NFT's kopen

NFT’s zijn in een korte tijd razend populair geworden. In 2020 was er nog weinig aandacht voor de non fungible token. Dit veranderde nadat een kunstenaar in maart 2021 zijn digitale kunstwerk “Everydays: the First 5000 Days” voor maar liefst 69 miljoen dollar verkocht. Hierna steeg de interesse naar NFT’s onder de beleggers. Maar wat is nou een NFT? Hoe kunt u NFT's kopen? En wat zijn de risico’s? U leest het op deze pagina.

Wat is NFT?

NFT is een afkorting voor non-fungible token. Wanneer u non-fungible letterlijk vertaald betekent het niet verwisselbaar of niet vervangbaar. Het is dus een token die uniek is. Er is er maar één van. Deze tokens zijn een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Om dit te koppelen wordt er gewerkt met zogenoemde smart contracts. NFT’s worden vaak verward met Bitcoin en andere cryptocurrency. Dit is niet helemaal terecht. In tegenstelling tot NFT’s zijn de cryptocurrency niet uniek en oneindig in te wisselen. Wanneer u uw Bitcoin verkoopt en u het een halfjaar later weer inkoopt dan heeft u in principe dezelfde munt. De waarde kan veranderd zijn, maar de munt blijft hetzelfde. NFT’s vallen daarom niet onder dezelfde categorie als deze cryptocurrency. Het zijn twee aparte dingen. 

Binnen de NFT-markt zijn er verschillende mogelijkheden om uw geld te beleggen, zo is het mogelijk om een social media bericht, een digitaal kunstwerk of een bepaalde video te kopen. Om het beeld van een NFT te verduidelijken, hebben we een voorbeeld. In 2021 is een tweet van de oprichter van Twitter als NFT verkocht voor bijna 3 miljoen dollar. De koper van de NFT wordt dus eigenaar van het bestand of item. Bij de aankoop ontvangt de koper een digitaal eigendomscertificaat, een handtekening en het bestand van de maker. U kunt dit vergelijken met wanneer iemand een boek koopt van een bepaalde schrijver en deze laat signeren door de schrijver van het boek. Het verschil met het kopen van NFT’s is, is dat deze alleen online verkrijgbaar zijn.

NFT’s kopen

Het aankoopproces van een NFT is een stuk ingewikkelder dan bijvoorbeeld het aankopen van een aandeel via een online broker. Aangezien dit een ingewikkeld proces is, hebben wij het aankoopproces in drie stappen opgedeeld:

  1. Er is beschikking nodig over een crypto wallet
    Voordat iemand een NFT kan kopen is beschikking over een crypto wallet nodig. Dit is een soort van digitale portemonnee. Deze wallet moet dan NFT’s en ETH (Ethereum) ondersteunen. Hier kan men bijvoorbeeld euro’s of dollars omwisselen naar ETH. Het is niet mogelijk om een NFT te kopen met de euro, maar wel in ETH daarom zou deze eerst omgewisseld moeten worden. Zodra u dit heeft gedaan kunt u door naar de volgende stap.
  2. Bezoek de NFT-marktplaats
    Nu is het tijd om een NFT-marktplaats te bezoeken. Er zijn meerdere marktplaatsen waar NFT’s worden aangeboden. Kijk van tevoren dus goed wat voor soort NFT’s er worden aangeboden op deze marktplaatsen. 
  3. Tijd om te bieden!
    Het kopen van NFT's kan beginnen. Plaats een bod op een NFT op de marktplaats. De meeste NFT’s worden geveild. Het kan ook voorkomen dat een NFT een vaste koopprijs heeft. Let er daarnaast op dat er soms ook extra administratiekosten zijn verbonden aan uw transactie. Kijk dit goed na om niet tegen onverwachte kosten aan te lopen.

Verkopen van NFT’s

Net als bij cryptocurrency kan de eigenaar het NFT verkopen. Dit kan gedaan worden door in te loggen op een marktplaats voor NFT’s en hier een bestand te uploaden (kunst, video, audio). Vervolgens moet er metadata aan dit bestand worden toegevoegd. De metadata zijn de beschrijving en het verhaal achter het digitale bestand. Al deze data wordt vervolgens samengevoegd en omgezet naar een gecodeerde versie. Dit wordt ook wel ‘hashen’ genoemd. Als dit is gebeurd, is het mogelijk om een eigen digitale handtekening te koppelen aan het bestand.

Vervolgens kan de aanbieder van de NFT zijn of haar wallet koppelen aan het account. Daarna moet er aangegeven worden of de verkoper een vast bedrag wilt of dat de kopers kunnen bieden op de NFT. Als dit is gebeurd, staat de NFT klaar voor de verkoop. Houdt er rekening mee dat bij het plaatsen van de NFT er administratiekosten in rekening worden gebracht.

Risico’s van beleggen in NFT’s

Het kopen van NFT’s kan een hoop rendement opleveren, maar het brengt ook verschillende risico’s met zich mee:

  • De crypto markt is een redelijk volatiele markt en is erg onvoorspelbaar. Net als bij cryptocurrency kunt u in een korte tijd een hoop geld verdienen, alleen kunt u uw geld ook net zo snel weer verliezen.
  • De markt voor NFT’s is een nieuwe markt. Zoals in het voorbeeld werd aangegeven, werd er een tweet verkocht voor bijna 3 miljoen euro. Echter, weet niemand op dit moment nog of deze prijs gaat stijgen of dat deze tweet straks niks meer waard is. Zo is de waarde alleen gebaseerd op vraag en aanbod. Het kopen van NFT's brengt dus een groot risico met zich mee.
  • Niet elke NFT heeft een copyright. Het kan voorkomen dat dit wel het geval is, maar dit is niet het geval bij de meeste NFT’s. Houdt hier rekening mee om latere problemen mee te voorkomen.

Ontvang gratis het Beursgenoten magazine

Bent u benieuwd naar veiligere beleggingsmethodes dan het kopen van NFT's? Vul uw e-mail in en ontvang gratis het Beursgenoten magazine vol met achtergrondinformatie en grondige analyses van kansrijke aandelen.