Blue Chip Aandelen

We leven tegenwoordig in een tijd waarin u weinig rente op uw spaarrekening ontvangt. Aangezien het niet meer echt rendabel is om geld te sparen, is het daarom wellicht interessant om uw geld te beleggen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan beleggen in Blue Chip aandelen. Maar wat zijn Blue Chip aandelen? Hoe kunt u ermee beginnen? En waarom zou u voor Blue Chip aandelen gaan en niet voor ander soort aandelen? In dit artikel bespreken we al deze kwesties, zodat u er een goed en objectief beeld van krijgt.


Alles over Blue Chip aandelen


Wat zijn Blue Chip Aandelen?

Blue Chip aandelen zijn aandelen van bedrijven die een goede naam hebben. Ze zijn financieel stabiel, hebben een goede reputatie en zijn doorgaans al zeer lang en succesvol actief in een bepaalde sector. Het zijn dus in principe aandelen voor mensen die weinig risico zoeken in hun beleggingen.

Wanneer aandelen van een bedrijf als Blue Chip aandeel worden beschouwd, is niet in beton gegoten. Het gaat met name om grote bedrijven die bekend zijn bij het grote publiek, opgenomen in de grote aandelenindexen en behoren tot de marktleiders binnen hun sector. Met name de belegger met een langetermijnvisie zal geïnteresseerd zijn in het beleggen in Blue Chip aandelen. 

Concreet kunt u bij Blue Chip aandelen aan grote, gevestigde bedrijven denken waarvan u zeker weet dat die niet snel gaan omvallen. Bedrijven die in principe iedereen kent, mocht iemand op straat een interview houden. Denk bijvoorbeeld aan internationale bedrijven zoals Microsoft, Amazon, Apple, Starbucks en Disney. 

Hoe kunt u beleggen in Blue Chip aandelen?

U kunt op verschillende manieren beginnen met beleggen in Blue Chip aandelen. Wilt u zelf beleggen? Dan kunt u simpelweg de aandelen aankopen bij de bank of bij een andere broker. Heeft u weinig ervaring met beleggen, dan kan het lastig zijn om zelf te gaan beleggen in aandelen.

U kunt er echter ook voor kiezen om een adviseur ter hand te nemen. U regelt dan alles wel zelf, maar als u eventuele vragen of problemen heeft, dan kunt u bij deze adviseur te rade gaan. Deze voorziet u dan van gepast advies, of zegt wat wel of niet aan te raden is.

Wilt u er verder helemaal geen tijd aan besteden? U kunt er ook voor kiezen om alles helemaal uit te besteden. U kunt de handel in aandelen dan uitbesteden aan een vermogensbeheerder. U heeft er dan verder geen omkijken naar. Beheerd beleggen is ideaal voor mensen die wel rendement willen halen, maar verder liever niet bezig zijn met de gehele aandelenwereld.

Voor- en nadelen van beleggen in Blue Chip aandelen

Er zijn een aantal voor- en nadelen met betrekking tot het beleggen in Blue Chip aandelen:

Voordeel: weinig risico

Een groot voordeel van het beleggen in Blue Chip aandelen is het lage risico. Blue Chip aandelen zijn aandelen van grote, internationale en stevige bedrijven. De kans dat ze failliet gaan of in de problemen komen is vrij klein. Hierdoor is het beleggen in Blue Chip aandelen weinig risicovol. 

Voordeel: concurrentievoordeel

Een ander punt is dat Blue Chip bedrijven vaak een concurrentievoordeel hebben. De bedrijven zijn al zo gevestigd dat als zij bijvoorbeeld een nieuw product op de markt brengen het veel sneller geaccepteerd zal worden dan bij een nieuw bedrijf. Daardoor kan de aandelenwaarde dan ook flink verhogen.

Nadeel: weinig rendement

De kans op een hoog rendement is kleiner met Blue Chip aandelen dan bijvoorbeeld aandelen van een opkomend techbedrijf. De groei is niet zo sterk als bij deze bedrijven. Daarentegen is het investeren in dergelijke nieuwe bedrijven veel risicovoller en gaat gepaard met een hogere volatiliteit. 

Nadeel: ook deze bedrijven kunnen failliet gaan

Ook grote bedrijven kunnen failliet gaan. Dit kan komen doordat ze niet op tijd sturen op de ontwikkelingen in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten van analoge camera's, grote ketens van videotheken of warenhuizen. Gaan zij niet met de tijd mee, dan leggen ook zij het loodje. Denk daarom altijd goed na in elke Blue Chip aandelen u wilt investeren. 

Bent u een defensieve belegger? Dan zijn Blue Chip aandelen zeker geschikt voor u. Lees u altijd goed in voordat u begint met beleggen.

Een voorsprong in beleggen? Neem dan een abonnement op Beursgenoten. 

Vertel mij meer!


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer