Beleggen in Ethereum 

Wanneer u zich gaat verdiepen in beleggen in cryptocurrency, komt u ongetwijfeld de term Ethereum tegen. Ethereum is een altcoin die na Bitcoin wordt gezien als een van de grootste cryptocurrency munten. Daarbij is Ethereum de naam van het platform, gebaseerd op blockchain technologie. De digitale munten oftewel het cryptogeld wordt Ether, Ethers, ETH of Ether Tokens genoemd. Dit klinkt wellicht ingewikkeld, daarom leggen we het een en ander uit in dit artikel 

Alles over Ethereum


Wat is Ethereum?

Ethereum is een open source platform dat gebouwd is op basis van blockchain technologie. Met blockchain wordt technologie bedoeld waar transacties mee vastgelegd worden. Bij Etherum gaat het niet enkel om digitaal geld: het versturen van een bericht of document wordt ook gezien als transactie.

De blockchain technologie fungeert als database zonder eigenaar, die eigendommen vastlegt en transacties afhandelt. Hierdoor is de snelheid van handelen vrij snel. Het doel van Ethereum als platform is om dit voor iedereen toegankelijk te maken en de tussenpersonen, zoals banken, uit te sluiten van dit proces. Zelf zeggen ze: It's a marketplace of financial services, games and apps that can't steal your data or censor you. 

Smart contracts

Ethereum wil de basis vormen om smart contracts en decentralized applicaties (dApp) op te lanceren. Dit moet op een veiligere manier gaan dan bij het huidige internet. Ethereum heeft daarvoor een eigen programmeertaal ontwikkeld waarin de smart contract en de decentrale applicaties geschreven kunnen worden: solidity. 

Een smart contract, of een slim contract, is een contract dat is vastgelegd binnen de blockchain. Door middel van de programmeertaal kunnen ontwikkelaars smart contracts opstellen. Het grote voordeel hiervan: het contract is niet te manipuleren. Het is dus een enorm veilige manier van het vastleggen van afspraken. Wie weet kopen we in de toekomst wel huizen op basis van smart contracts.

Decentrale apps: dApp

Naast de smart contracts kent Ethereum nog een groot voordeel: het maken van decentrale apps, oftewel dApps. De applicaties worden gebouwd op de bestaande blockchain. Een decentrale app op Ethereum is een open source app, de code is dus voor iedereen zichtbaar. Daarnaast zijn de decentrale apps immuun voor corruptie en ongewenste aanpassingen en kunnen niet offline gehaald worden.

Digitale munt: ether

Er wordt weleens gedacht dat Ethereum de naam van de cryptocurrency is. Dit is echter niet juist. Het platform heet Ethereum, de munt (of token) heet ether. 

De ether is eigenlijk het brandstof van het netwerk. Applicatie ontwikkelaars betalen met ethers voor diensten op het Ethereum netwerk. Ethers kunnen verdiend worden door onderdeel te worden van de blockchain technologie, door een computer beschikbaar te stellen. Ook kan er gehandeld worden in ethers. Waar de bitcoin echt is bedoeld om als particulier in winkels mee te betalen, is de ether alleen ontwikkeld om op het platform te gebruiken. Om de ether te gebruiken als betaalmiddel, is het nodig om een Ether wallet te hebben. 

Hoe te beleggen in Ethereum

Ethers kunnen gekocht worden bij diverse partijen. Een bekende partij in Nederland waar de ether gekocht kan worden is Bitvavo. Ook kan er gehandeld worden bij brokers, zonder dat u de munt daadwerkelijk in bezit hoeft te hebben. Ook is het mogelijk om Ethereum te verkrijgen door te ruilen voor andere cryptocurrency. 

De laatste periode is de populariteit van Ethereum flink gestegen. Houd daarom goed de koers in de gaten! Net als andere cryptocurrency’s, is ook deze munt erg volatiel. 

Voordelen van beleggen in Ethereum

Er zitten een aantal voordelen aan het beleggen in Ethereum. We zetten er een aantal op een rijtje. 

Investering

Ethereum is erg populair onder beleggers. De waarde van de munt is erg volatiel waardoor het voor beleggers erg interessant is om mooie rendementen mee te behalen. De waarde van de ether is het afgelopen jaar vertienvoudigd. 

Transacties

Zoals uitgelegd, is Ethereum zoveel meer dan alleen een digitale munt. Het is een open source netwerk, dat gebruik maakt van blockchain technologie. De invloed hiervan op onze manier van leven en afspraken maken kan enorm zijn. Ethereum kan ook worden gebruikt om een transactie te doen naar iemand. Dit kan zonder dat er een bank of tussenpersoon bij komt kijken, waardoor het supersnel kan worden geregeld.

Risico’s van beleggen in Ethereum

Beleggen in Ethereum kan zorgen voor mooie rendementen. Maar Ethereum is net als andere cryptocurrency erg volatiel. Mede hierdoor kunnen er mooie rendementen behaald worden, maar kunt u ook erg snel uw inleg (deels) verliezen. Lees u daarom altijd goed in voordat u begint met beleggen!

Waarom beleggen in Ethereum?

De Ethereum coin is erg volatiel, waardoor er mooie rendementen mee te behalen zijn. Echter is de cryptocurrency minder volatiel dan andere soorten crypto. Ethereum is na bitcoin een van de grootste cryptocurrencies, hierdoor is het stabieler dan de meeste altcoins, waardoor een investering minder risicovol is. Daarnaast is het zoveel meer dan een munt, waardoor het platform zeer interessant is als investering op de lange termijn. 


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer