Beleggen in ETF's

Beleggen in ETF's

Er zijn meerdere manieren om te beleggen. U kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties of in beleggingsfondsen. Een van de bekendste manieren van beleggen is beleggen in ETF’s. Wat is een ETF en hoe werkt het beleggen in ETF’s? Bij Beursgenoten leggen we het graag uit. 

Alles over ETF’s


Wat zijn ETF’s?

ETF staat voor Exchange Traded Funds. ETF's worden ook wel een trackers of passieve fondsen genoemd. Beleggen in een ETF is een manier van beleggen waarbij u op een eenvoudige manier gespreid kunt beleggen in een index. Een ETF is nagenoeg gelijk aan de stand van een index, dit komt doordat een ETF technisch gezien een beleggingsfonds is waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen.

Beleggen in ETF’s

Beleggen in ETF’s is interessant voor particuliere beleggers die met weinig vermogen een gespreid portefeuille willen. Er zijn verschillende manieren om te beleggen in ETF’s. Hiervoor heeft u een broker nodig. Een broker kan een bank zijn of een gespecialiseerde partij, zoals een online broker.

Voorbeeld beleggen in ETF’s

Wanneer u een zo breed mogelijk portefeuille wilt, kunt u beleggen in een Wereld ETF. Bij een Wereld ETF wordt er belegd in meer dan 3300 beursgenoteerde bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld. Door in een Wereld ETF te beleggen zal de invloed van koerswijzigingen ook minimaal zijn.

De risico’s van beleggen in ETF’s

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, zo ook het beleggen in ETF’s. Beleggen in ETF’s zorgt er wel voor dat de risico’s laag blijven. Desondanks is het goed om te weten wat de risico’s zijn voor u begint met beleggen in ETF’s. 

Financieel risico

Net als bij andere beleggingsvormen, kan uw inleg minder waard worden. Wanneer een index daalt waar uw ETF aan verbonden is, zal uw ETF minder waard worden. Wanneer de index weer stijgt, zal uw ETF ook weer in waarde stijgen.

Valutarisico

Wanneer u belegd in ETF’s, is de kans groot dat u te maken krijgt met andere valuta’s. Aandelen die genoteerd staan op buitenlandse markten en staan weergegeven in andere valuta, zullen eerst moeten worden omgezet naar euro’s, voor het te verhandelen is op de Europese beurs. Een stijging van de euro ten opzichte van de vreemde valuta van het land waarin u belegt heeft een negatief effect.

Waarom beleggen in ETF’s?

Er zijn een aantal redenen waarom beleggen in ETF’s interessant is. Zoals eerder benoemd is kunt u met een klein vermogen toch een gespreid portefeuille opbouwen.

Lage kosten

Het beleggen in ETFs is goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld belegd in traditionele beleggingsfondsen. De kosten bij ETF’s liggen lager omdat er geen fondsmanagers aan te pas komen. Vooral voor beleggers met weinig vermogen is het belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Anders gaat het ten koste van het rendement.

Transparant

Het beleggen in ETF’s is transparant. Dit komt doordat ETF een index volgt, zodat u precies weet waarin wordt belegd. Op ieder moment van de dag kunt u zien hoe uw belegging er voor staat. Bij beleggingsfondsen is dit minder transparant. 

Flexibiliteit

Handelen in ETF’s brengt veel flexibiliteit met zich mee. Bij ETF’s is het namelijk mogelijk om gedurende de dag in en uit te stappen. Zo kunt u direct reageren wanneer er grote veranderingen plaatsvinden op de markt.

Is beleggen in ETF's iets voor u? Wij raden u aan om u altijd eerst goed in te lezen in het beleggingsinstrument voordat u begint met beleggen. Zorg ervoor dat u een manier van beleggen kiest dat bij u past. Bent u een offensieve of defensieve belegger? Wilt u zelf beleggen of beheerd beleggen? En in welke producten wilt u investeren? Ga dit bij uzelf na voor u begint met beleggen. 


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrantsbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.