Investeren in goud of zilver?

Het beleggen in edelmetalen is erg populair onder de beleggers. Dit heeft voornamelijk te maken met de waardevastheid van de edelmetalen en het leuke rendement dat te behalen valt. De meest bekende edelmetalen zijn goud en zilver. Beide metalen hebben hun eigen voor- en nadelen. Op deze pagina leest u meer over goud en zilver, hoe u kunt beleggen in goud en zilver en wat de grote verschillen zijn tussen deze edelmetalen, zodat u zelf een afweging kunt maken om wel of niet te investeren in goud of zilver.

Dit moet u weten over goud en zilver

Goud en zilver vallen allebei onder de categorie ‘edelmetalen’. Zowel goud als zilver worden veel gebruikt voor het maken van sieraden, omdat ze beide bestand zijn tegen corrosie en oxidatie. Voor goud geldt dat het eerst gezuiverd moet worden om het materiaal harder te maken en te kunnen bewerken. Naast het maken van sieraden hebben deze metalen ook vele andere toepassingsmogelijkheden. Tot aan het eind van de 20e eeuw werden goud en zilver gebruikt als ruilmiddel in de vorm van munten. Tegenwoordig komen deze edelmetalen vaak terug in verschillende elektrische componenten, in de tandheelkunde, fotografie en batterijen.

Goud en zilver zijn waardevaste producten. Dit maak het interessant om te investeren in goud of zilver. Vanwege de waardevastheid zijn deze metalen interessant in tijden van crisis, omdat deze in tegenstelling tot andere beleggingsproducten hun waarde behouden. Zodra de economie weer op gang komt, kiezen veel beleggers ervoor om hun goud of zilver te verkopen om hun geld te investeren in een product dat op dat moment een hoger rendement oplevert.

Beleggingsmethodes goud en zilver

Het is mogelijk om op verschillende manieren te investeren in goud of zilver. We bespreken hieronder de opties.

Fysiek kopen

Het is mogelijk om fysiek goud of zilver te kopen, dit te bewaren en te verkopen wanneer de prijs van het goud of zilver is gestegen. Dit kan gedaan worden door munten of baren te kopen. Goud- en zilverbaren zijn zuiver goud en zilver, in de vorm van een staaf. Het nadeel van het fysiek kopen van goud of zilver is dat het op een veilige plek opgeborgen moet worden. Aangezien dit niet altijd thuis kan, moet het bij de bank worden opgeslagen. Voor het opslaan bij de bank worden kosten in rekening gebracht.

Derivaten

Een andere manier om te investeren in goud of zilver is door gebruik te maken van derivaten. Deze methode wordt vooral gebruikt voor het beleggen op korte termijn. Om te voorspellen of de koers gaat stijgen of dalen kan er gebruik gemaakt worden van Contracts For Difference (CFD’s).

Beleggen in ETF’s

Verder is het ook mogelijk om te beleggen in goud of zilver door ETF’s te kopen. Bij deze methode wordt er via onderliggende fondsen belegd in goud of zilver. Stel de prijs van goud of zilver stijgt, dan stijgt de waarde van deze ETF ook mee. 

 Beleggen in aandelen

Het is ook mogelijk om indirect te investeren in goud of zilver door aandelen te kopen. Zo zijn er geen aandelen beschikbaar die meebewegen met de prijs van goud of zilver. Wel is het mogelijk om te beleggen in aandelen van bedrijven die betrokken zijn in het proces van het winnen van goud of zilver. Dit kan bijvoorbeeld een mijnbouwbedrijf zijn die zich bezighoudt met het winnen van goud.

Investeren in goud of zilver?

Goud en zilver hebben beide hun voor- en nadelen. Een overzicht van de grootste verschillen, maakt het gemakkelijker om een afweging te maken om wel of niet te investeren in goud of zilver.

  • Vrijstelling BTW: Voor goud dat aangemerkt wordt als ‘beleggingsgoud’ geldt een vrijstelling van btw. Voorbeelden hiervan zijn goudbaren en gouden munten. Voor zilver zijn er andere regels. Zo geldt er alleen voor zilveren munten een vrijstelling, omdat deze gezien worden als een beleggingsobject. Voor andere zilveren producten is het niet mogelijk om een vrijstelling te krijgen.
  • Inkoopprijs: De prijs van zilver is goedkoper dan die van goud. Zo kunt u als belegger voor minder geld meer zilver kopen dan goud. Dit maakt zilver interessant voor de belegger met een kleiner vermogen. 
  • Risico: Over het algemeen loopt men minder risico bij het beleggen in goud dan bij het beleggen in zilver. Aangezien er minder geïnvesteerd wordt in zilver dan in goud, is de zilvermarkt een stuk volatieler. Hierdoor brengt het investeren in zilver meer risico met zich mee, maar valt er op korte termijn ook een hoger rendement te behalen.
  • Opslagkosten: Bij het kopen van fysiek goud of zilver moet er ook rekening gehouden worden met de opslag. De opslagkosten voor goud zullen in verhouding met zilver een stuk lager zijn, omdat goud een hogere waarde heeft dan zilver. Het opslaan van tienduizend euro aan zilveren munten kost namelijk meer ruimte dan het opslaan van tienduizend euro aan gouden munten.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Wanneer is het beste moment om goud of zilver te kopen? Wat zijn de ontwikkelingen binnen de goud- en zilvermarkt? En wat zijn de beste beleggingsmethodes? Voor antwoorden op deze en meer vragen heeft Beursgenoten regelmatig analyses met diepgaand onderzoek. Deze bevindingen zijn terug te vinden op onze website en het Beursgenoten magazine. Beursgenoten staat bekend om haar parels. Met een lidmaatschap van Beursgenoten bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en mist u geen belangrijke kansen.