Beleggen in futures

Beleggen in futures

Wanneer u meer wilt weten over beleggen, komt u al snel allerlei termen tegen die misschien niet direct bekend voorkomen. Aandelen zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar weet u bijvoorbeeld wat futures zijn? Een future (de Engelse benaming voor toekomst) is een termijncontract waarbij een onderliggend product in de toekomst wordt geleverd. De prijs van dit onderliggende product en de vervaldag van het contract worden vooraf afgesproken.

De future kan een interessante beleggingsmogelijkheid zijn, maar dan is het wel van belang dat u goed op de hoogte bent van de werking ervan. Wat is een future nu precies? In dit artikel beantwoorden we die vraag.

Alles over beleggen in futures


Wat zijn futures?

De naam 'future' dankt dit product aan het principe waarmee het werkt. Het zijn namelijk termijncontracten, gericht op de toekomst dus. Aan zo'n termijncontract hangt standaard een onderliggend product. In het termijncontract wordt vastgelegd wanneer dat product geleverd gaat worden en welke prijs er dan voor wordt gegeven.

Omdat het gaat om onderliggende producten die de koper niet zelf in bezit heeft, vallen deze beleggingen onder de zogeheten derivaten. Wat er als onderliggend product gebruikt wordt kan verschillen. Zo is het mogelijk om futures te kopen met als onderliggend product een aandelenindex, zoals de AEX. Dit worden index futures genoemd. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een fysiek onderliggend product, zoals goud.

Bij een future komen zowel de koper als de verkoper overeen dat een bepaalde onderliggende waarde op de eindvervaldag van het termijncontract wordt verhandeld. Ook de prijs wordt vooraf al overeengekomen. Het boeken van winst of verlies hangt af van de koerswijzigingen van het derivaat. Wanneer de koers stijgt zal de koper winst maken, terwijl bij een dalende koers de verkoper winst maakt.

Omdat er bij futures hoge bedragen verloren kunnen gaan zonder dat daar geld voor wordt ingelegd, vraagt een broker vooraf om een bedrag. Dit bedrag wordt ook wel onderpand genoemd en wordt gebruikt in het geval dat u niet aan de betalingsverplichting kunt voldoen.

Zo belegt u in futures

Voor het kopen en beleggen in dit product is een broker nodig. Een broker die veel gekozen wordt is bijvoorbeeld DEGIRO, maar ook bij Plus500 kunt u in dit product beleggen. Voor het beleggen in dit product worden meestal aansluitkosten, transactiekosten en afwikkelingskosten gerekend. De kosten kunnen per broker verschillen, waardoor het zeker de moeite waard is om de kosten van verschillende brokers met elkaar te vergelijken.

Een broker maakt bij dit product vaak gebruik van een risicomodel waaruit opgemaakt wordt of er genoeg onderpand is. De broker kan daardoor bij bepaalde beleggingen vragen om extra onderpand of vragen of u het risico wil verlagen. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven, kan de broker in sommige gevallen ingrijpen om de risico's op het niet nakomen van de verplichtingen te verkleinen.

Besluit u te willen investeren in bijvoorbeeld index futures? Het is dan belangrijk dat u de vraag 'Wat zijn futures?' kunt beantwoorden. Of u nu index futures koopt, of andere soorten; houd rekening met het hefboomprincipe. Dit betekent dat uw inleg direct sterk vergroot wordt. Dat is mooi als er winst wordt gemaakt, maar de verliezen kunnen ook groot zijn.

Om die reden wordt dit beleggingsproduct geschaard onder de complexe financiële producten. Wilt u hierin gaan handelen? Dan heeft u in ieder geval een beleggingsrekening nodig bij een broker. Veel brokers hanteren echter extra regels omtrent bijvoorbeeld index futures. U zult dan eerst moeten kunnen aantonen dat u over voldoende kennis beschikt om in dit product te kunnen handelen.

Praktijkvoorbeeld index futures

Om een en ander nog te verduidelijken kan een praktijkvoorbeeld handig zijn. Stel dat u AEX index futures wilt kopen. U schaft deze aan voor een bedrag van €400, met per future 200x de waarde van de index. Aan het eind van de dag sluit de future op 405. U krijgt dan dit verschil (5) keer 200 euro uitgekeerd. De volgende dag gaat het echter minder goed met de koers. Het product sluit 's avonds op 403. U dient dan het verschil (2) keer 200 euro te betalen.

Rendement en risico's

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat u flinke winst kan behalen met dit beleggingsproduct. De kans op flinke verliezen is echter ook groot. Het is niet voor niets dat er voor dit product beleggingservaring wordt gevraagd.

Beleggers die kiezen voor dit beleggingsproduct doen uitvoerig onderzoek voordat er een termijncontract wordt vastgelegd. Er wordt bij dit onderzoek grondig gekeken naar de waarde van een derivaat en de te verwachten koerswijzigingen. Dit onderzoek is belangrijk, omdat u als verkoper of koper wel goed de onderliggende waarde moet kunnen bepalen. Het hefboomeffect op een future zorgt ervoor dat u een hoog rendement kunt behalen, maar het risico op verlies is ook hoog. Om deze redenen zijn het vaak vooral ervaren beleggers die ervoor kiezen om in dit product te beleggen.

Met voldoende ervaring kan het door de hefboomfunctie erg interessant zijn om hierin te beleggen. Voor onervaren beleggers zijn de risico's echter groot en is het aan te raden om eerst ervaring op te doen met simpeler beleggingsvormen. Kies bijvoorbeeld voor aandelen of opties.

Voor- en nadelen van beleggen in futures

Beleggen in futures is populair, omdat er met een vrij kleine investering een hoog rendement gegenereerd kan worden. Dat hoge rendement is te behalen door de zogenaamde hefboomwerking. Dit betekent dat de inleg vermenigvuldigd kan worden met een bepaalde factor. Nadeel is wel dat de grotere winsten die hiermee behaald kunnen worden ook kunnen lijden tot grotere verliezen. Een ander voordeel van dit beleggingsproduct is dat de kosten over het algemeen vrij laag zijn en dat het mogelijk is om te speculeren op zowel dalende als stijgende markten.

Uit bovenstaande blijkt direct dat de grote risico's een belangrijk nadeel zijn van deze beleggingsvorm. Een future is complex en de prijzen kunnen sterk schommelen. Heeft u echter ervaring en weet u hoe u de koersen goed in de gaten kunt houden? Dan kan het de moeite waard zijn om het risico te nemen. Door de hefboomfunctie van dit product kunt u hier namelijk snel veel winst mee maken. Houd er wel rekening mee dat u zelfs meer kunt verliezen dan alleen uw inleg. Het is dus goed om een financiële buffer te hebben om met die eventuele extra verliezen om te kunnen gaan.

Is het verstandig om te beleggen in dit product?

Beleggen brengt hoe dan ook risico's met zich mee. Toch is het risico op beleggen in futures groter dan bij een aantal andere beleggingsproducten, omdat het een vrij complex financieel product is. Het hefboomeffect kan ervoor zorgen dat u snel winst maakt, maar u kunt daardoor ook snel veel geld verliezen. Het bedrag dat u verliest kan zelfs groter zijn dan uw inleg en in extreme gevallen kan het bedrag dat verloren wordt zelfs hoger zijn dan het onderpand. Deze redenen zorgen ervoor dat deze vorm van beleggen vooral wordt aangeraden bij ervaren beleggers.

Ook is het bij deze vorm van beleggen belangrijk dat u alleen belegt met geld dat u niet op korte termijn nodig heeft en dat u er altijd voor zorgt dat u altijd nog geld achter de hand heeft. Wij raden ook aan om nog extra goed na te denken over de belegging en ernaar te handelen als de broker vraagt om extra onderpand of vraagt om het risico te verlagen.

Waar u ook in gaat beleggen: lees u altijd goed in. Verdiep u in het product waarin u belegt en de manier waarop de belegging werkt. Met Beursgenoten heeft u in elk geval een voorsprong in beleggen! 



Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer