u uit. 

Groen en duurzaam beleggen

Groen en duurzaam beleggen is perfect voor u als u ook en steentje wilt bijdragen aan de wereld. Als u groen en duurzaam gaat beleggen, houdt u rekening met waar uw geïnvesteerde geld naartoe gaat. 

U investeert dan alleen in bedrijven en/of fondsen die een positieve bijdrage aan de wereld en het milieu leveren. Het gaat bij groen en duurzaam beleggen voornamelijk om de gedachtegang achter de investering. Het gaat minder over de manier van beleggen.

Beleggen in vastgoed

Wilt u beleggen met minder risico? Misschien is beleggen in vastgoed dan wel wat voor u. Door te investeren in vastgoed kunt u over het algemeen een relatief stabiel rendement en inkomensstroom genereren. Als u gaat beleggen in vastgoed belegt u in een vast stuk grond, inclusief de gebouwen op deze grond.

U investeert in panden zoals winkels of kantoren. Deze panden kunnen vervolgens doorverkocht of verhuurd worden. Hier haalt u dan uw rendement uit.

Beleggen in cryptocurrency

U hoeft niet altijd te beleggen met fysieke goederen. Beleggen in cryptocurrency bewijst dat digitale goederen ook zeer geschikt zijn om mee te handelen. 

Beleggen in cryptocurrency is een vorm van valutahandel. Maar in plaats van dat er gehandeld wordt in echt geld, wordt er een soort programmeercode verhandeld. De bitcoin is een voorbeeld van een digitale munt. 

De risico’s zijn hoger, maar het rendement kan ook hoger zijn. 

Beleggen in grondstoffen

Als u gaat beleggen in grondstoffen investeert u (indirect) in grondstoffen die worden verhandeld op de wereldmarkt. U kunt dan denken aan de handel in goud, zilver, olie, koffiebonen of aardgas. 

Beleggen in grondstoffen kan door grondstoffen te kopen, te investeren in futures contracten, via CFD brokers, ETF’s of u koopt aandelen van een onderneming die grondstoffen delft of bewerkt. 

Beleggen in de farmaceutische industrie

Als u aandelen koopt van bedrijven in de farmaceutische industrie kunt u investeren in pharming. Onder beleggen in pharming verstaan we het investeren in biotech-aandelen. Deze industrie biedt u als belegger een aantal mooie kansen. 

Het rendement bij beleggen in de farmaceutische industrie is sterk afhankelijk van doorbraken binnen de onderzoeken die de bedrijven uitvoeren. Een doorbraak gaat vaak gepaard met een plotselinge stijging in het rendement.

Hefboomproducten

Hefboomproducten zijn over het algemeen erg complex en brengen hoge risico’s met zich mee. U kunt er wel met een relatief lage inleg grote rendementen mee behalen. Door de complexiteit zijn ze minder geschikt voor de beginnende belegger. 

Een hefboom geeft aan hoeveel keer sneller de waarde kan stijgen of dalen ten opzichte van het onderliggende product. Een voorbeeld van een hefboomproduct is een turbo en een CFD.

Beleggen in de auto-industrie

Ziet u tegenwoordig ook steeds meer elektrische auto’s rijden? Ze worden steeds populairder. Veel mensen maken de overstap naar elektrisch rijden. Elektrisch rijden zal ook steeds meer verplicht worden door de overheid. 

Er zijn dus grote kansen in het beleggen in de auto-industrie, wellicht is het de juiste stap voor u!

Stap 6: Hoe wilt u beleggen?

Hoe wilt u beleggen? Dit is misschien wel één van de belangrijkste stappen. Binnen alle markten is het mogelijk om aandelen van bedrijven binnen die specifieke branche te kopen. U kunt daarnaast ook beleggen door een specifiek goed te kopen, zoals vastgoed.

Als u weet waarin u wilt investeren, is het nu tijd om na te denken over de manier waarop u wilt gaan beleggen. Ook hierin zijn verschillende mogelijkheden.

Beleggen in aandelen

Veel beginners in beleggen starten met beleggen in aandelen. Dit kan op verschillende manieren. U kunt rendement creëren door enerzijds aandelen op het juiste moment te kopen en verkopen en zo koerswinst te behalen. U kunt ook aandelen kopen van een bedrijf die een goed rendement biedt over hun uitgegeven aandelen.

Beleggen in obligaties

Als u gaat beleggen in obligaties leent u eigenlijk geld uit aan bedrijven, instanties of landen. U bent dan de obligatiehouder en ontvangt rente. Dit wordt ook wel couponrente genoemd. 

Beleggen in obligaties is perfect voor u als:

  • u de spreiding in uw beleggingsportefeuille wilt verbeteren wanneer u bijvoorbeeld alleen aandelen heeft;
  • u een belegging wilt met gemiddeld minder risico dan aandelen;
  • u genoegen neemt met een lagere kans op een hoog rendement.

Beleggen uit handen geven

Heeft u wat minder tijd of heeft u wat minder ervaring? U kunt er ook voor kiezen om iemand anders voor u te laten beleggen. Dit kan bijvoorbeeld via een vermogensbeheer, online brokers, een beleggingsfondsen of bijvoorbeeld een bank.

Voor beginners in het beleggen is dit wellicht een perfecte optie. Echter is er vaak een financiële drempel als het gaat om vermogensbeheer. Lees u daarom goed in.

Beleggen in derivaten

Handel rondom de handel, zo noemen ze beleggen in derivaten ook wel. Derivaten zijn afgeleide financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde, zoals aandelen of grondstoffen. Een derivaat geeft de koper het recht een bepaald goed voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. 

Beleggen in derivaten heeft een hoger risico dan bijvoorbeeld obligaties. Maar ook hier geldt: hoe hoger het risico hoe hoger het rendement kan zijn. Beleggen in derivaten is niet geheel geschikt voor beginners.

Stap 7: Beleggen leren door te oefenen

Als u al deze stappen doorlopen hebt kunt u beginnen met beleggen. Het beginnen is niet moeilijk. Echter, een goed rendement behalen kan een stuk moeilijker zijn. Het is daarom belangrijk om eerst goed te gaan oefenen. Zo begrijpt u beter waardoor de koersen worden beïnvloed. 

Een mogelijkheid om te oefenen is bijvoorbeeld een demoaccount. Hiermee kunt u de mogelijkheden zonder risico uitproberen. Plus500 is een online broker waar u gratis een met een demoaccount kunt leren beleggen.

Pak uw voorsprong

Leren beleggen, iedereen kan het. Wilt u een voorsprong? Op de hoogte te zijn van (ver)koopadviezen van experts en het laatste nieuws op het gebied van beleggen is daarvoor erg belangrijk. Als u lid bent van Beursgenoten voorzien wij u van alle informatie die u nodig heeft om uw voorsprong te pakken. Met Beursgenoten aan uw zijde is het leren van beleggen nog leuker.

Word ook Beursgenoot!