Obligaties in wervelende markten

Disclaimer: onderstaand artikel bevat mogelijk verouderde informatie. 

In de sector van de grondstoffen heeft zich een klein bloedbad voltrokken, zowat alle grondstoffen zijn in de afgelopen maanden fors goedkoper geworden. Uitzonderingen op deze regel zijn er bijna niet. De reden voor de prijsval is niet helemaal duidelijk. Sommige economen vrezen dat er opnieuw barre tijden voor de wereldeconomie op komst zijn, wat zich automatisch in verdere prijsdruk bij de commodities zal vertalen.

Enkele weken geleden was er inderdaad al de waarschuwing dat de groeivertraging in China ernstigere gevolgen zou hebben dan de crisis in Griekenland. De mist rond China is nog niet volledig opgetrokken, maar stilaan wordt wel duidelijk dat de economie van het land aan het vertragen is. Het officiële BNP-cijfer wijst op een groei van toch nog 7%, maar het waarheidsgehalte van dit rapport wordt in twijfel getrokken.

Volgens heel wat waarnemers spreekt vooral de evolutie van de olieprijs boekdelen. De prijs voor een vat crude (West Texas Intermediate) is teruggevallen tot onder de 50 dollar per vat en alles wijst op een verdere prijsdaling. Andy Brown, een topmanager van Shell, schetst een weinig optimistisch beeld van de oliemarkt. Hij verwacht dat een herstel van de olieprijs nog lang op zich kan laten wachten.

Brown denkt daarbij aan een periode van vijf jaar. Het herstel zal volgens hem maar geleidelijk aan verlopen, waarbij hij nogmaals verwijst naar de verzwakkende economische situatie. Daardoor is de vraag naar olie wereldwijd gedaald, waardoor de olieprijs automatisch onder druk kan blijven staan. Maar Brown maakt zich niettemin sterk dat de fundamentals onder de oliemarkt na verloop van tijd zullen verbeteren. Het is hoe dan ook een feit dat de voorraden aan olie en andere fossiele brandstoffen beperkt zijn. Wanneer we deze grondstoffen willen blijven gebruiken, zullen we eraan moeten wennen dat de prijzen op een bepaald punt opnieuw gaan stijgen.

Wie op het standpunt van Brown staat, mag kijken naar een obligatie van Petrobras Global Finance. De looptijd duurt tot 14 januari 2021, de coupon bedraagt 3,75% en de koers 75,62%. De rating bedraagt BBB-. Daarnaast heeft ook Transocean obligaties lopen (in dollar tot 15 december 2021, coupon 6,375%, koers 77,06%, rating eveneens BB+). Beursgenoten: tracht u te behoeden voor verkeerde beleggingsbeslissingen en zoekt voor u de parels!

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.