Beleggen in edelmetalen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende beleggingsmogelijkheden, zoals het beleggen in cryptocurrency, NFT’s, waterstof of grondstoffen. Momenteel zijn er veel beleggers die grote bedragen investeren in cryptomunten en NFT’s, omdat hier veel rendement te behalen valt. Daar tegenover staat wel dat deze beleggingsmethodes veel risico met zich mee brengen. Een veiligere manier van beleggen is het beleggen in grondstoffen. Zo kiezen steeds meer investeerders ervoor om te beleggen in edelmetalen. Dit is een meer traditionele vorm van beleggen. Op deze pagina leest u meer over wat deze edelmetalen zijn, welke soorten er zijn, hoe u kunt beleggen in edelmetalen, de voordelen en de risico’s die komen kijken bij het beleggen in edelmetalen.

Alles over beleggen in edelmetalen

  • Wat zijn edelmetalen?
  • Soorten edelmetalen
  • Beleggingsmethodes edelmetalen
  • Risico’s beleggen in edelmetalen
  • Voordelen beleggen in edelmetalen

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen zijn metalen die veel gebruikt worden voor het maken van sieraden, omdat ze bestand zijn tegen corrosie en oxidatie. Voorbeelden van edelmetalen zijn platina, goud en zilver. Deze metalen verkleuren niet bij blootstelling aan zuurstof, water of bepaalde zuren. Een voorbeeld waarbij dit wel gebeurt is bij ijzer. Een reactie van zuurstof en water kan er namelijk voor zorgen dat ijzer gaat roesten. Edelmetalen werden vroeger gebruikt als ruilmiddel. Ze waren toen erg gewild, vanwege de schaarste en waardevastheid. Vandaag de dag zijn edelmetalen nog erg populair, bijvoorbeeld voor het maken van sieraden of als beleggingsobject. Zo zijn deze metalen nog steeds erg waardevast.

Soorten edelmetalen

Er zijn aan het begin van dit artikel al een paar voorbeelden genoemd van soorten edelmetalen. Hieronder vindt u een overzicht van alle verschillende soorten edelmetalen.

  • Platina
  • Goud
  • Zilver
  • Palladium
  • Ruthenium
  • Rodium
  • Osmium
  • Iridium
  • Wolfraam

Hoe kan ik beleggen in edelmetalen?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in edelmetalen. We bespreken hieronder de opties.

Kopen van fysieke edelmetalen

Het is mogelijk om te investeren in fysieke edelmetalen, door bijvoorbeeld een goudbaar of zilveren munten te kopen. Een goudbaar is zuiver goud, meestal in de vorm van een staaf. Het nadeel van het kopen van fysieke edelmetalen is dat ze op een veilige plek moet worden opgeborgen om diefstal te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld thuis zijn of in een kluis bij de bank. Voor het opbergen van fysieke edelmetalen in een kluis bij de bank worden kosten in rekening gebracht.

Beleggen in ETF’s

Mocht u niet willen investeren in fysieke edelmetalen, dan kunt er ook voor kiezen om te beleggen in ETF’s. Hiermee  wordt er via onderliggende fondsen belegd in een edelmetaal, bijvoorbeeld in goud of zilver. De waarde van deze belegging beweegt mee met de prijs van het edelmetaal. 

Beleggen in aandelen

Het is niet mogelijk om aandelen te kopen die meebewegen met de prijs van het edelmetaal. Wel is het mogelijk om aandelen te kopen van bedrijven die betrokken zijn in het proces van het winnen van een bepaalde edelmetaal. Stel dat iemand wilt investeren in palladium, dan kan hij of zij ervoor kiezen om te beleggen in een mijnbouwbedrijf dat zich bezighoudt met het winnen van palladium. Stijgt de prijs van palladium, dan is er een grote kans dat de aandelen van het mijnbouwbedrijf in waarde gaan stijgen. Het is wel belangrijk om eerst grondig onderzoek te doen naar het achterliggende bedrijf.

Er zijn dus verschillende manieren om te beleggen in edelmetalen. Bent u een voorstander van het kopen van fysieke edelmetalen? Investeert u liever in ETF’s? Of gaat uw voorkeur uit naar het kopen van aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij het mijnen en winnen van edelmetalen? Ga bij uzelf na welke manier van beleggen het beste bij u past.

Risico’s beleggen in edelmetalen

Er zijn een aantal risico’s om rekening mee te houden bij het beleggen in edelmetalen. 

  • Wisselkoers: De waarde van edelmetaal wordt in Amerikaanse dollars uitgedrukt wereldwijd. Wanneer edelmetaal met euro’s wordt ingekocht, is er sprake van een wisselkoers. Dit kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de belegging. Zo heeft het een positief effect als de waarde van de Amerikaanse dollar stijgt ten opzichte van de euro. Een waardedaling van de dollar leidt tot een negatief effect. 
  • Faillissement van een bank: Als iemand ervoor kiest om te beleggen in een edelmetaal bij de bank, bijvoorbeeld in goud, dan loopt hij of zij  een risico wanneer de bank failliet gaat. Een gedeelte of de gehele investering kan hierdoor verloren gaan.
  • Koersrisico: Ook bij beleggingen in edelmetalen loopt u een koersrisico. Wanneer de waarde van een bepaalde edelmetaal minder waard wordt dan bij de aanschaf, is er sprake van een koersverlies.

Voordelen beleggen in edelmetalen

Het is niet voor niks dat het beleggen in edelmetalen erg populair is. Deze beleggingsmethode heeft namelijk meerdere voordelen.

  • Stabiliteit: De meeste edelmetalen zijn vrij veilige beleggingen. Deze metalen hebben niet vaak te maken met extreme prijsstijgingen of prijsdalingen in korte periodes. Waar veel aandelen dalen tijdens een economische crisis, blijven de waardes van de edelmetalen vrij stabiel. 
  • Behoudt waarde: Waar andere metalen gaan roesten of verkleuren, blijven edelmetalen erg lang goed, omdat ze bestand zijn tegen corrosie en oxidatie. Hierdoor behouden deze metalen hun waarde.
  • Bescherming tegen inflatie: De meeste edelmetalen zijn waardevast. Men kan zichzelf dus beschermen tegen inflatie door te beleggen in edelmetalen.

Blijf op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Nu u bekend bent met de verschillende edelmetalen, de manieren om te beleggen in edelmetalen en de risico’s, kunt u zelf een afweging maken om wel of niet te gaan beleggen in edelmetalen. Om op het juiste moment in te stappen, is het belangrijk om de markt constant in de gaten te houden en grondig onderzoek te doen. Dit kost veel tijd. Heeft u weinig tijd, maar wilt u toch op de juiste manier beleggen, dan kunt u lid worden van een beleggersplatform als Beursgenoten. Mis geen belangrijke kansen. Vraag nu een gratis proefmagazine aan en krijg een voorsprong op beleggen!