Bitcoin, een zeepbel op knappen?

Het extreem speculatieve karakter van de Bitcoin doet denken aan de Nederlandse tulpengekte in de gouden eeuw en de dot-com hype eind vorige eeuw. Toen ‘beleggers’ met dollartekens in de ogen als halvegaren achter elkaar aan renden. Uiteindelijk bleken het uit elkaar spattende zeepbellen. Gordon Gekko´s fameuze ‘greed is good’ speech in de film Wall Street (1987) was een fantastisch staaltje acteertalent. Maar dichter bij de waarheid corrumpeert hebzucht en dat leidt uiteindelijk tot verloedering en als laatste tot verderf van uw lieve spaargeld. Berouw komt altijd na de zonde!

Magische aantrekkingskracht

De magie van de anonimiteit en toezichtloosheid van de ongrijpbare computermunt, alsook de fascinatie van de blockchain technologie erachter, doet menig hart sneller kloppen. Vanaf het laagste punt in september gemeten, sloot de Bitcoin vorige week (net onder 5.500 dollar) met een winst van 85% in bijna een maand tijd. Sinds begin dit jaar is de koers al meer dan 400% in waarde gestegen.

Maar de Bitcoin fluctueert te veel in waarde. Is toezichthouders te ondoorzichtig en bovendien extreem energie-intensief om te ‘delven’. De grootste mijnfabriek van Bitcoins herbergt in China 25.000 computers, die 24/7 complexe digitale codes proberen te kraken. Bovendien is de techniek achter cryptomunten nog zo nieuw, dat de risico's niet goed te overzien zijn wanneer het misgaat. Hoe om te gaan met cyberveiligheid, hackgevaar en eventuele bugs die het systeem binnen kunnen sluipen? En wat gebeurt er bij een grote ramp, ingegeven door Moeder Natuur, menselijke fout of terrorisme? Zonder elektriciteit en Wifi verworden virtuele munten, letterlijk, tot een waardeloos goed.

Macht en controle niet uit overheidshanden

Om de titel ‘valuta’ te verdienen moeten er transacties mee kunnen worden uitgevoerd en moet het een vaste waarde vertegenwoordigen. Maar een computermunt is niet (overal) gemakkelijk te besteden en door de hoge mate van volatiliteit en liquiditeit, fluctueert de waarde te veel om een constante rekeneenheid genoemd te mogen worden.

Het ontbreken van een juridisch kader wordt door criminelen en fraudeurs aangegrepen zich vol op de digitale munt te storten omdat betalingen justitieel niet getraceerd kunnen worden. Hierdoor zit alles ook tegen oplichting aan. China sloot vorige maand diverse Bitcoin exchanges en schortte Initial Coin Offerings (ICO’s) voor onbepaalde tijd op. Daar is het dus gedaan met de pret en de verliezers likken hun wonden. Ook de AFM en DNB blijven onverkort waarschuwen tegen de risico’s. Wil u het wel horen?

Het voelt als een soort anarchie, wij maken onze eigen munt. Weg met de controle, weg met het toezicht! Maar denkt u nu echt dat de overheden dit zullen toelaten? Wanneer het echt een veilige coin zou zijn, dan gaat de overheid reguleren, of verbieden zoals in China. Dat laatste acht ik voor 99.9% het meest waarschijnlijk. Ze zullen dan met een eigen Euro Coin komen, een dollar Coin en ga maar door. Wie niet luisteren wil zal voelen. Koester uw vreugde en de emotie van uw (nep) winsten, realiseer deze als u kunt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De dag zal komen, alleen het uur en tijdstip zijn nog niet bekend waarop veel “believers” met lege handen staan…

Houd uzelf niet voor de gek door te geloven dat monetaire autoriteiten óóit het beheer van geld zullen overdragen aan computer whizzkids. De geprezen blockchain technologie zou in de toekomst hoogstens kunnen leiden tot door de overheid gereguleerde cryptovaluta’s. Voor het zover is, biedt elke koersstap hoger in de Bitcoin een beter uitstapmoment. Voordat de bubbel barst.