De koers-winstverhouding van een aandeel

Wilt u een aandeel kopen, maar bent u benieuwd of deze interessant is om te kopen? Dan is het bekijken van de koers-winstverhouding van dit aandeel één van de factoren om dit te kunnen bepalen. 


Alles over de koers-winstverhouding


Wat is de koers-winstverhouding?

De koers-winstverhouding drukt de verhouding uit tussen de koers van het aandeel en de winst per aandeel. Hierbij wordt gelet op de winst die in het meest recente boekjaar is gerealiseerd. 

De koers-winstverhouding berekenen

Hoe berekent u de koers - winstverhouding van een aandeel? De berekening voor de koers-winstverhouding is gelukkig relatief eenvoudig. U deelt namelijk de koers van een aandeel door de winst per aandeel.

Koers-winstverhouding berekenen
Koers-winstverhouding voorbeeldberekening   

Stel de koers van een aandeel is € 20 en de onderneming verdient € 2 per aandeel. Dan is de koers-winstverhouding € 10 per aandeel, want € 20 / € 2 = € 10. 

Wat zegt de koers-winstverhouding over een aandeel? 

Heeft een aandeel een lage koers-winstverhouding? Dan betekent dit dan een aandeel goedkoop is. Een goedkoop aandeel hoeft niet slecht te zijn, want deze is misschien juist koopwaardig. Heeft een aandeel een hoge koers-winstverhouding? Dan duidt het op een duurder aandeel. Dit betekent niet direct dat deze niet interessant is om aan te schaffen. Een lage of hogere koers-winstverhouding moet áltijd in perspectief bekeken worden, voordat u hieraan een conclusie kunt verbinden. 

Een bedrijf dat een winstwaarschuwing heeft gegeven, zal in normale omstandigheden met koersdruk te maken krijgen. Deze koersdruk leidt tot een lagere koers-winstverhouding. Toch is dat geen reden dat deze aandeel als interessante koopkandidaat bestempeld mag worden. De koers-winstverhouding zal namelijk logischerwijs gaan stijgen wanneer de cijfers over het dan lopende boekjaar bekend gemaakt gaan worden. Goedkoop en duurkoop zijn met andere woorden relatieve begrippen op de beurs. 

Analyse 

Om iets over de koers-winstverhouding van een onderneming te kunnen zeggen, moet deze geanalyseerd worden. Bij de analyse hiervan kijken we naar de koers-winstverhouding van de onderneming ten opzichte van de meest verwante sectorgenoten. Een hoge of lage koers-winstverhouding is niet per definitie slecht of goed te noemen. Om een conclusie te kunnen trekken moet er daarom vergeleken en geanalyseerd worden.

Onderdeel van de fundamentele analyse

De koers-winstverhouding is één van de factoren waarop u kunt letten om te bepalen of een aandeel koopwaardig is. Alleen letten op de koers-winstverhouding is niet verstandig, er spelen namelijk veel meer factoren een rol. Bij Beursgenoten maakt de koers-winstverhouding onderdeel uit van de fundamentele analyse. Een grondige analyse om te bepalen of een aandeel interessant is om aan te kopen. 

Alles leren over beleggen?

Wilt u niet alleen leren over de koers-winstverhouding, maar over alles wat met beleggente maken heeft? Ga dan naar onze kennisbank over beleggen en neem uw voorsprong in beleggen.