De beste vermogensbeheerder?

In deze blog gaan we in op vermogensbeheer. Iedereen kent de term, maar wat is vermogensbeheer precies? Welke vermogensbeheerders zijn er in Nederland en hoe kunt u daar een gefundeerde keuze tussen maken? Het komt allemaal ter sprake, net als een rijtje van de (volgens ons) beste vermogensbeheerders.

Snel naar:


Wat is vermogensbeheer? 

Bij vermogensbeheer maakt u de keuze om uw geld in beheer te geven bij een ander, uiteraard met de bedoeling dat geld zo optimaal mogelijk te laten groeien. Dat doet u bij een gespecialiseerde partij, die de verschillende mogelijkheden van vermogensgroei kent en voor u de best mogelijke beleggingskeuzes maakt. Daarbij wordt uiteraard uw risicoprofiel (in hoeverre bent u bereid om risico’s te nemen) meegenomen.

Goed om meteen te benoemen: vermogensbeheer is niet mogelijk voor elke beurs. Elke vermogensbeheerder heeft een minimumkapitaal waarmee u bij hen welkom bent.

Wat doet een vermogensbeheerder? 

Een vermogensbeheer zal eerst met u in gesprek gaan, om uw wensen in beeld te krijgen. Er wordt gekeken naar uw financiële situatie en er worden afspraken gemaakt. Er wordt een beleggingsprofiel opgesteld. De vermogensbeheerder moet uiteraard weten hoeveel risico u wenst te nemen, en welke risico’s u zeker niet aan wilt gaan. Hoe meer risico u aan durft, hoe offensiever uw portefeuille. Bepalend is ook uw beleggingsdoel en de termijn waarop u dat bereikt wilt hebben. De genoemde afspraken worden vastgelegd en ondertekend. Vanaf dat moment ligt uw beleggingskapitaal dus in handen van uw adviseur. Uiteraard krijgt u regelmatig een rapportage over de ontwikkeling van uw portefeuille

Soorten vermogensbeheer 

Er zijn een aantal soorten vermogensbeheer die we kort bespreken.

Persoonlijk vermogensbeheer 

Persoonlijk vermogensbeheer is bedoeld voor financieel vermogenden. Vanaf een half miljoen staat de deur van private banks voor u open.

Discretionair vermogensbeheer

Gelukkig is discretionair vermogensbeheer ook mogelijk voor iets minder vermogenden. U verstrekt een volmacht aan de vermogensbeheerder. Hiermee mag hij uw vermogen, natuurlijk binnen de afspraken die u samen heeft opgesteld, beheren op de wijze die volgens hem de beste keuze zijn, op weg naar uw gestelde langetermijndoel. U geeft de vermogensbeheerder volledig mandaat. Hij zal dus niet elke transactie met u afstemmen, zolang dat binnen de afspraken valt.

Online vermogensbeheer 

In dit digitale tijdperk zijn er uiteraard ook online mogelijkheden. Sterker nog: online vermogensbeheer verloopt volledig online. U gaat dus niet naar een fysieke vermogensbeheerder. Groot voordeel van online vermogensbeheer is dat u al met een paar duizend euro kunt instappen. Uw beleggingsprofiel wordt opgesteld aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. Met behulp van een dashboard en rapportages heeft u altijd inzicht in de ontwikkeling van uw beleggingsportefeuille.

Welke vermogensbeheerders zijn er? 

Er zijn diverse vermogensbeheerders in Nederland. Welke de beste voor u is, is geheel afhankelijk van uw wensen en kapitaal. We zetten een aantal vermogensbeheerders voor u op een rijtje:

Ambassador 

Bij Ambassador Vermogensbeheer bent u welkom vanaf € 200.000. In totaal heeft Ambassador meer dan 300 miljoen euro in beheer. Strategie: het vinden van bedrijven waarvan de aandelen ondergewaardeerd zijn, geïnspireerd door Benjamin Graham, die ook Warren Buffett inspireerde.

Fintessa 

Veelvoudig winnaar van de Cashcow Award, dat is Fintessa. Hier kunt u al terecht met uw vermogen vanaf € 100.000, zakelijk vanaf € 250.000. Bij Fintessa werken mensen die samen ruim honderd jaar ervaring hebben. Lijfrentebeleggen is hier ook mogelijk.

OHV

OHV is één van de oudste vermogensbeheerders, sinds 1932. Ook hier kunt u binnen stappen met € 100.000. Hun belofte: een meer dan gemiddeld rendement, vanuit behoudend investeren.

Aberfeld 

Een wat kleinere vermogensbeheerder, dat is Aberfeld. Maar Aberfeld werkt samen met o.a. Theodoor Gilissen en BinckBank. Komt de naam u bekend voor? Dan komt dat waarschijnlijk door hun bijdrages aan Businessclass. € 100.000 aan beschikbaar vermogen? De deur staat voor u open.

Florentes

Florentes is zo´n vermogensbeheerder voor de wat meer vermogenden, vanaf € 1.000.000. Florentes noemt zichzelf een grote, professionele vermogensbeheer, met ook persoonlijke aandacht voor u en uw portefeuille.

Mercurius 

Bij Mercurius werkt men met een aantal houdstermaatschappijen. Mercurius laat regelmatig van zich horen in het NRC en op BNR Nieuwsradio. € 250.000 is het bedrag waarmee u kunt starten bij Mercurius.

ABN AMRO Vermogensbeheer 

Uiteraard kunt u ook terecht bij één van Nederlands bekendste banken, de ABN AMRO. ABN AMRO vermogensbeheer is al mogelijk vanaf € 50.000. U krijgt een eigen vermogensspecialist toegewezen.

Evi van Lanschot

 Van Lanschot is natuurlijk een zeer bekende naam op het gebied van financieel beheer, al bijna 300 jaar zelfs. Evi van Lanschot werkt samen met Van Lanschot Private Banking. De kleine belegger mag hier ook aanschuiven, vanaf € 10.000 al.

Doelbeleggen 

Nog vrij nieuw (1999) maar juist de laatste jaren erg goed beoordeeld, dat is Doelbeleggen. Inmiddels behoort Doelbeleggen dan ook al tot de grotere vermogensbeheerders.

De beste vermogensbeheerder van 2021

We kunnen en willen hier niet nu al een winnaar uitroepen. Maar wat ons betreft komen onderstaande vermogensbeheerders zeker voor dit predikaat in aanmerking:

  • Fintessa
  • Aberfeld
  • ABN AMRO Vermogensbeheer
  • Evi van Lanschot
  • Doelbeleggen

Hoe kies ik een vermogensbeheerder?

Het is lastig om aan te geven hoe u een vermogensbeheerder moet selecteren uit al die mogelijkheden. Ons advies: bekijk hun websites en zoek persoonlijk contact met de twee of drie die u het meeste aanspreken. Waarschijnlijk krijgt u al snel het gevoel welke vermogensbeheerder het beste bij u past.

Wilt u een voorsprong in beleggen? Word dan lid van Beursgenoten!


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer