Beleggen? Volg deze tips

3 valkuilen waar u op bedacht moet zijn

Tips voor beleggen: voorkom deze valkuilen bij beleggen

Beleggen brengt altijd risico's met zich mee. Sommige risico's zijn inherent aan het product waar u in belegt. Toch zien we ook dat er een aantal fouten gemaakt worden met beleggen die gemakkelijk voorkomen kunnen worden. In dit artikel zetten we een aantal valkuilen en tips over beleggen op een rijtje, gegeven door Geert Schaaij. 

Valkuil 1: Zorgvuldig aankopen lijkt niet te gelden voor beleggen

Bent u op zoek naar een andere auto, huis of jas? De kans is groot dat u op onderzoek uit gaat. Welk product past bij mij, welk merk biedt de beste kwaliteit, waar betaal ik niet te veel voor wat ik wil. Een gedegen onderzoek, voordat u overgaat op een aankoop. Gaat het om beleggen, dan wordt dit onderzoek vaak compleet overgeslagen. En dat is vreemd! 

"Eén opgefokt telefoontje van een adviseur met de mededeling dat bedrijf Hupseflups 3 euro is gestegen, is reden genoeg om achter de muziek aan te lopen. Een cliënt van mij bijvoorbeeld, die gek is van auto’s maar te gierig om er een te kopen, verloor zonder een spier te vertrekken een ton op de beurs.", aldus Geert.

Beleggingstip: Doe onderzoek naar beleggen

Lees u daarom altijd goed in voordat u begint met beleggen. Er bestaan zoveel mogelijkheden als het om beleggen gaat. Dus doe onderzoek. Onderzoek naar waar u in wilt beleggen, maar ook hoe u wilt beleggen. Gaat u zelf beleggen, of beheerd? Investeert u in aandelen, obligaties of opties? Welke aandelen zijn aantrekkelijk als u bijvoorbeeld in de auto industrie wilt beleggen? Zoveel vragen om uit te zoeken. 

Valkuil 2: In de ban raken van het beleggen

Beleggen is ontzettend interessant. Het spannende karakter van sommige beleggingen kan ervoor zorgen dat u helemaal in de ban raakt van beleggen. Pas hiervoor op! Denk bijvoorbeeld aan cryptocurrency, wat een volatiel product is. De koersen wisselen per dag, soms zelfs per uur. Door te dicht hierop te zitten, kan het u helemaal gek maken. 

Geert heeft hier een mooi voorbeeld van: "Met verbazing heb ik ook bezeten beleggers ontmoet. Zo ken ik een belegger die zo met beleggen bezig was, dat toen hij een auto-ongeluk kreeg en nog in het wrak zat hij mij belde om te vragen wat de koersen noteerden. Ik hoorde door de telefoon de ziekenauto aankomen! Dat iemand in de war is na een ongeluk is begrijpelijk. Maar bizar was dat terwijl het infuus bij hem werd aangelegd door de verpleegkundigen, hij gewoon doorging met zijn beleggersvraagstukken. Ik raadde hem dan ook aan het gesprek te beëindigen en even tijd voor de verplegers te nemen. En voegde daaraan toe: ‘Bel je vrouw ook even."

Beleggingstip: Raak niet bezeten van beleggen

Er is meer in het leven dan beleggen. Het is natuurlijk goed om de koersen in de gaten te houden, maar doe dit niet obsessief. Spreek met uzelf af dat u dat bijvoorbeeld een keer per dag of een keer per week doet (afhankelijk van uw belegging). Laat het de rest van de tijd rusten.

Valkuil 3: Hebzucht bij winstgevende aandelen

Ook hebzucht kan een mens in de greep hebben. Als een belegging enorm in de winst staat, verkoopt ieder weldenkend mens deze belegging. De geldbeluste belegger koopt er echter eerder een paar aandelen bij. Het succes smaakt naar meer. Door de gestegen koers voelen ze zich gesterkt in hun gelijk.

Dit is een veelvoorkomend patroon die elke belegger kan overkomen. En als dit type belegger in het verlies staat met een beleggingspositie? Dan kopen ze ook op alsmaar lagere koersen aandelen van deze positie bij. Met dit gedrag wil dit type belegger zijn gemiddelde aankoopprijs van zijn aandelenbezit naar beneden brengen. Hierdoor hoopt hij dat zijn winstkansen toenemen. Ze stellen zich voor dat die hoge koers uit vervlogen tijden eens weer op de koersborden zullen prijken. Ze rekenen zich rijk.

Maar de wal keert het schip. Als het bewuste aandeel lager staat dan laag, en de belegger beroerd is en slapeloos nachten heeft van zijn van verliezen, dan wil hij nog maar één ding: verkopen. De belegger wil rust in hun hoofd. Maar o wee, als het bewuste aandeel weer stijgt in waarde na deze verkoop! Dan ziet hij zijn fout in en koopt deze aandelen snel weer terug. Tegen hogere koersen, dat spreekt voor zich. Zijn credo is: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Geert verbaast zicht hier zeer over: " Hoe kan het toch dat dergelijke patronen zich blijven herhalen en veel beleggers er vatbaar voor blijken te zijn? Beleggers hebben vaak de neiging hun ongelijk niet te bekennen. Bij vrouwen zien we een ander beleggingspatroon. Ze zijn rationeler. Maar ook bij hen zie ik dat niets menselijk hun vreemd is."

Beleggingstip: Beleggen is een zaak van de lange adem

Beleggen is een zaak van de lange adem. Wees niet te hebzuchtig en voorkom dat u in de bovengenoemde cirkel terecht kom. Heb geduld!

Vergelijk het kopen van de aandelen met het kopen van een bedrijf. Wanneer iemand een zaak koopt zoals een bakkerij, dan kijkt hij naar wat het pand waard is, de machines en voorraad. Vervolgens wordt de vraagprijs beoordeeld en berekent men wat voor winst er met de bakkerij gemaakt kan worden. Is de vraagprijs 100.000 euro en kan er 15.000 euro aan winst worden gerealiseerd, dan is het rendement 15 procent. Redelijk. Maar is de vraagprijs een veelfout daarvan, dan zal de conclusie luiden dat het niet een aantrekkelijke investering is om de bakkerij te kopen. Hoe meer men betaalt voor de bakkerij, hoe lager het uiteindelijke rendement.

Met aandelen is het exact zo. Het is uw geld. En besef dat wat u er ook mee gaat doen, het uw keuze is.

Beleggen ook een pad met successen

Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel als u start met beleggen. Er zijn mooie successen en rendementen te behalen met beleggen. Het is belangrijk om u altijd goed in te lezen voordat u begint met beleggen.

Echt een voorsprong met beleggen? Word dan Beursgenoot! Dagelijks geven onze analisten en experts tips over diverse aandelen. In ons maandelijks beleggersmagazine vindt u uitgebreide beursanalyses, die u helpen om te bepalen waar u in wilt beleggen.

Vertel mij meer over lid worden


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer