Beleggen in penny stocks

Beleggen in penny stocks is erg populair onder beleggers die opzoek zijn snel rendement en daarbij risico durven te nemen. Penny stocks zijn ook populair onder beginnende beleggers met een laag budget. Met bijvoorbeeld een budget van €1000 kunnen er al heel veel penny stocks worden gekocht waar mooie rendementen mee behaald kunnen worden.

Alles over penny stocks


Wat zijn penny stocks precies?

Penny stocks zijn aandelen met een lage waarde. Een penny is letterlijk vertaald 1 cent, maar doorgaans worden aandelen met een waarde van €0,01 tot €5 gezien als penny stocks.

Penny stocks staan er om bekend dat ze in een korte tijd enorm in waarde kunnen stijgen. De reden dat deze aandelen zo goedkoop zijn, kan komen doordat het aandeel verkeerd wordt gewaardeerd door de markt, (onterecht) gestraft door een crisis of afkoeling binnen een sector. Het kan ook zijn dat het aandeel nog niet ontdekt is door de markt.

Penny stocks kopen in Nederland

Penny stocks zijn op twee manieren te koop. Op de OTC (over-the-counter) markt en via een broker. Via een OTC markt aandelen kopen is de meest risicovolle manier, omdat hier de derde partij, de beurs, weg valt. Er zijn verschillende (online) brokers in Nederland waar u penny stocks kunt kopen. Pennywatch is broker die bekend staat om penny stocks.

Voordelen penny stocks

Beleggen in penny stocks kent een aantal voordelen ten opzichte van normale aandelen. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet.

Goedkoop

Penny stocks zijn erg goedkoop en daarom interessant voor beginnende beleggers met een laag budget. Beleggers kunnen hierdoor toch grote hoeveelheden aandelen kopen en een gespreide portefeuille opbouwen met penny stocks.

Kansrijk

Penny stocks zijn over het algemeen kansrijker dan een aandeel dat een hogere waarde heeft. Doordat een penny stock slechts enkele centen waard is, kan een penny stock soms tientallen procenten per dag stijgen of dalen, waardoor er mooie rendementen mee te behalen valt.

Risico’s penny stocks

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Ook het beleggen in penny stocks is niet zonder risico. Er bestaat altijd een kans om (een deel) van uw inleg te verliezen. We hebben de belangrijkste risico’s voor u op een rij gezet.

Volatiel

Penny stocks kunnen enorm volatiel zijn. Dit biedt kansen op mooie rendementen, maar is tegelijkertijd ook een risico. Daarom is het verstandig om een gespreide portefeuille te hebben om zo min mogelijk risico te lopen.

Pump en dump

Een groot risico bij penny stocks is pump en dump. Bij pump en dump worden door beleggers met veel vermogen een groot deel van de penny stocks gekocht. Vervolgens wordt de prijs opgedreven door veel nieuws te verspreiden over het aandeel (pump). Veel beleggers zien het aandeel in korte tijd stijgen en stappen in. Wanneer de penny stock flink in waarde is gestegen volgt er een massale dump door de beleggers die het aandeel op het laagste niveau gekocht hebben, waardoor het aandeel vaak weer zakt naar het oude niveau. De beleggers die tijdens de pump hebben geïnvesteerd blijven zitten met het verlies.

Waarom beleggen in penny stocks?

Beleggen is penny stocks kan zorgen voor mooie rendementen met een lage inleg. Dat is voor veel beleggers de hoofdreden om te beleggen in penny stocks. Waar bij normale aandelen een groei van enkele procenten per jaar normaal is, kan een penny stock soms tientallen procenten groeien per dag. De risico’s bij penny stocks zijn ook groter dan bij normale aandelen. Door een gespreid portefeuille kunt u de risico’s beperken.