Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen. Zo kunt u kiezen voor indexbeleggen, om aandelen te kopen, obligaties aan te schaffen of te beleggen in vastgoedfondsen. Beleggen in vastgoed is het investeren van geld in onroerende goederen om rendement over de investering te behalen. Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren: in een beursgenoteerd fonds, in een niet-beursgenoteerd fonds of direct in vastgoed.
Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed zoals woningen, kantoren of winkelcentra. Beleggen in een vastgoedfonds is met name aan te raden als u wilt beleggen in vastgoed, zonder de verantwoordelijkheid of de lasten van het vastgoed te willen dragen.
Er zijn verschillende vastgoedfondsen. De vastgoedfondsen onderscheiden zich doordat elk vastgoedfonds zich richt op een bepaald type sector, branche of goed. Onderzoek daarom goed welk vastgoedfonds bij uw wensen past.
Bij het beleggen in vastgoedfonds koopt u een aandeel in een fonds. Met uw bijdrage kan het beleggingsfonds de bouw of de aankoop van bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of woningen financieren. Vaak heeft u als belegger geen keuze waarin het vastgoed wordt belegd. Het beleggingsfonds verdient geld aan de verhuur of verkoop van het vastgoed en u krijgt een deel van de winst, oftewel dividend, uitgekeerd.
Bij beleggen in vastgoedfonds heeft u twee keuzes. U kunt kiezen om te beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen of besloten vastgoedfondsen.
Via beursgenoteerde vastgoedfondsen beleggen biedt een aantal voordelen. Zo is de omvang van de vastgoedportefeuille vaak groot, waardoor u veel spreiding kunt realiseren. Daarbij is de inleg vaak laag en zijn de beleggingen makkelijk te verhandelen. Deze redenen maken beursgenoteerde vastgoedfondsen toegankelijker dan zelfstandige vastgoedbeleggingen.
Besloten vastgoedfondsen combineren de toegankelijkheid van beursgenoteerde fondsen met de persoonlijke aspecten van een individuele vastgoedbelegging. De inleg in een besloten vastgoedfonds is lager dan wanneer u zelf beleggingsvastgoed zou aankopen. Hierdoor bent u in staat om uw financiële beleggingsruimte optimaal te benutten en een bredere spreiding in uw beleggingsportefeuille te realiseren.
Het beleggen in een vastgoedfonds kan risico’s met zich meebrengen. Een van de risico’s is dat u - behalve bij beursgenoteerde vastgoedfondsen - niet zomaar uit een vastgoedbelegging kunt stappen. Vaak legt u voor langere tijd uw investering vast. Ook kan de waarde van vastgoed sterk fluctueren. Vastgoed kan fors minder waard worden door bijvoorbeeld dalende huurprijzen of door leegstand. De kwaliteit van het vastgoed waarin wordt belegd is moeilijk te beoordelen voor een gewone belegger. Ook is het niet altijd gemakkelijk vast te stellen of de beheerder een reële prijs heeft betaald of ontvangen voor het vastgoed.
Beleggingen in niet-beursgenoteerd vastgoed zijn extra risicovol omdat vastgoedfondsen veel gebruik maken van geleend geld van de bank. Zodra de waarde van het vastgoed daalt, gaat de waarde van uw inleg harder achteruit dan als er geen geld geleend zou zijn. Als de rente op het geleende geld stijgt, maakt het fonds hogere kosten en dat gaat ten koste van de winst. Dit gaat ook op voor indirecte beleggingen in vastgoed omdat de onderliggende fondsen gebruik maken van geleend geld.
Hoewel het beleggen in een vastgoedfonds risico’s met zich meebrengt, zijn er ook een aantal voordelen verbonden aan deze manier van beleggen.
Een van de eerste voordelen is dat het beleggen in vastgoed bescherming biedt tegen inflatie. Daarnaast kan er een hoger rendement worden behaald ten opzichte van andere beleggingen. Vooral in vergelijking met de spaarrente is beleggen in vastgoed voordeliger.
Ook wordt met deze manier van beleggen uw vermogen verspreid over meerdere panden. Doordat het geld van veel beleggers in een fonds wordt samengebracht, heeft u voor een relatief kleine inleg een goede spreiding. Dit verlaagt het risico. Als u beschikt over voldoende tijd, kennis en geld, kunt u ook overwegen om zelf panden aan te kopen als investering. Het nadeel is dat u dan ook verantwoordelijk bent voor selectie, het beheer en het onderhoud van het vastgoed. Wanneer u belegt via een vastgoedfonds, belegt u in een vastgoedportefeuille zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het beheer en onderhoud van de panden.
Bij het investeren in een vastgoedfonds ontvangt u vaak een dividend. Het rendement van vastgoedbeleggingen komt voor een deel binnen door de verhuur van panden. Dit betekent dat er maandelijks geld binnenkomt bij de vastgoedfondsen. Deze maandelijkse huuropbrengst wordt vaak maandelijks uitgekeerd. Hierdoor profiteert u vrij direct van de belegging. Zo kan beleggen in een vastgoedfonds een goede manier zijn om uw spaargeld een nieuw doel te geven.
Vastgoedbedrijven keren vaak een groot deel van de winst uit in dividend. Voor het aankopen van nieuwe panden geven vastgoedbedrijven meestal nieuwe aandelen uit. Wanneer deze investeringen in vastgoed gebeuren voor een vergelijkbare waarde als de huidige aandelen heeft dit weinig effect op het dividend per aandeel. Wanneer de aandelen echter een stuk meer waard zijn, dan is het aantrekkelijk om te groeien door extra aandelen uit te geven. Van dit opgehaalde geld kunnen dan nieuwe investeringen in vastgoed worden gedaan.
Zoals bij elke belegging zijn er ook bij het beleggen in een vastgoedfonds risico’s aan verbonden. Daarnaast zijn er diverse soorten vastgoedfondsen om in te investeren. Kiest u voor een beursgenoteerd vastgoedfonds? Richt u zich op een vastgoedfonds dat investeert in woningen of juist in kantoren? Vragen waar u van tevoren goed over moet nadenken. Doe daarom goed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden, voordelen en risico’s omtrent beleggingen in een vastgoedfonds.
Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelen, beleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo's, beleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in olie, beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggen, zelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer