Beleggen zonder risico, kan dat?

Beleggen zonder risico, kan dat?

Kort gezegd: nee. Er zitten altijd risico’s aan beleggen. Men kan de inleg gedeeltelijk of in z’n geheel verliezen. Er zijn echter een aantal beleggingen die veel minder risicovol zijn dan andere. Zo is beleggen in obligaties of vastgoed minder risicovol dan bijvoorbeeld beleggen in opties.

Snel naar:


Risicoprofiel bepalen

Geld beleggen is niet zonder risico. Voordat u begint met beleggen is het allereerst belangrijk om uw risicoprofiel te bepalen. Dit is geheel afhankelijk van uw situatie en wensen. Waarom wilt u beleggen? Wilt u extra inkomen genereren? Of denk u alvast na over uw pensioen? Is het bedoeld voor uw kinderen? Als u weet waarom u wilt beleggen is het bepalen van een risicoprofiel de volgende stap.

Wij onderscheiden drie soorten risicoprofielen: defensief beleggen, offensief beleggen en neutraal beleggen. 

Defensief beleggen

Wilt u zo weinig mogelijk risico? Dan past defensief beleggen het beste bij u. Defensief beleggen houdt in dat u liever geen of heel weinig risico wilt lopen met uw geld. U wilt eigenlijk geen last hebben van beleggingszorgen. 

U bent bij defensief beleggen wel bereid om meer risico te nemen dan bij sparen en u verwacht daar dan ook een hoger rendement over te ontvangen. U wilt wel dat uw beleggingen stabiel zijn. Tegelijkertijd moet u ook onthouden dat het rendement bij deze manier van beleggen lager ligt.

Het grootste voordeel van defensief beleggen is de veiligheid. Defensief beleggen zorgt voor een stabiel en rustig rendement. 

Bij defensief beleggen kunt u verschillende soorten beleggingen doen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen om te beleggen in obligatiesBeleggen in vastgoed is ook een manier van defensief beleggen.

Offensief beleggen

Het compleet tegenovergestelde van defensief beleggen is offensief beleggen. Bij offensief beleggen verwacht u een hoger rendement en u bent ook bereid om hier meer risico voor te nemen. Bij offensief beleggen moet u weten dat de kansen op een negatief rendement een stuk hoger zijn. Tegelijkertijd kunt u ook behoorlijk profiteren van positieve ontwikkelingen op de markt. 

Er zijn veel soorten beleggingen die kunnen worden gezien als offensieve beleggingen. U kunt beleggen in aandelenopties of zelfs alleen in futures of turbo’s.

Heeft u wat minder kennis van beleggen en wilt u minder risico lopen? Dan raden wij aan om voor een ander risicoprofiel te kiezen, zoals defensief of neutraal beleggen.

Neutraal beleggen

Neutraal beleggen zit tussen defensief en offensief beleggen in. Als u een gemiddeld risiconiveau aankunt en bereid bent om desbetreffende risico’s te nemen is neutraal beleggen misschien wel wat voor u. 

Bij neutraal beleggen verwacht u een rendement dat in lijn is met de markt en u weet dat de waarde van uw beleggingen kan schommelen. Er is een kans op een lager rendement maar bij positieve ontwikkelingen op de financiële markt kunt u ook profiteren.

Een voorbeeld van een neutrale beleggingsportefeuille kan er als volgt uitzien: 50% obligaties en 50% aandelen.

Beleg alleen met geld dat u kunt missen

Om de risico’s van beleggen kleiner te maken is het belangrijk dat u alleen belegt met geld dat u voor een aantal jaren kunt missen. Zorg er dus voor dat u een goede buffer heeft voor eventuele onverwachte uitgaven. 

Heeft u naast uw financiële buffer nog extra geld over en u heeft dat extra geld voorlopig niet nodig? Dan kan beleggen interessant zijn. Heeft u dit niet? U loopt dan risico op eventuele financiële problemen. Het is belangrijk dat u nooit geld inlegt dat u niet heeft of waar u niet zonder kan.

Spreid uw beleggingen

Als u uw beleggingen gaat spreiden zorgt u voor een stabieler verloop van de waarde van uw beleggingen. Hierdoor heeft u zowel omlaag als omhoog minder grote uitschieters. Gespreid beleggen is één van de belangrijkste manieren om beleggingsrisico te beperken.

Valt het resultaat van de ene belegging tegen? Dit zou dan eventueel met een andere belegging gecompenseerd kunnen worden.

Koop niet al uw beleggingen op hetzelfde moment

Houdt er ook rekening mee dat u niet al uw beleggingen op hetzelfde moment koopt. Zorg ervoor dat u ze op verschillende momenten koopt. Op die manier koopt u de beleggingen voor verschillende koersen en middelen deze tot een gemiddelde aankoopprijs.

Meerdere soorten beleggingsinstrumenten

Zorg er ook voor dat u uw beleggingen over meerdere soorten beleggingsinstrumenten verdeeld. Denk dan aan een goede verdeling tussen aandelenobligaties of beleggingsfondsen. Als u uw beleggingen goed verdeeld bent u minder kwetsbaar voor concentratierisico.

Verschillende sectoren

Als u gaat beleggen zorg er dan voor dat u de beleggingen koopt uit verschillende bedrijfssectoren. U loopt dan minder risico. U bent bijvoorbeeld kwetsbaar als u alleen investeert in bijvoorbeeld oliegerelateerde bedrijven. Mochten er ooit slechte tijden aanbreken voor deze branche dan is uw kans op verlies groter.

Verschillende landen en werelddelen

U loopt minder risico als u beleggingen koopt uit verschillende landen en werelddelen. Als het met een land of een werelddeel dan minder goed gaat loopt u meer risico dan wanneer u uw belegging verspreid.

Beleggingen met een laag risico

Als u gaat beleggen loopt u eigenlijk altijd een risico. Per beleggingsproduct verschilt het risico. Er zijn wel een aantal beleggingsproducten waarbij het risico lager ligt. Maar onthoudt goed dat beleggen zonder risico’s niet bestaat.

Obligaties

Obligaties hebben over het algemeen een laag risico. Als u belegt in obligaties leent u geld uit waarvoor u rente ontvangt. Obligaties zijn waardepapieren uitgegeven door een bedrijf, een overheid of een andere instantie waarvoor in ruil geld uitgeleend wordt. 

Het grote voordeel van beleggen in obligaties is een relatief grote zekerheid van het directe rendement. Dit geldt in sommige gevallen ook voor de hoogte van het rendement. 

U kunt op twee manieren rendement behalen met obligaties: couponrente en koersrendement. Couponrente is de vergoeding voor het uitlenen van geld. Deze rente wordt meestal periodiek uitgekeerd. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie, hoe lager de couponrente. Zo is geld lenen aan de overheid over het algemeen minder riskant dan dat u uw geld uitleent aan een bedrijf met moeilijkheden. U krijgt dan bij de overheid een minder hoge couponrente. 

Naast het rendement van de rente kunt u ook koersrendement behalen doordat de beurswaarde van uw obligatie stijgt. De koers van een obligatie is afhankelijk van onder andere de marktrente (renterisico), de kredietwaardigheid van de uitgever (debiteurenrisico) en van vraag en aanbod op de beurs (marktrisico).

Let op: het is bij beleggen in obligaties wel belangrijk om op de kredietwaarde van de uitgevende partij te letten. U loopt namelijk het risico om uw volledige inleg te verliezen als het bedrijf achter de obligatie failliet gaat. 

Stabiele aandelen

Over het algemeen is bekend dat aandelen het imago hebben om risicovoller te zijn. Wanneer u investeert in groeiaandelen met een onzekere toekomst is dit ook zeker het geval. Echter, lang niet alle aandelen zijn zo risicovol. Als u investeert in stabiele aandelen van grotere bedrijven kan u met een lager risico rendement behalen.

Het is ook verstandig om de aandelen voor de lange termijn te kopen. Dit omdat het rendement op aandelen op de lange termijn vaak positief is. U moet dan wel wat meer geduld hebben. 

ETF’s

De volgende vorm van een relatief veilige belegging is het beleggen in ETF’s. Een ETF is een op de beurs verhandeld fonds dat passief een bepaalde markt volgt. ETF staat voor Exchange Traded Funds. Beleggen in ETF’s is een manier van beleggen waarbij u op een eenvoudige manier gespreid kunt beleggen in een index.

Als u belegt in ETF kunt u met uw investering een goed rendement behalen. Het is slim om het principe van cost-dollar averaging toe te passen bij het beleggen in ETF’s. U stort dan periodiek een vast bedrag in een selectie ETF’s. Door periodiek in te stappen voorkomt u dat u al uw geld op de top investeert waardoor de volatiliteit van uw resultaten afneemt.

Beleggingsfonds

Als u belegt in een beleggingsfonds belegt u in een selectie aandelen en behaalt u een stabiel rendement. In een beleggingsfonds wordt geld belegd van verschillende beleggers. Dit geld wordt verdeeld over allerlei soorten beleggingen.

Bij een beleggingsfonds profiteert u van de kennis van de fondsbeheerder. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om voor relatief weinig geld zeer gespreid te beleggen. Zoals eerder beschreven, hoe groter de spreiding hoe kleiner het risico.

Spaarrekening

Sparen is eigenlijk ook een manier van beleggen. U ontvangt namelijk ook bij sparen rendement. Het probleem is hier alleen dat de meeste banken geen rente meer geven over sparen. Hierdoor kan het zelfs geld kosten, aangezien inflatie en belastingen ervoor zorgen dat u vermogen krimpt.

In het buitenland zijn nog wel spaarrekeningen te vinden met hogere rentes. Deze rekeningen zijn aangesloten bij het garantiestelsel. Hierdoor hoeft u niet voor uw geld te vrezen als de bank failliet gaat. U kunt zo bij de meeste banken met weinig risico geld sparen.

Waarom beleggen?

Beleggen is een goede manier om extra inkomsten te genereren. Geld maakt geld, wordt wel eens gezegd. U wordt als belegger beloond voor het risico wat u neemt door te investeren. Dit kan in de vorm van een prijsstijging van een aandeel zijn. Dit kan ook winst in de vorm van dividend of de rente van een obligatie zijn.

Als u belegt profiteert u van het rente-op-rente-effect. U ontvangt over het uitgekeerde dividend ook weer dividend. Hierdoor groeit uw vermogen exponentieel.

Beginnen met beleggen hoeft ook helemaal niet ingewikkeld zijn, lees hier hoe u in 7 stappen kunt leren beleggen!

Beleggen met Beursgenoten

Wilt u geld beleggen zonder al te veel risico? Pak uw voorsprong met Beursgenoten. Met beursgenoten blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs. Wordt lid en profiteer van onze kennis en expertise.

Ja, ik wil lid worden!