IEX-obligatie, wij vrezen met grote vreze

Disclaimer: onderstaand artikel bevat mogelijk verouderde informatie. 

Beleggers die abonnee zijn van Beursgenoten kunnen vragen stellen op de vraagbaak. Er wordt veel waarde gehecht aan onze mening. Ons enige belang is dat abonnees een goed rendement hebben. U kent ons van de parels die we vaak hebben en beleggers veel winsten hebben gebracht. Maar ook het behoeden van een verkeerde beleggingsbeslissing heeft veel verdriet voorkomen. Stap vandaag nog in de wereld van Beursgenoten en word lid, want beleggen doen we samen!

Waarom ontvangt Peter Paul de Vries 9% aan rente terwijl hij voor meer dan de helft eigenaar is van IEX, en worden de particuliere beleggers opgescheept met een IEX-obligatie waarvoor ze een substantiële lagere rentevergoeding ontvangen? Wij krijgen veel vragen van beleggers over de geldlening die de IEX uitgeeft. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een nieuwe junkbond lijkt geboren! Te veel risico’s en te veel kruisverbanden die op zichzelf ook weer risico’s betekenen. Onze conclusie is dat het bedrijf zonder deze broodnodige lening in grote moeilijkheden kan komen. Wij raden investeerders deze obligatiebelegging dan ook met klem af. Vraag uzelf af of u in een vergelijkbare situatie aan uw eigen familie geld zou lenen.

Value8, waar Peter Paul de Vries aan de touwtjes trekt, is voor 56% aandeelhouder van IEX, een klein beursgenoteerd fonds. Value8 bracht IEX in 2016 - via een ‘reverse listing’ - naar de beurs. Sindsdien groeide de omzet flink, maar de personeelskosten stegen nog veel sneller. Mede daardoor leed IEX in 2017 voor afschrijvingen, rente en belastingen (ebitda) een groot verlies van €894.000. Peter Pauls Value8 leende €1 miljoen aan IEX en de gelijknamige site tegen een rentevergoeding van 9% en een aflossingsperiode van 24 maanden. De beleggingssite zal de komende tijd aan zijn grootaandeelhouder af moeten lossen en moeten vechten om het hoofd boven water te houden.

Particuliere beleggers krijgen nu de unieke kans om tegen een lagere rente geld te lenen aan IEX. Voor een periode van vijf jaar ontvangen ze een rente van 7%, maar vanwege een opgeld bedraagt het effectieve rendement 6,3%. De beleggers moeten vervolgens nog maar afwachten of het beursfonds wel in staat is zijn verplichtingen na te komen, laat staan aan hen af te lossen. Wij denken dat het zeer twijfelachtig is of er überhaupt gaat worden terugbetaald.

IEX is best een mooi bedrijf, maar weet de juiste weg niet te vinden. Het is op zijn minst vreemd dat een grootaandeelhouder - een pure insider - 9% rente wil ontvangen, terwijl u als buitenstaander genoegen moet nemen met 7%, effectief slechts 6,3%, rente voor wat we gerust een junkbond mogen noemen. Omdat IEX er ook nog eens voor kiest om onder de €5 miljoen te plaatsen, omzeilt het bedrijf de prospectusplicht.

Dat het hemd nader is dan de rok blijkt wel uit het feit dat zowel de media als de VEB erg stil zijn. De schrijvende financiële media met zijn vele vertakkingen wil de IEX niet te narrig maken denken wij. Beursgenoten wil u wel waarschuwen voor een gevaarlijke beleggingsbeslissing. Onze mening is namelijk dat IEX zonder deze lening nu op een doodlopende weg afstormt. Ook wanneer het geld wel wordt opgehaald blijft het een hachelijke business! Of het IEX-aandeel of deze IEX-obligatie iets voor u is, bepaalt u zelf. Beursgenoten wikt, maar u beschikt!

Laten we even in de cijfers duiken

Value8 verstrekte IEX een vastgoedlening van €800.000, waarvan €100.000 een oneindige looptijd heeft. Het overige bedrag wordt tot eind 2021 geleend, maar wanneer moet worden gestart met aflossen is onduidelijk. Er geldt een rente van 4% per jaar. Verder leende Value8 aan IEX €240.000 voor overnames, waarvan eind vorig jaar nog €171.000 over was. Vervolgens werd er nog een additionele financiering gedaan van €990.000. Per 1 januari 2018 zijn de acquisitiefinanciering en de aanvullende financiering samengevoegd tot één lening waarover jaarlijks 9% rente moet worden betaald. Daarmee komen de rentekosten voor IEX dit jaar uit op ruim €100.000. Samen met de vastgoedlening betekent dit dat IEX dit jaar circa €130.000 aan rentekosten moet betalen. Value8 wil niet alleen dat IEX rente betaalt, maar het wil ook dat de lening van 9% vanaf 1 januari 2019 in 24 maanden wordt afgelost. Hoewel de exacte condities onduidelijk zijn, gaat Beursgenoten ervan uit dat de maandelijkse kosten bij aanvang ongeveer €50.000 zullen bedragen. Door deze maandelijkse aflossing dalen de rentekosten voor IEX op termijn uiteraard wel.

Bartjens van het Financiële dagblad

Hoewel Bartjens binnen het FD altijd een mooi en helder geluid heeft, was ze deze keer mild of cynisch… Daar zijn wij bij Beursgenoten niet uit; we denken en hopen het laatste. We beginnen even aan de achterkant van de schuld te redeneren. De €5 miljoen die ze van u lenen - als u zo naïef bent op het aanbod in te gaan - zal over vijf jaar moeten worden ingelost. Het FD is daar zoals gezegd in het door Bartjens geschreven artikel mild of cynisch over. Gewoon opnieuw lenen over vijf jaar schrijft ze, doorrollen zoals we dat in het vak noemen. De IEX-obligatiebelegger weet - zo stelt het FD - intussen dat zijn lidmaatschapsgeld deels garant staat voor zijn eigen rente. Het is dus een voorwaarde dat wanneer u allen klant bent geworden van IEX dat ook blijft, anders is uw geld verloren. Inleggen kan vanaf €2.500,-. Wanneer u drie of meer obligaties neemt vanaf €7500, krijgt u van het bedrijf een speciale klantenkorting van 25% zolang de lening loopt. Een belegger die zijn geld in de IEX-lening steekt, is de architect van zijn eigen rendement schrijft het FD. Hoe? Door klant te worden. Dus als u allen besluit dat u niet langer klant wilt zijn bij deze internetsite en u ermee uit wilt scheiden, dan mag u niet zeuren dat u straks uw geld kwijt bent: eigen schuld dikke bult!

IEX had al besloten om vanaf 2018 het betaalde lidmaatschap in te voeren. Moederbedrijf Value8, dat zoals eerder geschreven 56% van de aandelen IEX heeft, dichtte intussen het financiële gat. Daardoor liep de schuld van IEX aan Value8 wel op tot bijna €2 miljoen. En het zou het investeringsfonds van Peter Paul de Vries heel goed uitkomen als IEX dat inlost.

Value8 moet namelijk zelf voor mei volgend jaar €5 miljoen terugbetalen aan de Rabobank. Die IEX-obligatie komt Value8 dus ook goed uit. Zeker als het IEX lukt om het volle pond binnen te halen. IEX mikt op een opbrengst van €1 tot (bijna) €5 miljoen. De eerste €1 miljoen steekt IEX in het eigen bedrijf en wanneer het meer ophaalt, kan Value8 ook worden afbetaald. Het zijn in feite allemaal (negatieve) communicerende vaten die van de investering een soort tombola maken.

Stel dat er €5 miljoen binnenkomt en daar de investering en de Value8-lening van af wordt getrokken, blijft er €2 miljoen over. Vervolgens moet IEX over dat bedrag van €5 miljoen de rente van 7% betalen, zodat er in het eerste jaar van de lening €1,65 miljoen overblijft. De 5.500 abonnees van IEX zouden op basis van een ‘normaal’ abonnement jaarlijks €825.000,- in de kassa kunnen brengen. Wij menen echter dat er aanbiedingen en lopende verplichtingen vanuit overgenomen entiteiten zijn. Op basis daarvan schatten we dat het bedrag zeker 30% lager zal zijn.

Wanneer we kijken naar het enorme ebitda-verlies van €894.000,- in 2017 verwachten we dat er ook in 2018 een dikke min geschreven gaat worden. Dat verlies zal zelfs nog groter worden als de personeelskosten stijgen en IEX verder investeert. Dat laatste zal volgens ons ook zeker het geval zijn, want het bedrijf heeft immers al verkondigd daar geld voor nodig te hebben.

Hoe zullen de rentebetalingen op de lening plaatsvinden? De bekende sigaar uit uw eigen doos. Na het inlossen van alle schulden blijft er nog een batig saldo op de IEX-rekening over waaruit kan worden geput. Het wordt gevaarlijk als de beurzen gaan dalen, of wanneer de gegeven adviezen niet de toegevoegde waarde blijken te hebben die de leden ervan verwachten, of als de prijs voor het lidmaatschap niet in verhouding staat tot hetgeen de leden dachten ervoor te krijgen. Als dan uw medebeleggers hun abonnement opzeggen of u doet dat zelf, maakt u uw eigen obligatie waardeloos: eigen schuld, dikke bult.