Beleggen in windenergie

Beleggen in windenergie

Heeft u wat geld over om opzij te zetten, en wilt u dit op een verstandige manier doen? Dan kan investeren in windenergie interessant zijn. Naast de winstmogelijkheden zijn er ook andere voordelen aan verbonden. Het is namelijk goed voor het milieu. Daarnaast kan windenergie er ook voor zorgen dat we als land minder afhankelijk worden van andere landen voor energiebronnen. Geopolitieke spanningen hebben dan minder invloed op de energieprijzen. Genoeg redenen dus om te beleggen in windenergie.

Alles over beleggen in windenergie


Wat is beleggen in windenergie?

Het leuke van investeren in windenergie is dat u uw geld kunt steken in iets heel concreets: windmolens. Al vanaf een klein bedrag is het mogelijk om gedeeltelijk eigenaar te worden van een windmolen of windmolenpark. Wat ook anders is dan bij andere vormen van beleggen is dat u hiervoor niet eens een beleggingsrekening nodig heeft. Daarom is beleggen in windenergie een zeer laagdrempelige manier om uw geld te investeren.

Hoe werkt beleggen in windenergie?

In de basis zijn er drie mogelijkheden om te beleggen in windenergie:

  1. Windenergie aandelen kopen 
  2. Investeren in windmolens of windmolenparken
  3. Beleggen in obligaties 

Windenergie aandelen kopen 

Naast het direct investeren in windmolens of windmolenparken, is er ook een andere vorm van beleggen mogelijk. Er zijn namelijk diverse beursgenoteerde windenergie bedrijven, waarvan u windenergie aandelen kunt aanschaffen. Wanneer u dit doet en het bedrijf succesvol is, krijgt u dividend uitgekeerd. Daarnaast kan de beurskoers van zo'n bedrijf natuurlijk stijgen, waardoor uw belegging in waarde stijgt. 

Investeren in windmolens of windmolenparken 

Als u echt gaat voor duurzaam beleggen, kan het lastig zijn om een beursgenoteerd bedrijf te vinden dat aan uw wens voldoet. Veel beursgenoteerde energiebedrijven investeren namelijk ook in andere vormen van energie. Als u hieraan niet wilt bijdragen kunt u dus ook kiezen voor het beleggen in windmolens of windmolenparken. 

Beleggen in obligaties 

Een derde vorm van beleggen in windenergie is het aanschaffen van obligaties. In deze constructie leent u eigenlijk geld uit aan een windmolenproject of investeringspartij. In ruil daarvoor krijgt u uiteindelijk het geld terug, met een vast rendement.

Een praktijkvoorbeeld

Wilt u investeren in windenergie? U kunt dan bijvoorbeeld aandelen kopen van windmolenbouwer Vestas, uit Denemarken. Hiervoor opent u, als u deze nog niet hebt, eerst een beleggingsrekening. Dit kan bij een bank, maar ook via een (online) broker. Het bedrag dat u apart heeft gezet voor uw beleggingen kunt u vervolgens inzetten voor het aankopen van aandelen.

Gaat het goed met het bedrijf? Dan zal de koers van de aandelen dus stijgen en maakt u winst. Daarnaast kunt u in sommige gevallen dividend uitgekeerd krijgen. Via online overzichten kunt u de koers van het bedrijf in de gaten houden. Afhankelijk van de resultaten kunt u op basis van het koersverloop besluiten of u aandelen wilt verkopen of misschien wel extra aandelen wilt aanschaffen. Dit kunt u allemaal snel en eenvoudig regelen via de beleggingsrekening.

Het (beoogde) rendement

Over het algemeen is het rendement bij investeringen in windenergie relatief hoog. Wat het rendement van uw investeringen wordt, hangt echter van veel factoren af.

Het algemene beursklimaat speelt vaak een rol: gaat het in het geheel slecht op de beurs, dan is de kans groot dat u dit ook in uw eigen portefeuille zal merken. Investeert u rechtstreeks in een windmolen of windmolenpark of koopt u obligaties aan? Dan zult u minder schommelingen in de waarde opmerken.

Het rendement is bij deze beleggingsvormen makkelijker van tevoren in te schatten. Houd er wel rekening mee dat u met deze relatief veilige vorm van beleggingen ook minder kans heeft op grote winsten.

De risico's van beleggingen in windenergie

Windenergie is een relatief veilige investeringsoptie. Energie is nu eenmaal nodig en milieuvriendelijke energie is in opkomst. Ook fijn: de risico's van beleggen in windenergie zijn relatief klein. Het meeste risico loopt u bij het handelen in aandelen. Beursgenoteerde bedrijven kunnen invloed ondervinden van een slecht beursklimaat. Anderzijds kunnen de koersen flink stijgen wanneer het beursklimaat juist goed is. Wilt u uw risico liever zo klein mogelijk houden? Dan is het de moeite waard om rechtstreeks te investeren in een windmolenpark. Ook obligaties bieden meer zekerheid.

Waarom beleggen in windenergie?

Twijfelt u nog of u wilt beleggen in windenergie? Dan is het handig om de voordelen van deze beleggingsvorm nog eens op een rijtje te zetten:

  • Windenergie is een relatief veilige investeringsoptie, doordat groene energie steeds belangrijker wordt.
  • Het is een laagdrempelige vorm van beleggen: voor een klein bedrag kunt u al mede-eigenaar worden van een windmolen(park).
  • Investeren in windenergie levert een relatief hoog rendement op.

Bent u op zoek naar een risicovolle belegging, met de kans op een gigantische winst, maar ook het risico om veel geld te verliezen? Dan is beleggen in (wind)energie voor u minder interessant. Maar als bovenstaande voordelen voor u belangrijk zijn, is het zeker de moeite waard om te kijken wat uw mogelijkheden zijn!

Het laatste beleggingsnieuws

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de beurs? En regelmatig analyses en tips ontvangen? Word lid van Beursgenoten en krijg een voorsprong in beleggen.


Lees meer over: beleggen in aandelenbeleggen in preferente aandelenbeleggen in obligatiesbeleggen in derivatenbeleggen in optiesbeleggen in warrantsbeleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfondsbeleggen in beleggingsfondsduurzaam beleggenbeleggen in goudbeleggen in zilverbeleggen in oliebeleggen in bitcoindefensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?vermogensbeheer