Indexbeleggen

Indexbeleggen is, zoals de naam doet vernoemen, het beleggen in een index. Zo kunt u beleggen in bijvoorbeeld de AEX index of Dow Jones index. De laatste jaren heeft indexbeleggen aan populariteit gewonnen. Het is namelijk een vorm van beleggen waarbij beginnende beleggers gemakkelijk een start kunnen maken met beleggen. Wat is indexbeleggen precies, en hoe werkt het? Lees meer over indexbeleggen op deze pagina. 


Alles over indexbeleggen


  Wat is indexbeleggen?

  Bij indexbeleggen belegt u in een gehele index. Het is niet nodig om losse aandelen van alle bedrijven in de index te kopen. Het beleggen in een index gebeurt namelijk via ETF’s (Exchange Traded Funds), ook wel ‘indextrackers’ of ‘trackers’ genoemd. Door deze ETF’s belegt u in alle aandelen uit een bepaalde index. Op het moment dat de waarde van de index stijgt kunt u winst maken, op het moment dat de index daalt wordt uw investering minder waard. Het is een bijzonder transparante en eenvoudige manier van beleggen.

  Actief versus passief beleggen

  Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Passief beleggen kent grote verschillen met actief beleggen. Met actief beleggen wordt geprobeerd om een beter resultaat dan de markt te behalen door actief de beste aandelen en obligaties te selecteren. Bij passief beleggen is het niet het doel om een beter resultaat te behalen, maar wordt de trend in de markt gevolgd. 

  Hoe werkt indexbeleggen?

  Zoals eerder genoemd, koopt u bij indexbeleggen ETF’s. Met een ETF kunt u diverse soorten indices volgen, zoals de AEX index of de Dow Jones index. Ook indices van aandelen, obligaties of grondstoffen kunnen gevolgd worden. Het voordeel van ETF’s is niet alleen dat u risico spreidt, maar ook de beheerskosten erg zijn laag in vergelijking met beleggingsfondsen. 

  Als u gaat beleggen op bijvoorbeeld de AEX index door middel van een ETF, kunt u met een product de gehele AEX volgen. U bent dus niet afhankelijk van individuele bedrijven en hun resultaten. In plaats daarvan is uw belegging gespreid over alle 25 bedrijven in de AEX index. De waarde van uw beleggingsportefeuille hangt af van de koers van de fondsen die onderdeel uitmaken van de bewuste index en de ‘weging’ die verschillende aandelen hebben binnen deze index

  Fysieke versus synthetische replica

  Wanneer u wilt beleggen in de AEX index koopt u een ETF of indexfonds dat de AEX index volgt; zo’n fonds bevat precies dezelfde aandelen met exact dezelfde weging als de AEX index. Wanneer de AEX index vervolgens met bijvoorbeeld 1% stijgt, zal uw indexbelegging ook met 1% stijgen. 

  Er zijn diverse manieren om een index na te bootsen: 

  Fysieke tracker

  Bij fysieke replicatie belegt u daadwerkelijk in de onderliggende waarden (aandelen of obligaties) van een bepaalde index. Een fysieke tracker koopt alle aandelen uit de index aan. De aandelen zijn precies dezelfde die genoteerd staan in de index, met dezelfde weging als de index. 

  Synthetische tracker 

  Waar een fysieke tracker de index één op één volgt, volgt een synthetische tracker de index via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement beloven als de index. Hiermee gaat u een ‘swapovereenkomst’ aan met een tegenpartij. Zij streven ernaar hetzelfde rendement uit te keren als de index aan het fonds. Als we kijken naar het risico, dan is beleggen via een synthetische tracker de meest risicovolle van de twee. 

  Zelf indexbeleggen versus via een vermogensbeheerder

  Er zijn diverse mogelijkheden om te beleggen in een index. Zo is het mogelijk om zelf te beleggen in indextrackers of indexbeleggen via een vermogensbeheerder

  Zelf beleggen in indextracker 

  Indexbeleggen is een gemakkelijke manier van beleggen. Via verschillende manieren is het mogelijk om zelf te starten met indexbeleggen. Zo kunt u indexbeleggen via een broker (bijvoorbeeld Binck indexbeleggen) of via een bank, zoals ING of Rabobank. Door zelf te beleggen in een indextracker, houdt u de kosten laag. Het voordeel van indexbeleggen via een broker zijn de tools die sommige van hen aanbieden. Zo hebben sommige brokers tools om indextrackers te vergelijken, zodat u weet in welke ETF u moet investeren. 

  Indexbeleggen via een vermogensbeheerder  

  Heeft u geen zin om zelf van alles uit te zoeken? Dan is het mogelijk om te beleggen in een index via een vermogensbeheerder. Met deze manier van indexbeleggen, belegt de vermogensbeheerder voor u. Er zijn verschillende soorten partijen die voor u kunnen beleggen. Zo belegt de ene partij passief met indextrackers, terwijl anderen juist actief handelen met indextrackers. Het is belangrijk om u goed in te lezen in de mogelijkheden en de partij te kiezen die bij u past. 

  Wat zijn de risico’s van indexbeleggen?

  Beleggen is altijd risicovol. Bij indexbeleggen kunt u het risico spreiden. U bent namelijk minder afhankelijk van de koers van individuele aandelen. Dit komt doordat uw belegging is gespreid over alle aandelen in een bepaalde index. Tegenvallende resultaten van één of enkele bedrijven zullen dus minder invloed hebben op het rendement. 

  De mate waarin het risico gespreid is, hangt onder andere af van de indexfondsen waarin u belegt. U kunt het risico spreiden door te beleggen in meerdere beleggingscategorieën waarin u belegt of door wereldwijd te beleggen. 

  Het is echter niet zo dat u bij indexbeleggen geen risico loopt. Bij alle typen beleggingen loopt u het risico op koersfluctuaties. Uw beleggingen kunnen meer, maar ook minder waard worden.

  Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

  Indexbeleggen kent meerdere voordelen. Met name de lage kosten, het gemak van het beleggen en de spreiding worden als voordelen van indexbeleggen gezien. 

  Lage kosten

  Indexbeleggen kent het voordeel dat door het simpelweg volgen van de index, de kosten zo laag mogelijk blijven. U betaalt namelijk minder transactiekosten dan wanneer u aandelen van verschillende bedrijven koopt. Ook zijn de de beheerkosten bij actief beleggen vaak veel hoger dan bij indexbeleggen. Deze besparing aan kosten komt direct ten goede aan uw rendement. 

  Goede spreiding

  Met indexbeleggen belegt u niet in individuele aandelen. U belegt met u investering in een hele index, wat ervoor zorgt dat u belegging goed gespreid is over meerdere aandelen. Hierdoor is indexbeleggen een minder risicovolle manier van beleggen dan het beleggen in aandelen of obligaties. 

  Gemak van beleggen

  Indexbeleggen is een relatief makkelijk manier van beleggen. Dit komt doordat u niet constant verschillende bedrijven hoeft te volgen. Indexbeleggen is daarom een populaire strategie onder mensen die niet actief bezig willen zijn met hun beleggingen.

  Beginnen met beleggen? Lees u goed in

  De tip die we aan alle beleggers geven: lees u goed in. Vergaar informatie over de aandelen die u wilt kopen, over de beurs en hoe het beleggen in z’n werk gaat. In ons maandelijkse Beursgenoten magazine, gratis voor leden van Beursgenoten, vindt u de beste beursanalyses van dit moment. Daarnaast houden we u op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief. 


  Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer