Vermogensbeheerders vergelijken

Vermogensbeheerders vergelijken

Heeft u een redelijk vermogen en wilt u met uw vermogen gaan beleggen? Uiteraard kunt u er voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met beleggen. Heeft u echter geen tijd of zin om u goed te verdiepen in beleggen, dan is het mogelijk om uw geld te laten beheren door een vermogensbeheerder. Wat is vermogensbeheer precies, wat voor keuzes heeft u en waar moet u op letten als u een vermogensbeheerder selecteert? We leggen het graag uit. 

Snel naar: 


Wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder gaat uw vermogen beleggen met als doel om het vermogen te laten groeien of te behouden. In samenspraak met u wordt er een beleggingsstrategie, beleggingsdoel en beleggingsrisico bepaald. Daarna kiest een vermogensbeheerder de beleggingen binnen uw beleggingsportefeuille. Dit kan een mix zijn van diverse soorten beleggingsinstrumenten zoals aandelen, obligaties of ETF’s. Vervolgens verzorgt de vermogensbeheerder de koop- en verkooptransacties binnen uw beleggingsportefeuille en toetst regelmatig of de beleggingen in lijn zijn met de uitgezette beleggingsstrategie.

Keuze in verschillende vermogensbeheerders

In Nederland kunt u kiezen tussen een aantal verschillende partijen voor vermogensbeheer.

Vermogensbeheer via de bank

U kunt uw vermogensbeheer bij een bank uitbesteden. Dit kan interessant zijn als u bij deze bank ook uw hypotheek, betaal- en spaarrekeningen of verzekeringsproducten heeft lopen. U bent dan al bekend met de partij en de dienstverlening.

Zelfstandige vermogensbeheerders

Naast de bank kunt u ook vermogensbeheer in handen leggen van zelfstandige vermogensbeheerders. Dit zijn partijen die geen directe band hebben met een bank of financiële instelling. Klant worden bij een zelfstandige vermogensbeheerder kan vaak vanaf € 100.000 vrij belegbaar vermogen.

Private banks

Heeft u een flink vermogen - gemiddeld vanaf zo'n € 500.000 – dan kunt u terecht bij een zogenaamde private bank. Deze privébanken onderscheiden zich van ‘gewone’ banken doordat zij zich volledig richten op vermogende klanten. Naast vermogensbeheer verzorgen zij vaak ook belastingzaken en inkomens- en vermogensstructurering voor hun klanten.

Online vermogensbeheerders

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel online vermogensbeheerders. Zij bieden hun diensten volledig online aan. Vaak kennen deze online vermogensbeheerders een relatief laag instapniveau qua vermogen. Dit is mogelijk omdat ze collectief vermogensbeheer aanbieden. Hierbij worden de vermogens van meerdere beleggers gezamenlijk belegd in standaard portefeuilles of beleggingsfondsen.

Hoe kiest u een vermogensbeheerder?

Met zoveel verschillende partijen voor vermogensbeheer vraagt u zich misschien af wat nu de beste partij voor u is. Dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Inlegbedrag

Een belangrijke eerste factor is het inlegbedrag. Bij vermogensbeheerders vergelijken is het inlegbedrag van belang, veel vermogensbeheerders hanteren namelijk een minimale inleg. Daarnaast wordt de hoogte van de kosten grotendeels bepaald door het inlegbedrag.

Behoefte aan persoonlijk contact

Daarnaast moet u zich afvragen of u graag persoonlijk contact wilt met een vermogensbeheerder of dat online contact ook volstaat. 

Doel van het beleggen bepalen

Daarnaast heeft u een doel voor beleggen, bijvoorbeeld om uw vermogen te laten groeien of als aanvulling van uw inkomen. Veel partijen specialiseren zich in een bepaalde doelstelling of zijn op basis van hun beleid beter in staat om uw doelstelling te realiseren.

Vermogensbeheerders vergelijken

Bij het selecteren van een vermogensbeheerder draait het dus om meerdere factoren. Daarnaast speelt rendement en kosten ook nog een belangrijke rol.

Rendement van vermogensbeheerders

Om een goede indicatie te krijgen van wat u aan rendementen kunt verwachten, kijkt u naar de rendementen die vermogensbeheerders in het verleden hebben behaald. Hiervoor kunt het beste kijken naar de rendementen op de langere termijn (5+ jaar). Kijk hierbij ook naar de rendementen die zijn behaald in een slecht beursjaar. Zo kunt u een indicatie krijgen van hoe uw beleggingen het zouden kunnen doen als de beurs een diepe dip maakt.

Kosten van vermogensbeheerders

Bij vermogensbeheerders vergelijken is het ook van belang dat u inzicht heeft in de kosten die u aan een vermogensbeheerder moet betalen. Dit kan namelijk per vermogensbeheerder uiteenlopen. De kosten van vermogensbeheer verschillen per beheerder. De voornaamste kosten bestaan uit een beheervergoeding die de vermogensbeheerder in rekening brengt. Daarnaast betaalt u ook nog kosten aan de depotbank waar u een beleggingsrekening aanhoudt, transactiekosten of fondskosten. 

Het loont dus de moeite om vermogensbeheerders te vergelijken. U kunt dan niet alleen vermogensbeheerders vergelijken op gebied van kosten, maar ook op organisatie, rendement, beleggingsbeleid en risicobeleid. Zo kunt u een gedegen keuze maken voor een betrouwbare partij.

De beste vermogensbeheerder

Er is geen pasklaar antwoord wat de beste vermogensbeheerder is. Dit is namelijk voor iedereen anders. De beste vermogensbeheerder is de partij die het beste bij uw doelstellingen en persoonlijke situatie past. Uw ‘beste vermogensbeheerder’ zou een risico/rendementsprofiel moeten bieden waarmee u uw doelstelling kunt realiseren, maar waarbij de rendementen in principe ook niet verwacht worden harder te dalen dan waar u zich comfortabel bij voelt.

Neem de tijd om u te verdiepen en zorg ervoor dat u voor zichzelf helder heeft wat u wilt bereiken met vermogensbeheer. Dan kun u daarna een succesvolle keuze maken voor vermogensbeheer en daadwerkelijk uw vermogen laten groeien.


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer