Wat zijn ETF’s?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, cryptocurrency of grondstoffen. Al deze beleggingsmethodes hebben hun eigen voor-en nadelen. Zo loopt u bij de ene methode meer risico dan bij de ander. Een beleggingsmethode die steeds populairder wordt onder de belegger is het beleggen in ETF’s. Wat zijn ETF’s? Hoe kunt u beleggen in ETF’s? En wat zijn de voor- en nadelen van het beleggen in ETF’s? U leest het op deze pagina.

Overzicht ETF’s

  • Wat zijn ETF’s?
  • Beleggen in ETF’s
  • Voor- en nadelen ETF’s

Wat zijn ETF’s?

Steeds meer beleggers kiezen ervoor om te beleggen in ETF’s. Maar wat is nou een ETF? Een ETF staat voor Exchange Traded Funds, oftewel een fonds dat verhandeld wordt op de beurs. Met een ETF investeert u in een beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen. Vroeger werden ETF’s daarom ook wel indextrackers genoemd. Een index bestaat uit een verzameling van aandelen of obligaties van verschillende bedrijven. Het verschilt per index hoeveel bedrijven er op zijn genomen in de index, waar de bedrijven gevestigd zijn of in wat voor branche de bedrijven zich bevinden. Voorbeelden van bekende indexen zijn de Dow Jones en de S&P 500. Zo zijn in de S&P 500 de 500 grootste Amerikaanse bedrijven opgenomen.

Beleggen in ETF’s

Nu u weet wat een ETF is, is het handig om te weten hoe u kunt beleggen in ETF’s. Het beleggen in ETF’s is interessant voor particuliere beleggers met weinig vermogen die toch een gespreid portefeuille willen. Voor het kopen van een ETF heeft u een broker nodig. Zo is het mogelijk om zowel via een bank of een online broker te beleggen in ETF’s.

Soorten ETF’s

U weet nu wat een ETF is, maar net als bij aandelen zijn er ook verschillende soorten ETF’s. Het is handig om te weten welke soorten ETF’s er zijn, zodat u uw beleggingsstrategie hierop kan aanpassen. Zo zijn er ETF’s gericht op indexen, obligaties, grondstoffen, industrieën of bepaalde valuta. Als iemand bijvoorbeeld wilt beleggen in goud, maar dit niet thuis wilt opslaan kan hij of zij ervoor kiezen om een goud ETF te kopen. De waarde van deze ETF is gelijk aan de goudprijs. Zodra de prijs van goud toeneemt, stijgt ook de van deze ETF. 

Kosten beleggen in ETF’s 

Het beleggen in ETF’s brengt ook kosten met zich mee. De uitgever van de ETF rekent een vergoeding voor het onderhoud en het beheer van de ETF. Deze beheerkosten voor een ETF zijn erg laag, omdat het niet actief wordt beheerd. Dit percentage ligt meestal tussen de 0,2% en 0,6%. Een overzicht van de exacte kosten en meer informatie over de ETF is terug te vinden in het prospectus. Daarnaast kan het ook voorkomen dat u transactiekosten moet betalen aan uw broker bij de aankoop of verkoop van ETF’s. Deze kosten verschillen per broker.

De voor- en nadelen van ETF’s

Het is niet voor niks dat het beleggen in ETF’s steeds populairder wordt onder de particulier belegger. Het beleggen in ETF’s brengt namelijk vele voordelen met zich mee, waaronder het opbouwen van een gespreid portefeuille met een klein vermogen. Net als elke andere beleggingsmethode heeft het beleggen in ETF’s ook een aantal nadelen. Wat deze voor- en nadelen van ETF’s zijn, wordt hieronder toegelicht.

Voordelen ETF’s

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers kiezen voor ETF’s. Een veel voorkomende reden is het opbouwen van een gespreid portefeuille tegen lage kosten. Daarnaast heeft het beleggen in ETF’s nog meerdere voordelen.

  • Lage kosten: Over het algemeen zijn de kosten voor het beleggen in ETF’s goedkoper dan het beleggen in traditionele beleggingsfondsen. Dit heeft er grotendeels mee te maken dat ETF’s passief worden beheerd. Hierdoor zijn de beheerkosten van een ETF een stuk lager dan bij traditionele beleggingsfondsen die actief worden beheerd.
  • Transparantie: ETF’s zijn transparanter dan beleggingsfondsen, omdat ETF’s altijd een index volgen. Deze index is openbaar voor iedereen. Zo kan men zien hoe hun belegging ervoor staat. Bij beleggingsfondsen is dit niet altijd even duidelijk. 
  • Flexibiliteit: ETF’s zijn net als de meeste aandelen flexibel. ETF’s kunnen op ieder moment worden verhandeld wanneer de beurs is geopend. Hiermee is het mogelijk om direct op veranderingen te kunnen reageren. 

Nadelen ETF’s

Nu u weet wat de voordelen van ETF’s zijn, is het ook goed om te kijken naar de nadelen. Ook met ETF’s loopt u namelijk een financieel risico. 

  • Valutarisico: Bij het beleggen in ETF’s is er een grote kans dat u te maken krijgt met andere valuta. Aandelen uit het buitenland met een andere valuta moeten eerst worden omgewisseld naar euro’s. Wanneer de euro stijgt ten opzicht van de vreemde valuta van het land waarin u belegt heeft dit nadelige gevolgen.
  • Grote aandelen bepalen de koers van de index: Bij het beleggen in een ETF heeft u geen invloed in welke aandelen u koopt. Het kan voorkomen dat de top 10 aandelen binnen een ETF de koers van de gehele ETF bepalen. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken.
  • Gemiddeld rendement: ETF’s zijn door de spreiding van aandelen in de meeste situaties minder risicovol dan losse aandelen. Hierdoor leveren de meeste ETF’s over het algemeen minder rendement op dan losse aandelen. Dit wil niet zeggen dat ETF’s niet rendabel zijn. Het is altijd mogelijk om hier een mooi rendement mee te behalen.

Mis geen kansen met Beursgenoten

Nu u weet wat ETF’s zijn en hoe u kunt beleggen in ETF’s, kunt u een afweging maken of u wel of niet wilt beleggen in ETF’s. Het is altijd belangrijk om u goed in te lezen in de ontwikkelingen en trends die zich afspelen in de markt waarin u wilt beleggen. Het doen van onderzoek en grondige analyses kost veel tijd. Heeft u niet alle tijd, maar wilt u toch op de juiste manier beleggen, dan kunt u lid worden van een beleggersplatform als Beursgenoten. Wilt u weten waarin u het best kunt beleggen? Vul uw e-mail in en ontvang gratis het Beursgenoten magazine vol met achtergrondinformatie en grondige analyses van kansrijke aandelen.