Fouten gemaakt tijdens het beleggen: voorkom deze 3 valkuilen

Fouten gemaakt tijdens het beleggen: voorkom deze valkuilen

Waar mensen beleggen worden onvermijdelijk fouten gemaakt. Lees dit artikel en voorkom de drie meest gemaakt tijdens het beleggen, door het opvolgen van Geert Schaaij zijn beleggingstips!

Het is raadselachtig hoe mensen alle logica en waardebesef laten varen op het moment van beleggen. Schijnbaar gedegen burgers die geldbewust leven, kopen toch rustig voor 50.000 euro aan callopties. Opties die achteraf ook nog eens waardeloos eindigen. 

Fout 1: Zorgvuldig aankopen lijkt niet te gelden voor beleggen

Met verwondering zie ik vaak hoeveel moeite mensen zich getroosten om de mooiste auto, het mooiste huis, de mooiste stereo voor de zachtste prijs binnen te slepen. En hoe goed ze hun huiswerk doen: ze lezen consumentengidsen, gelikte folders. Ze maken testritten met auto’s en googlen naar ervaringen van anderen. Maar bij beleggen vreemd genoeg niet. Eén opgefokt telefoontje van een adviseur met de mededeling dat bedrijf Hupseflups 3 euro is gestegen, is reden genoeg om achter de muziek aan te lopen. Een cliënt van mij bijvoorbeeld, die gek is van auto’s maar te gierig om er een te kopen, verloor zonder een spier te vertrekken een ton op de beurs.

Fout 2: Bezeten beleggen

Met verbazing heb ik ook bezeten beleggers ontmoet. Zo ken ik een belegger die zo met beleggen bezig was, dat toen hij een auto-ongeluk kreeg en nog in het wrak zat hij mij belde om te vragen wat de koersen noteerden. Ik hoorde door de telefoon de ziekenauto aankomen! Dat iemand in de war is na een ongeluk is begrijpelijk. Maar bizar was dat terwijl het infuus bij hem werd aangelegd door de verpleegkundigen, hij gewoon doorging met zijn beleggersvraagstukken. Ik raadde hem dan ook aan het gesprek te beëindigen en even tijd voor de verplegers te nemen. En voegde daaraan toe: ‘Bel je vrouw ook even.’

Fout 3: Hebzucht bij winstgevende aandelen

Ook hebzucht kan een mens in de greep hebben. Als een belegging giga in de winst staat, verkoopt ieder weldenkend mens deze belegging: haal de buit binnen! Nee, de geldbeluste belegger koopt er eerder een paar aandelen bij. Het succes smaakt naar meer. Door de gestegen koers voelen ze zich gesterkt in hun gelijk. De bomen groeien tot in de hemel. Dit is een veelvoorkomend patroon die elke belegger kan overkomen. En als dit type belegger in het verlies staat met een beleggingspositie? Dan kopen ze ook op alsmaar lagere koersen aandelen van deze positie bij. Met dit gedrag wil dit type belegger zijn gemiddelde aankoopprijs van zijn aandelenbezit naar beneden brengen. Hierdoor hoopt hij dat zijn winstkansen toenemen. Ze stellen zich voor dat die hoge koers uit vervlogen tijden eens weer op de koersborden zullen prijken. Ze rekenen zich rijk. Maar de wal keert het schip. Als het bewuste aandeel lager staat dan laag, en de belegger beroerd is en slapeloos nachten heeft van zijn van verliezen, dan wil hij nog maar één ding: verkopen. De belegger wil rust in hun hoofd. Maar o wee, als het bewuste aandeel weer stijgt in waarde na deze verkoop! Dan ziet hij zijn fout in en koopt deze aandelen snel weer terug. Tegen hogere koersen, dat spreekt voor zich. Zijn credo is: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het verbaast Geert altijd zeer dat dergelijke patronen zich blijven herhalen en veel beleggers er vatbaar voor blijken te zijn. Beleggers hebben vaak de neiging hun ongelijk niet te bekennen. Bij vrouwen zien we een ander beleggingspatroon. Ze zijn rationeler. Maar ook bij hen zie je dat niets menselijk hun vreemd is.

Fouten in beleggen voorkomen door onze twee gouden tips

Tip 1: Raak niet in de ban

Raak dus niet in de ban van beleggen! We kennen ze allemaal wel, die hardwerkende ondernemers die hun hele leven lang aan hun familie beloofden dat er later tijd voor hen zou zijn. Ooit als de zaak werd verkocht. Maar het tegendeel gebeurde: de opbrengst van de zaak werd belegd. Elke dag voor de computer zitten. Als de beleggingen daalden, hadden ze geen zin om met hun familie op stap te gaan, en als de beurs steeg geen tijd. Zo jammer van hun leven.

Tip 2: Beleggen is een zaak van de lange adem

Na bijna 25 jaar ervaring is het is mijn stellige overtuiging dat beleggen een zaak is van de lange adem. Vergelijk het kopen van de aandelen met het kopen van een bedrijf. Wanneer iemand een zaak koopt zoals een bakkerij, dan kijkt hij toch ook wat het pand waard is, de machines en voorraad. Vervolgens wordt de vraagprijs beoordeeld en berekent men wat voor winst er met de bakkerij gemaakt kan worden. Is de vraagprijs 100.000 euro en kan er 15.000 euro aan winst worden gerealiseerd, dan is het rendement 15 procent. Redelijk. Maar is de vraagprijs een veelfout daarvan, dan zal de conclusie luiden dat het niet een aantrekkelijke investering is om de bakkerij te kopen. Hoe meer men betaalt voor de bakkerij, hoe lager het uiteindelijke rendement. Met aandelen is het exact zo. Het is uw geld. En besef dat wat u er ook mee gaat doen, het uw keuze is.

Beleggen ook een pad met successen

Beleggen is gelukkig niet alleen maar een pad vol valkuilen, successen zijn er ook. Zo was er eens een boekhouder bij een groot bedrijf, die naar zijn baas toe stapte om zijn ‘buitensporige levensstijl’ toe te lichten. Het grote huis, de fijne vakanties en vooral de grotere auto dan de ‘baas’ had argwaan gewekt bij zijn collega’s. Deze man had echter gewoon een neus voor de teneur in de kranten en handelde met zijn aandelen dusdanig, dat zijn winst daarop vele malen groter was dan zijn salaris.

Beleggen: ook een pad met successen


Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.