Beleggen in warrants

Beleggen in warrants

Er zijn diverse belegginginstrumenten waarmee u kunt beleggen. Denk aan aandelen, obligaties of opties. Ook een warrant is een beleggingsinstrument en verschilt niet veel van een optie. Toch zit er een verschil tussen. Wat een warrant is, welke soorten er zijn en het verschil met opties leggen we graag aan u uit. 

Alles over warrants


Wat zijn warrants?

Warrants zijn derivaten. Dat wil zeggen dat ze hun waarde ontlenen aan een ander effect (onderliggende waarde). Een warrant is een verhandelbaar effect. Dit verhandelbaar effect geeft het recht om een aandeel op een vooraf bepaalde datum tegen een vooraf afgesproken koers te kopen.

Er zijn gedekte en ongedekte warrants. Gedekte warrants geven recht op de aankoop van aandelen die reeds bestaan. Ongedekte warrants geven recht op de aankoop van aandelen die nog niet bestaan. Warrants lijken op opties, maar ze verschillen licht van elkaar.

Soorten warrants

Er zijn twee soorten warrants: call warrants en put warrants. Beide warrants hebben hun eigen kenmerken en voordelen. 

Call warrants

Een call warrant is een warrant die de houder het recht geeft om de onderliggende waarde van de warrant te kopen op een bepaalde datum of tegen een bepaalde prijs. Call warrants worden afzonderlijk verhandeld op belangrijke beurzen. Een voorbeeld van een call warrant is dat een aandeel van een bedrijf een waarde heeft van €100 en dat u met een call warrant de mogelijkheid heeft om het aandeel voor een bepaalde datum te kopen voor €100.

Put warrants

Een put warrant geeft de houder ervan het recht, maar niet de verplichting, om de aandelen te verkopen voor de vervaldatum van de warrants. Een put warrant is door het bedrijf uitgegeven en geeft de optie om een aandelen van het bedrijf terug te verkopen aan de emittent voor een bepaalde prijs.

Warrants uitoefenen

Het uitoefenen van de warrants betekent dat de onderliggende waarde, bijvoorbeeld het aandeel, wordt verhandeld tegen de opgegeven prijs. Ook wel de uitoefenprijs genoemd. Belangrijk hierbij is dat dit voor de expiratiedatum gebeurd. Dit is de laatste datum waarop een warrant uitgeoefend kan worden.

Er zijn twee stijlen in het uitoefenen van warrants. De Amerikaanse stijl: de warrant kan op elk moment voor de expiratiedatum worden uitgeoefend. En de Europese stijl: de warrant kan pas op de expiratiedatum worden uitgeoefend.

Verschil warrants en opties

Warrants en opties worden op dezelfde manier geprijsd, hierdoor lijken ze veel op elkaar. Het verschil tussen warrants en opties is dat een warrant wordt uitgegeven door een financiële instelling of een onderneming waar de warrants betrekking op hebben. Een optie wordt uitgegeven door de optiebeurs. Daarbij heeft de optie een standaardcontract met standaard aflooptermijn en een vaste uitoefenprijs.

Beleggen met een voorsprong

U kunt beleggen met diverse beleggingsinstrumenten. Hoe en waarin u belegt, is een persoonlijke keuze. Heeft u kennis van de financiële markt en volgt u de beurs op de voet? Ga dan zelf beleggen. Heeft u er minder kennis van en geen interesse in het bijhouden van de koers, laat dan voor u beleggen. Ook waar u in wilt beleggen, is een persoonlijke keuze. 

Waar u ook voor kiest: het is belangrijk om alle opties helder te hebben en u goed in te lezen. Bij Beursgenoten blijft u op de hoogte van de laatste stand van zaken en voorzien we u van kritische beursanalyses. Een belegging kan zomaar de investering eruit halen! 

Word ook een Beursgenoot!


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer
Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.