Indexbeleggen: welke mogelijkheden zijn er?

Wilt u een begin maken met beleggen dan is indexbeleggen een eenvoudige manier om te starten met beleggen. Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. U volgt namelijk de markt in plaats van hem te verslaan.

Met indexbeleggen volgt u een bepaalde index, bijvoorbeeld de AEX, Dow Jones Index of de Nasdaq. U kunt indexbeleggen in aandelen, obligaties of in grondstoffen. Dit doet u door middel van het handelsinstrument trackers, ook wel ETF’s genoemd. Een ETF – Exchange Traded Funds – volgt diverse soorten indices zoals de Dow Jones Index of AEX. Hierdoor belegt u niet in één bedrijf, maar in de index in zijn geheel.

Alles over indexbeleggen


Wat is een aandelenindex?

Een aandelenindex is het gewogen gemiddelde van een aantal geselecteerde aandelen die voldoen aan bepaalde criteria. Er zijn verschillende indices. We behandelen een aantal van de bekendste. 

AEX index

De index waar naar wordt gekeken in Nederland, is de AEX index. De naam van deze index heeft u vast weleens voorbij horen komen op het journaal. AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. De 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn te vinden op de AEX index. Denk bijvoorbeeld aan grote bedrijven zoals PostNL, Heineken en Unilever. 

Dow Jones Index

Een van de bekendste indices is de Dow Jones Index. De Dow Jones Index is gebaseerd op dertig grote beursgenoteerde bedrijven uit de Verenigde Staten die genoteerd staan aan de New York Stock Exchange (NYSE). Met zijn ruim 125 jaar oud is de Dow Jones is de oudste aandelenindex ter wereld. Om de economische situatie van Amerika in te schatten, wordt er weleens gekeken naar de Dow Jones Index. Aangezien de Dow Jones Index slechts 30 bedrijven volgt, is het relevanter om de S&P500 in de gaten te houden. Deze index bevat de 500 grootste bedrijven in Amerika. Voor het grote land dat Amerika is, kan deze index als representatiever voor de Amerikaanse economie beschouwd worden.

Nasdaq index

Waar de AEX en de Dow Jones zich richten op beursgenoteerde bedrijven afkomstig uit een bepaald land, zijn er ook indices die zich baseren op een bepaald soort bedrijven. Een bekend voorbeeld van een dergelijke index is de Nasdaq. De Nasdaq bestaat met name uit bedrijven uit de ICT, biotechnologie en andere jonge bedrijfstakken gelinkt aan technologie. Ook de Nasdaq gaat inmiddels al een tijd mee; in 2021 viert deze index de vijftigste verjaardag. 

Hoe werkt indexbelegggen?

U kunt op verschillende manieren indexbeleggen.

Indexbeleggen via ETF

Wanneer u kiest voor indexbeleggen via een ETF, belegt u in 1 keer in alle aandelen uit een bepaalde index. U hoeft dan geen losse aandelen te kopen. De waarde van de beleggingsportefeuille hangt dan af van de koers van de fondsen die onderdeel uitmaken van de bewuste index en de ‘weging’ die verschillende aandelen hebben binnen deze index.

Indexbeleggen via derivaten

U kunt ook indexbeleggen via optie of future. In de financiële wereld zijn opties en futures derivaten. Dit houdt in dat het afgeleide producten zijn, die hun waarde ontlenen aan de prijs van een onderliggende waarde. 

Een future is een termijncontract om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. Dat onderliggende product kan een index zijn. Indexfutures worden altijd contant afgewikkeld. Bij het kopen van een optie, koopt u het recht om een bepaalde hoeveelheid effecten in de toekomst voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen.

Ook bij opties kan het onderliggende product een index zijn. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van deze onderliggende waarde, de beweeglijkheid van de onderliggende waarde en de looptijd van het optiecontract.

Wanneer u beginnende belegger bent zijn opties en futures complexe producten en kunt u beter kiezen voor ETF’S.

Voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen heeft meerdere voordelen.

Lage kosten

Zo is het grootste voordeel dat de kosten laag blijven. U heeft geen last van fondsmanagers of meerdere transactiekosten. Wanneer u aandelen van AEX koopt en actief belegt, zijn de beheerkosten vaak veel hoger dan bij indexbeleggingsproducten. Deze besparing aan kosten komt direct ten goede aan uw rendement.

Laagdrempelige manier van beleggen

Daarnaast is het een relatief eenvoudige en laagdrempelige manier van beleggen. U hoeft niet steeds verschillende bedrijven te volgen: u belegt simpelweg in een ETF die de Dow Jones Index of de Nasdaq volgt.

Lager risico

Ook loopt u over het algemeen minder risico. Doordat u belegt in indexfondsen spreidt u het risico. U bent namelijk minder afhankelijk van de koers van individuele aandelen. Tegenvallende resultaten van één of enkele bedrijven zullen dus minder invloed hebben op uw rendement.

Het is echter niet zo dat indexbeleggen vrij is van risico’s. Bij alle typen beleggingen loopt u het risico op koersfluctuaties. Uw beleggingen kunnen minder of meer waard worden en u kunt u inleg deels of geheel kwijtraken.

Wat voor rendement levert het op?

Het rendement wordt bepaald door de index die gevolgd wordt en waarvan hetzelfde rendement wordt nagestreefd. Een groot voordeel van beleggen in een index is dat u profiteert van veel lagere kosten die bij indexfondsen in rekening worden gebracht. De lopende kosten van een indexfonds zijn gemiddeld 0,2% - 0,4% per jaar. Waardoor het rendement grotendeels overeenkomt met de index. Bij een actief beheerd beleggingsfonds bedragen de kosten doorgaans het dubbele. De extra kosten die actieve beleggingsfonden maken voor bijvoorbeeld research en onderzoek, resulteren in de praktijk vaak niet in een hoger rendement. Indexbeleggen blijkt daarom vaak de beste keuze voor beleggers als het om rendement gaat.

Is indexbeleggen iets voor u?

Indexbeleggen is laagdrempelig en daardoor zeer geschikt om zelf te starten met beleggen. Met één aankoop volgt u bijvoorbeeld alle aandelen uit de AEX. Wanneer u weinig tijd kwijt wilt zijn aan het beleggen en volgen van de beurs kan indexbeleggen een goede stap zijn.

Zoals uiteengezet, zijn er diverse indices om uit te kiezen. Welke indices u in uw portefeuille kiest hangt af van uw beleggingsdoelstellingen en financiële situatie. Indexbeleggen kan ook een onderdeel zijn van een gevarieerde beleggingsstrategie, waarbij u een combinatie maakt van actief en passief beleggen. Wanneer u startende belegger bent kan beleggen in AEX via ETF's een simpele en verstandig vertrekpunt zijn.


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer