Beleggen in Goud

Beleggen in goud

Een goed gespreide portefeuille bevat vaak beleggingen in goud. De keuze om te beleggen in goud wordt vooral gemaakt omdat goud altijd een waarde vertegenwoordigt. Hierdoor wordt goud gezien als een liquide belegging: een belegging waarin altijd vraag en aanbod zal blijven. Heeft u interesse om te beleggen in goud? Wij nemen met u in dit artikel de basisbeginselen door.


Alles over beleggen in goud


Wat u moet weten over goud

Goud is een zacht edelmetaal dat eerst gezuiverd moet worden en meestal gemengd wordt met een ander (onedel) metaal om het materiaal harder te maken en te kunnen bewerken. Goud wordt al meer dan 2500 jaar gebruikt voor de productie van munten en tegenwoordig wordt goud zelfs verwerkt in apparatuur voor vliegtuigen en microchips.

Goud is een waardevast product, waardoor het een interessant product is om in te investeren. Hierdoor is er in tijden van crisis meer vraag naar goud, omdat dit product in tegenstelling tot andere beleggingsproducten zijn waarde behoudt. Wanneer er weer economische voorspoed is, wordt er meestal meer goud verkocht. Het geld dat daarbij vrijkomt, wordt geïnvesteerd in een beleggingsproduct dat op dat moment een hoger rendement oplevert.

Zo kunt u in goud beleggen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud. We bespreken hieronder de opties.

Kopen van fysiek goud

Als u fysiek goud koopt, koopt u bijvoorbeeld gouden munten of een goudbaar. Een goudbaar is een blok zuiver goud dat is gesmolten door een erkende smelter. Het nadeel van het kopen van fysiek goud is dat u een veilige plek moet hebben om het goud op te bergen. Dat kan bijvoorbeeld op een geheime plek in uw woning zijn of in een kluis bij de bank. Voor het opbergen van goud in een kluis bij de bank worden kosten in rekening gebracht. 

Beleggen in ETF’s en indexfondsen

Als u belegt in indexfondsen en ETF's wordt er via onderliggende fondsen belegd in fysiek goud. De waarde van de belegging beweegt mee met de goudprijs.

Hefboomproducten, zoals turbo’s en opties

Een andere manier om te beleggen in goud is via hefboomproducten, zoals turbo’s en opties. Met opties koopt u een bepaalde hoeveelheid goud voor een bepaalde looptijd. Als de looptijd verstreken is, wordt het goud weer verkocht.

Bij turbo’s kunt u met een hefboomeffect beleggen in een onderliggende waarde. Dit is de waarde waar de turbo betrekking op heeft, bijvoorbeeld aandelen. Deze vorm van beleggen wordt vaak gebruikt door actieve beleggers met een aardige dosis aan ervaring in de beleggingswereld.

Beleggen in aandelen

Wanneer u op dit moment wil beleggen in goud, zult u gaan beleggen in aandelen van goudmijnen. Er zijn namelijk op dit moment geen aandelen die de prijs van goud precies volgen.

Wanneer u belegt in aandelen van goudmijnen koopt u een stukje van een bedrijf dat edelmetaal delft of hiermee te maken heeft. Deze bedrijven hebben veel baat bij een stijgende goudprijs, waardoor de waarde van het aandeel ook zal stijgen. Toch is het belangrijk om het achterliggende bedrijf goed te onderzoeken. Een slechte bedrijfsvoering kan namelijk de koers van een aandeel laag houden, terwijl het goud wel meer waard wordt.

Er zijn dus diverse opties om te beleggen in goud. Fysiek goud kan in verschillende fysieke winkels of online gekocht worden. Beleggen in ETF's, aandelen of hefboomproducten kan via brokers, zoals de GIRO of Plus500. Ga bij uzelf na welke manier van beleggen in goud het beste bij u past. 

Voor- en nadelen van beleggen in goud

Goud is een redelijk veilige belegging. Goud wordt gezien als een vrij veilige belegging, omdat de prijs van goud niet opeens heel sterk zal dalen of stijgen. Dit is bijvoorbeeld heel anders bij een beleggingsproduct als bitcoins. Het voordeel van beleggen in goud is dat het kopen van goud uw vermogen bescherming biedt tegen de invloeden van inflatie. Bovendien zal goud nooit zijn waarde volledig verliezen. 

Nadeel van beleggen in goud is dat u doorgaans niet heel snel veel rendement kunt genereren als u goud koopt. Daarom wordt beleggen in goud ook wel gezien als een belegging voor de langere termijn. Een andere reden die beleggers hebben om niet in goud te beleggen, is omdat de waarde van goud niet vast te stellen is. Dit maakt het product onzeker. Daarnaast wordt er geen dividend of rente uitgekeerd bij goud, wat bij andere beleggingsproducten wel het geval is. 

Naast beleggen in goud is het ook mogelijk om te beleggen in zilver. Lees hier meer over beleggen in zilver.

Beginnen met beleggen? Lees u goed in

Wilt u starten met beleggen? Wij raden u aan om u goed in te lezen. Er zijn diverse mogelijkheden om te starten met beleggen. Vind u het bijvoorbeeld belangrijk dat uw belegging bijdraagt aan het milieu? Denk dan eens aan duurzame beleggingen, zoals beleggen in windenergie. Of wellicht past het beleggen in obligaties meer bij uw situatie. Kortom: wees voorbereid. 

Met Beursgenoten heeft u een voorsprong op beleggen! 

Word vandaag nog lid

Lees meer over: beleggen in aandelenbeleggen in preferente aandelenbeleggen in obligatiesbeleggen in derivatenbeleggen in optiesbeleggen in warrantsbeleggen in vastgoed of vastgoedfondsbeleggen in beleggingsfondsduurzaam beleggen beleggen in windenergiebeleggen in bitcoindefensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?