Beleggen in turbo's

Beleggen in turbo's

Beleggen in turbo's is erg populair in Nederland. Bij turbo beleggen belegd u versneld met een hefboom in bijvoorbeeld aandelen. De naam zegt het eigenlijk al: turbo. Met turbo aandelen kunt u extra profiteren van een stijging of daling van een aandeel. Turbo’s worden in Nederland ook wel eens Sprinters of Speeders genoemd.

Alles over turbo's


Wat is een turbo?

Een turbo is ontwikkeld om met minder inleg te kunnen profiteren van een koersstijging van bijvoorbeeld een aandeel. Turbo’s zijn vooral geschikt voor beleggers die het graag klein willen houden qua inleg. Er zijn twee soorten turbo’s: turbo long en turbo short.

Turbo long

Bij een turbo long koopt u als belegger een deel van de onderliggende waarde. Het resterende deel wordt gekocht door de uitgevende partij zoals bijvoorbeeld een bank. Over het deel dat de bank financiert betaalt u als belegger rente, wat meteen het verdienmodel is op turbo’s van de bank. Bij een stijging van de onderliggende waarde, stijgt de waarde van uw turbo in verhouding sneller doordat u wel profiteert van het volledige rendement. Echter als de waarde daalt, zal uw investering ook sneller in gevaar komen. Om dit te voorkomen wordt er vaak een stoploss ingebouwd.

Voorbeeld van turbo long

Als voorbeeld pakken we het aandeel van ABN Amro, een turbo long. Stel dat de onderliggende waarde op dit moment €10 is. Stel dat de bank hiervan €8 betaalt, dan betaalt u als belegger €2 voor de turbo long. De verhouding tussen de koers van de onderliggende waarde en de koers van de turbo wordt de hefboom genoemd. In dit geval is de hefboom 5. Stel dat de onderliggende waarde stijgt met 15% naar €11,50. De prijs van de turbo is nu €3,50 waard (11,50 - 8). Dat is een waardestijging van maar liefst 75%. Stel dat het aandeel was gedaald met 15%, dan was het aandeel nog maar €8,50 waard, en de turbo €0,50. Dat betekent een verlies van 75%. Daarom wordt er een stoploss ingebouwd om verlies te beperken.

Turbo short

In vergelijking met een turbo long, werkt turbo short omgekeerd. De uitgevende partij, bijvoorbeeld een bank, leent de onderliggende waarde aan de belegger en verkoopt het op de beurs. De opbrengst hiervan wordt samen met de waarde van de turbo vastgehouden en rentedragend. Wanneer u de turbo short verkoopt, wordt de onderliggende waarde teruggekocht. In een gunstige situatie gebeurt dat op een lagere koers dan de verkoopkoers, in dat geval is de opbrengst voor u als belegger. Ook bij een turbo short worden beide partijen beschermd door middel van een stoploss.

Voorbeeld turbo short

Stel dat we een turbo short van Royal Dutch Shell als voorbeeld. De onderliggende waarde van het aandeel is €25. De financiering van de bank is €30. De turbo short kost u in dit geval €5 (30-25). De hefboom wordt ook hier berekend door de onderliggende waarde te delen door het hefboomproduct. In dit geval 25/5 = 5. 

Stel dat het aandeel daalt met 10% naar een waarde van €22,50, dan betekent dat uw turbo short een waarde heeft van €7,50 (30-22,50). Dit is een waardestijging van 50%. Stel dat het aandeel stijgt met 10%, dan daalt uw turbo short met 50%. Daarom wordt er een stoploss ingebouwd, om de schade te beperken.

Risico's van beleggen in turbo's

Beleggen kan zorgen voor mooie rendementen, maar brengt altijd risico’s met zich mee. Zo ook het beleggen in turbo’s. 

Hefboom

Een risico bij het beleggen in turbo’s is de hefboom. Hoe hoger de hefboom is, hoe groter het risico. Let daarom altijd goed op de hefboom voordat u begint met beleggen in een turbo.

Spreiden

Met turbo’s zijn mooie rendementen te behalen, maar ook een groot risico op verlies. Gemiddeld wordt er veel geld verloren bij het turbo beleggen. Daarom is het belangrijk om te beleggen in verschillende beleggingsvormen om verantwoord te beleggen.

Waarom beleggen in turbo’s?

Wilt u gaan beleggen in turbo’s, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de risico’s, maar ook van de voordelen. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het beleggen in turbo’s.

Hefboom

De hefboom kan zowel als risico en als voordeel beschouwd worden. Met name voor de ervaren belegger zijn turbo beleggingen erg interessant vanwege de hefboom waarmee er betere rendementen te behalen zijn dan bij het beleggen in aandelen.

Transparant

Turbo’s zijn erg transparant. De voorwaarden zijn vooraf duidelijk, zodat u als belegger weet waar u aan begint. Dit is erg belangrijk omdat er hoge risico’s aan turbo beleggen verbonden zijn, dan is het prettig om vooraf exact te weten wat de voorwaarden zijn.

Stoploss

Een belangrijk voordeel van een turbo is de stoploss. Hiermee kunt u aangeven wanneer u uw turbo wilt verkopen wanneer deze de verkeerde kant op gaat voor u. Zo kunt u uw verlies beperken, omdat zonder stop loss de verliezen enorm hoog op kunnen lopen.

Beleggen in turbo's is slechts een van de vele beleggingsinstrumenten. U kunt bijvoorbeeld ook beleggen in opties, warrants, obligaties of aandelen. Waar u in wilt beleggen en op welke manier, is een persoonlijke keuze. Lees u daarom altijd goed in voordat u begint met beleggen.

Voorsprong in beleggen? Word lid van BeursgenotenLees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer