Beleggen in CFD’s

Als u zich verdiept in beleggen, dan komt u diverse manieren tegen om te beleggen. Van indexbeleggen tot beleggen in turbo's: er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Zo is het ook mogelijk om te beleggen in CFD's. Wat CFD's zijn en hoe u kunt beleggen in CFD's, leggen we uit in dit artikel.

Alles over CFD's


Wat zijn CFD’s?

CFD staat voor Contract For Difference. Een CFD is een hefboomproduct. Met een CFD kan geprofiteerd worden van een stijging of daling van de koers. Anders dan bij aandelen, wordt de koper van een CFD geen eigenaar van het onderliggende product. Een CFD vertegenwoordigt één onderliggende waarde en zijn beschikbaar voor verschillende soorten onderliggende waarden, zoals een aandeel, obligatie, index, valuta of grondstof. Door de hefboomwerking kan het effect van kleine koersschommelingen veel impact hebben. 

Beleggen in CFD’s

Beleggen in CFD’s werkt anders dan wanneer u gaat beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Bij CFD’s krijgt u te maken met een hefboom. Een kleine verandering in de onderliggende waarde kan daardoor grote gevolgen hebben voor uw CFD. Dat brengt voordelen, maar ook risico’s met zich mee.

CFD’s worden door de overeenkomsten vaak vergeleken met turbo’s. Het grootste verschil met een turbo is dat een CFD minder een standaardproduct is en niet via de beurs te verkrijgen is. 

Voordelen van beleggen in CFD’s

Doordat u geen eigenaar wordt van de onderliggende waarde, brengt het beleggen in CFD’s een aantal voordelen met zich mee.

Hefboom

Bij het beleggen in CFD’s is het mogelijk om gebruik te maken van een hefboom. Met een hefboom koopt u een aandeel deels met geleend geld. Het voordeel hiervan is dat er met een relatief laag bedrag een hoge investering aangegaan kan worden. Hierdoor is het mogelijk om met een klein vermogen, alsnog grote rendementen te behalen.

Geen vervaldatum

CFD’s hebben geen vervaldatum. Zo kunt u CFD’s oneindig in uw portefeuille houden en pas verhandelen wanneer u dat wilt.

Eenvoud

Het is erg eenvoudig om te beleggen in CFD’s. Het kopen van een CDF gaat op dezelfde manier als bij een aandeel. Wanneer u een CFD koopt, gaat u een long positie aan, waarbij u inspeelt op een stijging van de koers. Bij het verkopen van een CFD gaat u een short positie aan, waar u inspeelt op een koersdaling.

De risico’s van beleggen in CFD’s

Als belegger krijgt u altijd te maken met risico’s. Het beleggen in CFD’s brengt ook een aantal risico’s met zich mee.

Hefboom

Bij CFD’s wordt er gebruik gemaakt van een hefboom. Dit kan zorgen voor hoge rendementen, maar ook voor snelle, grote verliezen. Bereken daarom altijd goed wat de mogelijkheden zijn voordat u gaat beleggen in CFD’s

Volatiliteit

Onderliggende waarden kunnen erg volatiel zijn. Dit biedt een kans op mooie rendementen, maar hierdoor kunnen verliezen snel en hoog oplopen. Het is belangrijk om hier van bewust te zijn bij het beleggen in CFD’s.

Tegenpartij

Bij het beleggen in CFD’s heeft u te maken met een tegenpartij. De tegenpartij is de aanbieder van de CFD’s. In tegenstelling tot reguliere handel op de beurs, waarbij u koopt van andere partijen op de beurs, koopt u bij CFD’s bij de broker zelf. Daarom is het erg belangrijk om alleen CFD's af te nemen bij betrouwbare brokers. De broker heeft er namelijk belang bij dat u uw inleg verliest.

Praktijkvoorbeeld

Om een goed beeld te krijgen hoe het beleggen met CFD’s werkt, geven we een voorbeeld.

Wanneer u een budget heeft van €1000, en een daling verwacht van een aandeel, dan kunt u short gaan in dit aandeel. Stel dat u 500 CFD’s koopt, en de waarde van het aandeel is €10, en het aandeel daalt naar €9,80, en u verkoopt uw CFD’s, dan bedraagt uw winst 500*0,20 = €100.

Waarom beleggen in CFD’s?

Beleggen in CFD’s is geschikt voor beleggers die houden van risico's nemen. De kans op mooie rendementen met een relatief laag vermogen is voor veel beleggers de reden om te beleggen in CFD’s.

Let op: lees u altijd goed in voordat u gaat beleggen! Elk beleggingsinstrument kent voor- en nadelen. 


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer