Beleggen met hefboomproducten

Beleggen met hefboomproducten biedt een belegger de kans om met een relatief kleine investeringen in te spelen op een koersstijging of koersdaling. Door met een hefboom te werken, wordt het effect van de stijging of daling versterkt. Dit biedt kansen op hoge rendementen, maar kan ook zorgen voor een groot risico. Hoe beleggen met een hefboomproduct werkt, leggen we hier uit. 

Alles over hefboomproducten


Wat zijn hefboomproducten?

Een hefboomproduct is een financieel product dat erg complex is, waarmee u met een relatief lage inleg, grote rendementen kunt behalen. Doordat hefboomproducten erg complex zijn en hoge risico’s met zich meebrengen, zijn deze minder geschikt voor de beginnende belegger. Begint u met beleggen, dan is beleggen in obligaties of een beleggingsfonds wellicht geschikt voor u.

Een hefboom geeft aan hoeveel maal sneller de waarde kan stijgen of dalen ten opzichte van het onderliggende product. Een voorbeeld van een hefboomproduct is een Turbo en een CFD.

Hoe werkt een hefboomproduct?

Wanneer u als belegger gaat beleggen en gebruik maakt van een hefboom, dan betaalt u slechts een deel van de waarde van het onderliggende product. Het overige deel wordt gefinancierd door de uitgever, waar soms rente over wordt gerekend. Dit maakt het mogelijk om met een klein budget toch grote investeringen aan te gaan.

Stel dat u een hefboomproduct koopt van €5, en de onderliggende waarde is €20. De uitgever financiert in dit geval €15. Wanneer de onderliggende waarde stijgt naar €21,50, is dit een stijging van 7,5%. Uw hefboom stijgt in dit geval van €5 naar €6,50. Dat is geen stijging van 7,5%, maar 30%. Met een kleine stijging van de onderliggende waarde, kunt u dus een mooi rendement pakken op een kleine inleg.

Het risico is dat het omgekeerd hetzelfde werkt. Wanneer de onderliggende waarde daalt met bijvoorbeeld 7,5% naar €18,50. Dan is uw hefboomproduct nog slechts €3,50 waard, een daling van 30%. Om uw verlies te beperken kunt u een stop loss inbouwen.

Voordelen van hefboomproducten

Beleggen in hefboomproducten is interessant voor beleggers en brengt een aantal voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen hebben we voor u op een rijtje gezet.

Kleine investering

Zoals eerder benoemd is het bij hefboomproducten mogelijk om met een kleine investering te starten, en toch mooie rendementen te behalen. Doordat een deel wordt gefinancierd door de verstrekker.

Hoog rendement

Doordat een deel van de financiering wordt betaald door de verstrekker, zijn de rendementen vele malen hoger in procenten, dan de daadwerkelijke stijging van de onderliggende waarde.

Stop loss

Hefboomproducten bieden vaak de mogelijkheid om een stop loss in te bouwen. Wanneer de onderliggende waarde voor u de verkeerde kant op gaat, kunt u van te voren aangeven op welk punt u uw hefboomproduct wilt verkopen. Zo kunt u vooraf bepalen wat uw maximale verlies wordt. De verstrekker bouwt meestal zelf een stop loss in zodat de belegger nooit meer kan verliezen dan zijn inleg.

Risico’s van hefboomproducten

Hefboomproducten bieden een aantal mooie voordelen en hoge rendementen, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

Volatiliteit

Doordat u met een hefboomproduct slechts een deel van de onderliggende waarde koopt, en een deel door de verstrekker laat financieren, heeft een stijging of daling van de onderliggende waarde een enorme invloed op uw inleg. Dit kan positief uitpakken en mooie rendementen opleveren, maar ook negatief en zorgen dat u een groot deel van uw inleg verliest. Om uw verlies te beperken kunt u een stop loss inbouwen.

Rente

Bij hefboomproducten betaalt u vaak rente over het deel dat gefinancierd wordt door de verstrekker. Deze rente kan hoog oplopen wanneer u een hefboomproduct lang aanhoudt.

Waarom beleggen in hefboomproducten?

De belangrijkste reden waarom beleggers beleggen in hefboomproducten zijn de rendementen die ermee behaald kunnen worden. Wees u altijd bewust van de risico’s van het beleggen in hefboomproducten. Wilt u meer informatie over hefboomproducten en ontwikkelingen op de beurs, download dan gratis ons proefmagazine.


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer