Beleggen in AEX indexAEX index

Als u zich interesseert in beleggen, heeft u de term AEX index vast al eens vaker voorbij zien komen. De AEX index staat voor Amsterdam Exchange Index. De AEX is de belangrijkste Nederlandse beursindex. U kunt als belegger zelf beleggen in de AEX index door middel van indexbeleggen. Het is ook mogelijk om te beleggen in de losse aandelen die onder de AEX index vallen. 

Alles over de AEX index


Wat is de AEX index?

In de AEX index worden de koersontwikkelingen van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland weergeven. Denk dan aan grote bedrijven zoals Unilever en KPN. De AEX index wordt vaak als belangrijke graadmeter gebruikt om te zien hoe Nederland er economisch voorstaat. De AEX is de belangrijkste Amsterdamse beursindex. Een beursindex is een koersgemiddelde van een aantal bedrijven die met elkaar deze index vormen. 

Als de beursindex stijgt is dit positief. Dit betekent namelijk dat de koersen van de aandelen gestegen zijn. Met deze cijfers is het goed in te schatten hoe de markt ervoor staat. Er zijn meerdere beursindexen. Ieder land heeft zijn eigen variant. 

De Amsterdamse effectenbeurs is onderdeel van Euronext. Middelgrote bedrijven worden weergegeven in de AMX Index en de kleinste aandelen in de AScX Index.

Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van de aandelen die in de AEX index staan, wordt de stand van de AEX berekend. Op reguliere beursdagen opent de AEX index om 9 uur ‘s ochtends en wordt de openingskoers bekend gemaakt. 

Geschiedenis van de AEX index

Op 4 maart 1983 is de AEX index opgericht. In eerste instantie onder de naam EOE index. EOE is een afkorting voor European Options Exchange. De index was een idee van Tjerk Westerterp. De AEX index was de eerste index in Europa die continu uitgerekend werd. Door de komst van de AEX index werd het mogelijk om te gaan speculeren op bewegingen van de beurs als geheel. 

Bij de oprichting bestond de index uit 13 aandelen, onder andere van Ahold, Heineken en KLM. Deze aandelen zijn nu nog steeds te vinden in de index. Tot het jaar 1990 werden er zo nu en dan aandelen toegevoegd aan de index. In 1990 werd het aantal van 25 aandelen bereikt en vandaag de dag bestaat de index nog steeds uit 25 aandelen. 

Samenstelling van de AEX index

De AEX index bevat de 25 meest verhandelde fondsen en belangrijkste fondsen en bedrijven die aan de Euronext zijn genoteerd. Bedrijven zoals ING Groep, Adyen, Philips en Randstad zijn allemaal terug te vinden in de AEX index. De bedrijven worden ‘gewogen’. Dit gewicht is afhankelijk door de marktkapitalisatie van zijn eigen aandelen. Dit houdt in dat er gekeken wordt naar hoeveel de aandelen bij elkaar waard zijn. 

De waarde van de aandelen in de AEX index schommelen. Om deze reden zal er ieder jaar opnieuw bekeken worden hoeveel gewicht een bedrijf heeft. Om de marktkapitalisatie te bereken, worden alleen de vrij verhandelbare aandelen aandelen meegerekend. Het is ook een regel dat een aandeel niet meer dan 15% van de AEX index mag uitmaken.

Elk kwartaal vindt een herweging van de AEX index plaats. Daarnaast wordt één keer per jaar uitgebreid gekeken naar de samenstelling van de index. Deze herweging of herindeling van de AEX index wordt bepaalt door het AEX steering committee. 

Beleggen in de AEX index

Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om beleggen in de AEX index. Met de AEX index kunt u zien wat de koersen zijn van verschillende aandelen. U kunt in deze losse aandelen beleggen. U kunt er ook voor kiezen om in de AEX zelf te beleggen, dat heet indexbeleggen. Dit kan op meerdere manieren.

ETF tracker

Eén van de manieren om in een index te beleggen is met een ETF tracker. Dit is een beleggingsproduct dat een index kan volgen. De verdeling van de aandelen wordt dan volledig overgenomen. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld zelf niet veel tijd heeft om alle koersen in de gaten te houden.

CFD’s 

Een andere manier is beleggen in CFD’s. CFD’s zijn hefboomproducten. Met een CFD kunt u inzetten op stijgingen en dalingen van de koersen op de AEX index. Hiermee speelt u goed in op de schommelingen van de koers binnen de AEX index. U kunt vervolgens zelf bepalen of u koopt of short gaat. Als u koopt verdient u geld bij een stijgende koers. Als u short gaat verdient u geld bij een dalende koers. Bent u een actieve en fanatieke belegger met kennis van de beurs, dan is deze manier van beleggen wellicht iets voor u.

Opties

Handelen in opties is de volgende mogelijkheid. Bij het kopen van een optie, koopt u het recht om een bepaalde hoeveelheid effecten in de toekomst voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van deze onderliggende waarde en de looptijd van het contract van de optie.

Losse aandelen

U kunt ook losse aandelen kopen binnen de AEX index. U wordt dan een stukje eigenaar van een bedrijf en kan eventueel meedelen in de winst en ontvangt koerswinst. 

Risico’s beleggen in de AEX index

Beleggen is altijd risicovol. Als u gaat indexbeleggen in de AEX index is het mogelijk om het risico te spreiden. Dit komt doordat u met het beleggen in een index minder afhankelijk bent van de koers van de individuele aandelen. Uw belegging is namelijk gespreid over alle aandelen van de index. 

Ook bij beleggen in de AEX loopt u risico om u geld of een deel ervan te verliezen. Net als bij andere beleggingen loopt u het risico op koersfluctuaties. Uw beleggingen kunnen altijd meer of minder waard worden.  

Waarom beleggen in de AEX index?

Als u gaat beleggen in de AEX index spreekt u van een stabiele belegging. Het kost u daarnaast niet veel tijd en moeite, vooral niet wanneer u kiest voor beleggen met een ETF tracker. Het is daarnaast ook een voordeel dat u met een ETF tracker kosten bespaard op brokers of vermogensbeheerders. 

Het is verstandig om te beleggen in de AEX index op de lange termijn. Als u uw geld vastzet voor een langere periode brengt dit meer risico’s met zich mee. Dit betaalt zich weer uit in een hoger rendement.

Tot slot is beleggen in de AEX index een redelijk makkelijke manier van beleggen. U hoeft namelijk niet constant verschillende bedrijven te volgen. Om deze reden is indexbeleggen een populaire strategie onder mensen die niet te veel willen steken in hun beleggingen. 

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de AEX index en alle andere zaken die met beleggen te maken hebben? Word Beursgenoot! Met een lidmaatschap van Beursgenoten blijft u op de hoogte van de laatste stand van zaken. We voorzien u daarnaast van kritische beursanalyses. 

Word ook een Beursgenoot!