Beleggen in de auto-industrie

Beleggen in de auto-industrie


Onder de auto-industrie vallen bedrijven die auto’s ontwikkelen, ontwerpen, produceren, van een merk voorzien of verkopen. Het is een industrie die constant in ontwikkeling is. Er is een enorme markt voor en elk bedrijf streeft naar leiderschap in haar branche of segment. Verduurzaming is inmiddels al heel wat jaren een dagelijks onderwerp van gesprek in deze industrie en dit reikt van de productie tot de uiteindelijke aandrijving van de auto. Door de bestaande succesverhalen, de druk van menig regulatie en de evoluerende wensen van de consument, kiezen steeds meer fabrikanten voor een elektrische of op waterstof gebaseerde aandrijving. Zo komt zelfs Rolls-Royce, een ietwat conservatieve autofabrikant die voorloper is in het meest luxe segment, met een elektrisch model in 2020. 

Aangezien fabrikanten uit alle segmenten aan het vernieuwen zijn, kan beleggen in auto’s een interessante keuze zijn. Echter is beleggen in een fabrikant niet de enige optie. U kunt er ook voor kiezen om te beleggen in de aanschaf van klassieke of exclusieve auto’s. Een verdere toelichting, de voordelen en de risico’s van beide beleggingsvormen worden hieronder verder besproken. 

Alles over beleggen in de auto-industrie


Hoe te beleggen in de auto-industrie?

De twee voornaamste mogelijkheden van beleggen in auto’s bestaan uit het kopen van aandelen in autofabrikanten en het kopen van een klassieke of exclusieve auto. 

Aandelen in een fabrikant

Bij deze mogelijkheid van beleggen in auto’s kunt u een of meerdere aandelen kopen in een autofabrikant. De keuze is reuze, gezien bijna alle fabrikanten op de beurs aanwezig zijn. U kunt bijvoorbeeld kiezen om te beleggen in Tesla, het waardevolste merk ter wereld. In juli 2020 oversteeg het Japans auto-grootmacht Toyota dankzij een stijging van 3.7% in de aandelen.

Beleggen in een auto

Bij deze vorm van beleggen in auto’s koopt u geen aandeel, maar een volledige auto met als doel om een stijging in waarde te genieten in de (nabije) toekomst. Dit kan een klassieke auto zijn, of een exclusieve auto, welke op termijn een klassieker wordt. Een voorbeeld hiervan is de Mercedes-Benz SLS AMG, een exclusieve sportwagen die 3 jaar na de introductie (2013-2016), zo’n €30.000 duurder werd dan de catalogusprijs. Het design van deze moderne sportwagen is gebaseerd op die van de Mercedes-Benz 300sl, een echte klassieker die tussen 1953 en 1963 geproduceerd werd. Een mooi exemplaar van dit model is tegenwoordig tussen de 1 en 2 miljoen euro waard. 

De voordelen van beleggen in de auto-industrie

We behandelen een aantal voordelen, voor zowel het beleggen in fabrikanten als het beleggen in een specifieke auto. We starten met beleggen in fabrikanten.

De auto blijft

De auto is een cruciaal vervoermiddel voor onze samenleving. Het is een product dat constant wordt ontwikkeld. Daarnaast blijft het doel, vervoer van A naar B, altijd bestaan en dus de auto ook. Misschien niet zoals wij hem hedendaags kennen met een verbrandingsmotor en de benodigde mate input van de bestuurder. Ook een volledig elektrische en autonome auto zal in de toekomst geproduceerd worden door een fabrikant, waar u aandelen in kunt kopen.

Aan ambitie geen gebrek

De concurrentie in de auto-industrie is moordend. Elke fabrikant wil de beste zijn in het gekozen segment. Daarnaast ervaart een fabrikant de druk van constant aangescherpte regelgeving, vanwege Co2 uitstoot en andere aspecten van duurzaamheid. Dit alles zorgt ervoor dat alle fabrikanten hun dienst, ontwerp, ontwikkeling en eindproduct constant willen verbeteren. Hierdoor belegt u duurzaam, én in een bedrijf met veel ambitie. 

Verplicht genot

Men denkt vaak dat een gekochte auto als investering jarenlang stil moet staan in een schuur om meer waarde te krijgen. Het tegendeel is echter waar. Experts raden aan om per jaar minstens 1000 km te rijden om schade door stilstand te voorkomen. Hierdoor kunt u gerechtvaardigd genieten van uw investeringsobject. Zie het als rijdend dividend. Hierdoor wordt beleggen in auto’s niet alleen rendabel, maar ook leuk. 

Constante stijging

De meeste klassieke auto’s genieten een constante waardestijging. Dit zorgt ervoor dat de risico’s van beleggen in auto’s beperkt worden. Bovendien lijkt de markt van klassieke auto’s de laatste jaren de vorm van een ‘buyers market’ aan te houden, in plaats van een ‘sellers market’. Dit houdt in dat er meer speculanten dan liefhebbers zijn, waardoor u als koper meer invloed heeft op de prijs. 

De risico’s van beleggen in auto’s

Naast de voordelen, kent beleggen in auto’s ook risico’s. Hieronder behandelen we een paar.

De een zijn brood...

Ondanks dat de aanwezigheid van veel concurrentie en snelle ontwikkelingen binnen de auto-industrie voordelen met zich meebrengen, kent het ook risico’s. Indien een autofabrikant bijvoorbeeld een fout begaat door regelgeving (denk aan het dieselschandaal van Volkswagen) kan dit negatief uitvallen voor uw belegging. Daarnaast zal de concurrentie er juist bij varen, waardoor deze aandelen kunnen stijgen. Het komt er dus op neer dat de auto-industrie lastig te voorspellen is, door de constante veranderingen. 

Schade

Indien u kiest om te gaan beleggen in auto’s door een specifieke auto aan te schaffen, bestaat er altijd een kans dat er onverwacht (stilstaand) schade ontstaat aan uw auto. Aangezien de kans groot is dat u een exclusieve of klassieke auto heeft gekozen als investering, kunnen de kosten van deze schade al snel hoog oplopen. Wel verkleint u de kans door de historie van de auto te ontdekken alvorens u de aankoop doet, en de auto professioneel te laten onderhouden tijdens uw bezit.

Geert Schaaij over beleggen in de auto-industrie

Bekijk in de video hieronder de tips van Geert Schaaij met betrekking tot beleggen in de auto-industrie. 



Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer